Skocz do zawartości

Pokrowiec na bagażnik rowerowy na hak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Zabieram się (wreszcie) do zakupu bagażnika na hak rowerowy - początkowo do przewożenia 2x MTB 29"; celując w coś w stylu Thule Velocompact 926
Jestem dość mocno przewrażliwiony na punkcie ochrony/czystości roweru (nic nie poradzę :) ) i w związku z tym rozglądam się za pokrowcem na te rowery na bagażniku podczas transportu, który miałby uchronic je przed deszczem/kamieniami/brudem i kurzem/owadami.

Czy ktoś z Was czegoś podobnego żywał i może polecić? główną obawą tutaj jest powstanie oporu powietrza i związane z tym problemy - spalanie, nośność itd.

Być może jest coś na rynku co w miarę przepuszcza powietrze ale i jednocześnie chroni rower - opcji widzę dużo ale nie za wiele opinii.

Z góry dzięki!

Opublikowano

Jeździmy z kumplem z Thule na haku jego Toyotą Rav4. Zwykle dwa rowery ale u niego można dołożyć trzecią plafformę. 
Zimą jak byliśmy na urlopie to rowery były niesamowicie zasyfione.
Teraz w marcu już nie. Jak znajdziesz jakiś pokrowieć to może sami nad tym pomyślimy.
Obawiam się tylko czy pokrowiec nie sprawi że będą duże opory wiatru przy większych prędkościach.

Jak jeździliśmy moim Grand Voyagerem, którego już nie mam, to wszystkie rowery zawsze jechały w środku w polskich, brezentowych pokrowcach Zator. Sprawdź, może mają też takie na hak. Coś mi się kojarzy że mieli taki do wożenia roweru w luku autobusu. 

Opublikowano

Ten taki za 169 to był kiedyś po 50 zł w Lidlu. Ale nie zakrywa całego roweru. Jak trzymałem kiedyś rowery na balkonie pod takim to całe były podwiane śniegiem. Moim zdaniem to jest półśrodek. Ale tani. Coś tam daje. Wchodzi w grę. Na Allegro jest pełno takich. Takie do motocykli są dobre.

600 zł za taki pokrowiec Velosock to się trzeba z choinki urwać IMO.

Tak wyglądał pokrowiec autobusowo-pociągowy Zatora:
Pokrowiec ZATOR ochronny na rower - Sklep rowerowy GoRide

Sugeruję napisać do gościa. 

Opublikowano

Ja mam taki elastyczny jak ten z drugiego linka z Allegro, kupiłem go kiedyś za grosze w Biedronce. Ale ja nie używam go na haku (niestety nie mam haka w samochodzie ☹️) tylko jak wożę rower wewnątrz samochodu, żeby nie uświnić wnętrza. Czy się sprawdzi na zewnątrz żeby rowery się nie zabrudziły od syfu z drogi? Nie wiem, materiał jest dość cienki i na pewno przepuszcza wodę, w tym brudną wodę. Piasek z błota pewnie zostanie na materiale ale brudna woda na pewno przejdzie 

Opublikowano

Wożę rowery na haku prawie 10 lat i w okresie wiosna/lato/jesień nie miałem nigdy problemu z ich brudzeniem się.

W dniu 8.04.2026 o 11:07, Borboleta napisał(a):

uchronic je przed deszczem/kamieniami/brudem i kurzem/owadami.

Deszcz nie zrobi żadnej krzywdy rowerom. Kurz też nie 🙂

Owadów nie będzie, ponieważ auto zasłania rowery. Jeżeli walnie jakiś kamyk, to pokrowiec też może nic nie pomóc.

Przykrycie roweru może ew. pomóc w osłonięciu rowerów przed błotem, ale to tylko wtedy, gdy jeździsz 50 km/h po błotnistych drogach przez las 🙂

główną obawą tutaj jest powstanie oporu powietrza i związane z tym problemy - spalanie, nośność itd.

Załóż rowery, wjedź na autostradę i sprawdź spalanie przy stałej prędkości w obie strony i wyciągnij średnią. Następnie owiń rowery szczelnie stretchem i powtórz pomiar. Każde auto jest inne, każdy jeździ z innymi prędkościami, więc najlepiej sprawdzić to samemu.

Jestem dość mocno przewrażliwiony na punkcie ochrony/czystości roweru (nic nie poradzę :) )

Poradzisz. Jesteś tego świadomy, więc jeżeli tylko będziesz chciał, to będziesz mógł złagodzić swoje podejście do tego tematu.