MakczuPikczu Opublikowano Środa o 12:45 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 12:45 W dniu 29.09.2025 o 21:18, Pepe75 napisał(a): Też robię pass, jak @MakczuPikczu wstawi fotę roweru z krótszym mostkiem to mogę rozmawiać dalej na razie to postaram się przewrócić ten mostek i może dam siodełko lekko do przodu o kilka cm? Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano Środa o 13:08 Udostępnij Opublikowano Środa o 13:08 9 minut temu, MakczuPikczu napisał(a): na razie to postaram się przewrócić ten mostek i może dam siodełko lekko do przodu o kilka cm? Nie reguluje się długości roweru przesunięciem siodełka do przodu, bo to powoduje przesunięcie ciężaru ciała na ręce. Nawet jeśli byś przesunął 3-4cm siodełko do przodu, zamiast skrócić mostek o 3-4cm to inaczej będzie się siedzieć. Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Środa o 14:18 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 14:18 Godzinę temu, Pepe75 napisał(a): Nie reguluje się długości roweru przesunięciem siodełka do przodu, bo to powoduje przesunięcie ciężaru ciała na ręce. Nawet jeśli byś przesunął 3-4cm siodełko do przodu, zamiast skrócić mostek o 3-4cm to inaczej będzie się siedzieć. to w sumie po co jest regulacja siodełka przód tył? Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Środa o 15:08 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 15:08 uwaga uwaga, dzisiaj pierwszy raz od 3 tygodni udało mi się wyjść wcześniej z roboty (nie o 24 jak zazwyczaj) i mostek przestawiony w górę, jest bardzo duża różnica na plus, jest dużo wygodniej, ale mimo to jeszcze to nie to co w crossie. A może niepotrzebnie szukam wygody jak w crossie bo w MTB takiej nigdy nie osiągnę? Oglądałem trochę filmików o ustawianiu rowerów i niektórzy polecają przyciąć trochę kierownicę. Myślicie że to dobry pomysł? Tak z 5-10 cm? Pomoże to coś? I co z tymi pedałami? Zostawić czy wymiana na jakieś metalowe? Jeszcze mam pytanie o jakiś dobry smar do łańcucha na piach, bo po każdej jeździe po lesie (a było ich aż 2 przez miesiąc ;)) jest trochę oblepiony piaskiem, raczej to niezbyt dobrze. Gdzieś czytałem że na piach jest sugerowany taki rzadki co wnika do środka ale nie oblepia naokoło. I jeszcze jedna kwestia - na niektórych przerzutkach pedały mi przeskakują do przodu same, ogólnie coś w przerzutkach stęka, prycha, strzela podczas jazdy, to chyba źle wyregulowane? Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Środa o 17:34 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 17:34 pojeżdżone tak ze 2 godzinki szybkim tempem, jest dużo lepiej, plecy prawie nie bolą, ale dłonie i nadgarstki już tak (najbardziej w okolicach jak wychodzi z ręki kciuk 😉 ) i w okolicach ogólnie kciuka i nadgarstka, trochę jechałem łapiąc węziej kierownicę tak ok 10 cm węziej z każdej strony i od razu jak zaczynałem tak jechać ból znikał, ale sterowność koła była dużo gorsza, zastanawiam się czy zwęzić czy zostawić z nadzieją że może ból z czasem zaniknie. