Skocz do zawartości

Black Friday i Black November 2025

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Garmina w ogóle nie biorę pod uwagę ze względu na fatalny, nieintuicyjny i przestarzały soft.
Miałem Garmina i już go więcej nie kupię.
Mam Wahoo i ogólnie z Bolta jestem bardzo zadowolony, ale oczy już nie te i potrzebuję coś z większym wyświetlaczem i dobrą nawigacją.

Opublikowano

Generalnie wszystkie te firmy, ich sprzęt i apki to jest jakiś żart. W czasach gdy każdy ma smartfona z milionem apek, działającym zawsze i wszędzie takim Google maps te wszystkie zwalajace sie apki i sprzęty są jakimś rynkowym absurdem. 

Opublikowano

Absolutnie nie masz racji, Google Maps do wyznaczania tras rowerowych jest do d..y, mało tego w lesie nie ma 95% ścieżek, a w mieście też prowadzi źle.

Opublikowano

Ja zupełnie nie o tym.

Jeśli to nie jest jasne to napisze jaśniej- stworzenie takiej apki rowerowej i sprzętu to nie budowa rakiety kosmicznej. 

Natomiast to co oferuje tych kilku producentów to żenada.

Ja już od dawna nie mam żadnej apki czy sprzętu dyskutowanego wyżej, szlag mnie trafiał jak słaba jakość jest oferowana.

To jest jakiś rynkowy absurd. Coś jak z kamerą cofania parę lat temu w autach. Jak zamawiałem auto to dodanie kamery i "asystenta" parkowania kosztowało jakieś 2.5 kpln. A dostawało się kamerę gorszej jakości jak w smartfonie za 500 PLN. Na szczęście rynek się dziś zmienił,  może i branża rowerowa się tego doczeka.

Opublikowano

Zgadzam się z Tobą Przemek w pewnym stopniu. 20 lat temu prowadziłem jedną z pierwszych firm w Polsce sprzedających smartfony i oprogramowanie do nawigacji GPS na smartfony. Automapa, TomTom i Sygic. I było znacznie lepsze niż to co jest obecnie na komputerach rowerowych. 
Progres w w komputerach rowerowych jest  żenująco wolny. Fakt że nie ma porządnej nawigacji głosowej, która jest niezbędna żeby to dobrze działało, jest żenujący.

Opublikowano
11 godzin temu, Przemeg napisał(a):

Generalnie wszystkie te firmy, ich sprzęt i apki to jest jakiś żart. W czasach gdy każdy ma smartfona z milionem apek, działającym zawsze i wszędzie takim Google maps te wszystkie zwalajace sie apki i sprzęty są jakimś rynkowym absurdem. 

To teraz porównaj zasoby sprzętowe jednej i drugiej platformy oraz pobór mocy (czas pracy!), to podyskutujemy. Przy całej mojej niechęci do fuszerki spod znaku wielkiego G - jak myślisz, czemu nikt nie ma podjazdu do nich w kategorii czas pracy na 1 ładowaniu?

Koszt dewelopmentu od 0 drastycznie przewyższa koszt ewolucji starszego brata, a do tego rozpatrujemy względnie niewielki rynek.

Opublikowano

Względnie niewielki rynek gdzie garmin ma.ponad 7 miliardów usd przychodu za zeszły rok. Marży może im pozazdrościć nawet apple bo garmi ma ja za 2025 na poziomie 58%. Spółka jest giełdową, notowania na Nyse więc te dane to żadna tajemnica.

Miałem okazję zarządzać projektami kompleksowych platform i budowy od zera rozwiązań dla dronow, drukarek 3d, elektromobilnosci i paru innych innowacji. Podmioty polskie i zagraniczne. I zostanę przy swoi zdaniu - akurat Navi dla rowerów to jakaś czarna dziura i abstrakcyjny dla mnie motyw od lat. Chory segment rynku.

Opublikowano

Skoro to taka pestka, to czemu dalej nie dorobili się realnej konkurencji? Coros czy Trimm de facto są jedynie bezprzewodowymi wyświetlaczami nakładkującymi na Google Maps chodzący na komórce w tym czasie. Zostają Hammerheady, Wahoo czy inne Magene, które radzą sobie różnie i nawet się nie zbliżają do czasu pracy dużych Edge'ów.

image.png.cb5299a1915e136946c7915a1f37f28f.png

Co do ograniczeń technicznych, to częściowo zwracam honor. Z tego co widzę, w 530/830 siedział i.MX 7ULP - pewnie dalej siedzi. Z resztą nazwa pewnie wzięta właśnie z tego, że jadą na platformach NXP EdgeVerse 😉 1 rdzeń A7, drugi M4 i 2 koprocesory w roli GPU. Choć wciąż jest to mocno ograniczone i daleko temu do tego czym dysponuje smartfon, to na A7 mogą sobie już dużo więcej policzyć niż na typowych MCU ("1/4 Raspberry Pi sprzed dekady") - a dynamiczny rerouting to naprawdę solidny kawał roboty, żeby to zrobić w miarę przyzwoicie (i to jeszcze na ograniczonych zasobach). Tym bardziej robi wrażenie uzyskany przez nich stopień oszczędzania energii.

Ekosystem czy wirtualnego trenera nie oceniam, bo dla mnie to zbędny bloatware, który mnie nie obchodzi.