Skocz do zawartości

Kola karbonowe

Rekomendowane odpowiedzi

W całej swojej rowerowej karierze miałem tylko 1 komplet karbonowych kół. Tłuklem nimi niemilosiernie, wpadałem w dziury na zjazdach takich ze mi że mi kierownice z rąk wyrwało(raz nawet faktycznie wyrwało bo mnie dziura w cieniu totalnie zaskoczyła) - a koła dalej były proste. Dalej są proste, ale ich nie uzywam, bo do treningow starcza mi aluminium.

Jak masz kupować to koniecznie obejrzyj obrecze po wewnetrznej stronie, po zdjeciu opon. Sam bym nie kupil uzywanych, chyba ze tak świeże jak te z linku który zapodałeś. Po karbonie nie widać co przeszedł. Jak gdzies bardzo mocno dostały, to mozesz nawet je polamac po strzale w to samo miejsce.

Dzięki za cenna uwagę. Przy zakupie używanych będę miał na to oko. Mnie interesują tylko koła, bez opon więc wszystko będzie widoczne, ewentualnie taśma do zerwania.

Nie wiem o co sprzedającemu chodzi z tą piasta, sam się zastanawiałem ale to nieistotne. Linka wrzuciłem tylko pogladowo. Czy to składane czy oryginał nie wiem, nie dopytywałem.

Ogólnie chodzi o takie koła z piasta 240 lub 350, jest tyle tych modeli że nie wiem które są na jakich piastach.

Shimano nie robi dobrych kół. Ani aerodynamicznie ani piast ani specjalnej wytrzymałości.
Raz zrobiliśmy głupotę i pożyczyliśmy na ważne zawody. Był to jeden z najgłupszych pomysłów. Zamiast medalu, dalekie miejsce.
Koła mające 28,5 zewnętrznie są ograniczeniem. Oczywiście można założyć oponę 30 mm i stracić te kilka watów. Ale koła karbonowe kupuje się dla ich aerodynamiki i mniejszej wagi niż aluminiowe. Więc zakładanie na nie opony szerszej niż obręcze kompletnie neguje ich zakup.
Więc jestem za tym żeby kupić minimum 31 mm.
Kluczowe jest też zachowanie koła w bocznych wiatrach.
Natomiast nie przesadzałbym z wysokością stożka z przodu.
Dziś na naszej trasie była niesamowita piździawka. Kolega na stożku 64, ja na 50. On nie był w stanie trzymać kierownicy jedną ręką. Ja tak ale też z trudem.
Zamierzam wziąć od mojego młodego jego Orbeę na test. Kupił ostatnio opony Vittoria Corsa Pro 32 mm. Zobaczę czy jest odczuwalna różnica pomiędzy 28 a 32 mm.

Tu jest ciekawe video, gdzie były kolarz zawodowy i dobry kolarz, chyba pro amator albo z jakiejś grupy półzawodowej, ścigający się w kryteriach oceniają jakie komponenty wybrać ich zdaniem. Niektóre wybory mogą być zaskakujące:
Ranking the Top Cycling Trends