Skocz do zawartości

Kola karbonowe

Rekomendowane odpowiedzi

W SwissSide też pracuje kilka osób na krzyż. 
Nie przeszkadza to im jednak projektować kół dla DT Swiss ani współpracować z zespołami World Tour.
Nie wiem ile pracowników Specialized pracuje w siedzibie Morgan Hill w Kalifornii. W czasach kiedy mieli tam development i centrum testowe pracowało ok. 400. 
Ale oni nie zajmują się tam tylko kołami tylko projektowaniem, sprzedażą i marketingiem.
Obecnie główne centrum rozwojowe to kilkanaście lub kilkadzieścia osób pracujących w firmie Denk Enginnering w Niemczech, gdzie są projektowane ramy.
Nie sądzę żeby więcej niż kilkanaście zajmowało się projektowaniem kół Roval.

Veriv

Watek jest juz dość długi, trochę za długi z mojej winy bo trochę już tych propozycji i zapytań było ale dzięki temu wiem czego szukać.

Wszystkie marki wiadomo że mają obręcze wyprodukowane w Chinach, pytanie zasadnicze co z pozostałymi częściami a tu jest w cały świat, praktycznie wszyscy kombinują. Z chińczyka i polskich kołodziejów już dawno się wyleczyłem, nie będę uzasadniał bo za dużo tu pisać. Jest tylko jedna osoba od której mógłbym kupić, jest to pan Mirosław Bieniasz ale nie za takie pieniądze.

Różnica w cenie chinczyk lub nasi składacze jest śmieszna biorac pod uwagę nakład pracy topowych marek. Ja wiem ze to tylko 2 koła , nie żaden statek kosmiczny ale jednak wolę dać kredyt zaufania producentom sprawdzonym, mającym bardzo dobre opinie, Scope niewątpliwe je ma.

Jacek

Czekalem na Black week, na szczęście nie miałem zbyt dużych nadziei, fajerwerków nie ma, kosmetyka. Liczylem na coś od DT, ale zrobili trochę niższe ceny na leżaki magazynowe( wew. szer. 20 i zewn. 26,27) w dupe niech sobie wsadza. SwissSide to samo, FFWD praktycznie ceny bez zmian.

Przeglądnąłem wiele stron, obejrzałem sporo materiałów na YT i prawdę mówiąc w kwocie ok 4K PLN zawsze są jakieś mankamenty dlatego tak długo zastanawiam się nad wyborem. Wiem że można dokładać w nieskończoność natomiast dokładając ten 1,5k można kupić coś naprawdę lepszego.

Dziekuje za propsa odnośnie podlinkowanych kół, myślę że tu spełnione są wszystkie kryteria o których rozmawialiśmy wcześniej.

Mirka znam osobiście i jest kopalnią wiedzy.
I uważam go za jednego z guru polskiego kolarstwa.
Natomiast obręcze karbonowe sprowadza od niedawna.

Nie miałbym żadnych oporów żeby kupić takie Scope.
Mieszczą się w Eindhoven. Gdzie znajduje się taki mały Silicon Valley technologii. 
I gdzie znajduje się taki tunel aero:
Atmospheric Boundary Layer Wind Tunnel

Eindhoven is a prominent engineering and technology hub within the Netherlands' "Brainport" region, often dubbed Europe's Silicon Valley. It is a major center for research, development, and innovation, driven by an ecosystem of universities, research institutes, and leading tech companies. 

Key components of the Eindhoven engineering hub include:
  • High Tech Campus Eindhoven (HTCE): Known as the "smartest square kilometer in Europe," this R&D ecosystem houses around 300 companies and institutions, including major players like Philips, NXP Semiconductors, and Thermo Fisher. It operates on an open innovation model where knowledge and facilities are shared to develop groundbreaking technology in areas such as health, energy, and smart environments.
  • Eindhoven University of Technology (TU/e): A leading research university specializing in engineering science and technology, TU/e is a crucial talent and innovation hotspot. It collaborates closely with industry partners, offering extensive research facilities, including new cleanrooms and labs, and is a core partner in initiatives like Quantum Delta NL and the Workplace Vitality Hub.
  • Brainport Industries: This network comprises approximately 125 high-tech suppliers and knowledge institutes in the region, focusing on cooperation and innovation within the manufacturing supply chain, emphasizing systems engineering.
  • Specialized Hubs: The region features numerous specialized centers, such as the Center for Quantum Materials and Technology Eindhoven (QT/e), which is part of the national quantum technology hub, and various business centers (like the TWICE hubs) offering lab and office space for tech entrepreneurs. 
Eindhoven's success as an engineering hub is underpinned by a strong emphasis on collaboration between academia and industry, attracting international talent and fostering a dynamic environment for innovation and career opportunities in the tech sector. 

Ilość pracowników nie jest żadnym wyznacznikiem tak naprawdę wystarczy kilka ogarniętych osób aby tworzyć bardzo dobre produkty. 

Od pewnego czasu patrzyłem tylko na cztery marki DT,FFWD, SwissSide oraz Scope, nic więcej. W kręgu zainteresowań była jeszcze włoszczyzna  ale tam w budżecie 4K jak wspomniałem wcześniej zawsze było jakieś ale. Poza tym Włosi od zawsze kojarzą mnie się ze stwierdzeniem „ patrz a nie rusz”.

Pana Mirka oglądam na YT, super gość z ogromną wiedzą. 

Dzwoniłem do sklepu i pytałem jak wygląda temat w kwestii gwarancji. Wszelkie roszczenia gwarancyjne odbywają się pomiędzy kupującym a sklepem. Po okresie dwuletnim gdy gwarancja kończy swoją ważność a pozostajemy w programie producenta crash replacement sklep również pomaga ogarnąć ten temat więc spoko. Oczywiście rodzi się pytanie czy faktycznie będą mieli chęć pomóc, wiadomo jak nieraz bywa.