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano Środa o 18:21 Udostępnij Opublikowano Środa o 18:21 Ból nadgarstka może wynikać z nacisku na nerwy wynikające ze zgięcia rąk w nadgarstku jak na obrazku poniżej chociaż widzę, że klamki hamulcowe masz prawidłowo po skosie w dół a nie poziomo Rozwiązaniem mogą być ergonomiczne gripy. Kierownicy nie przycinaj od razu. Najpierw dobrze jest przesuwać gripy do środka po centymetrze i jak poczujesz, że już za wąsko to cofasz aż znajdziesz tą optymalną szerokość i wyedy dopiero możesz przyciąć. Ale wcześniej jeszcze spróbuj z krótszym mostkiem. Fabryczne pedały są zawsze beznadziejne. Musisz się zastanowić w jakich butach będziesz jeździł, czy w jakichś trekkingach, zwykłych adidasach czy może będziesz chciał "zainwestować" w jakieś buty rowerowe, nie muszą być od razu wpinane, można pójść w platformowe, tzw. turystyczne, wtedy można pomyśleć o jakichś lepszych platformach i wcale nie muszą to być metalowe, mogą być z kompozytu, czyli "plastikowe". Co do łańcucha oblepianego piaskiem - najpierw ten obecny wyczyść z zewnątrz dokładnie z fabrycznego, gęstego smaru. Weź szmatę, np. stary ręcznik, polej jakimś odtłuszczaczem, np. benzyną ekstrakcyjną i dokładnie wyczyść do sucha z zewnątrz. Później smaruj jakąś oliwką - jak nie jeździsz w deszczu to jakąś na suche warunki, np. Motorex PTFE (dawniej Shimano PTFE). Ja tamtej jesieni "odkryłem" Finish Line Ceramic i od tej pory go używam - nie klei się do niego syf tak jak do innych Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Środa o 18:42 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 18:42 15 minut temu, Greg29 napisał(a): Ból nadgarstka może wynikać z nacisku na nerwy wynikające ze zgięcia rąk w nadgarstku jak na obrazku poniżej chociaż widzę, że klamki hamulcowe masz prawidłowo po skosie w dół a nie poziomo Rozwiązaniem mogą być ergonomiczne gripy. Kierownicy nie przycinaj od razu. Najpierw dobrze jest przesuwać gripy do środka po centymetrze i jak poczujesz, że już za wąsko to cofasz aż znajdziesz tą optymalną szerokość i wyedy dopiero możesz przyciąć. Ale wcześniej jeszcze spróbuj z krótszym mostkiem. Fabryczne pedały są zawsze beznadziejne. Musisz się zastanowić w jakich butach będziesz jeździł, czy w jakichś trekkingach, zwykłych adidasach czy może będziesz chciał "zainwestować" w jakieś buty rowerowe, nie muszą być od razu wpinane, można pójść w platformowe, tzw. turystyczne, wtedy można pomyśleć o jakichś lepszych platformach i wcale nie muszą to być metalowe, mogą być z kompozytu, czyli "plastikowe". akurat mnie boli po odwrotnej stronie 😉 jak biorę kierę węziej to przestaje - to raczej kwestia że za szeroko są teraz. w butach jeżdżę takich można powiedzieć trekkingowych wygodnych z twardą podeszwą, wygodnie mi się w nich jeździ, raczej przy nich zostanę bo przy jeździe 2-3 razy w miesiącu 1-2 godziny powinno wystarczyć 😉 Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano Środa o 18:51 Udostępnij Opublikowano Środa o 18:51 Kup sobie i zamontuj rogi wewnętrzne - zmiana ułożenia rąk i wąski chwyt dobrze zrobi w dłuższych traskach. Są takie drogie, "firmowe" SQLab i ich tańsze odpowiedniki od Majfriendów Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano Środa o 18:59 Udostępnij Opublikowano Środa o 18:59 @MakczuPikczu powtórzę to co napisałem na początku: 1. Mostek 70mm +7stopni 2. Kierownica np Sqlab ze wzniosem 30/45mm i gięciem w tył 12/16 stopni 3. Gripy ergonomiczne Ergon do łańcucha wosk, tylko trzeba najpierw dobrze łańcuch wyczyścić https://cyklopara.pl/2020/04/09/smar-squirt-polecamy/ pedały platformowe mam Dartmoor Candy pro na łożyskach maszynowych Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Środa o 21:33 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 21:33 2 godziny temu, Pepe75 napisał(a): @MakczuPikczu powtórzę to co napisałem na początku: 1. Mostek 70mm +7stopni 2. Kierownica np Sqlab ze wzniosem 30/45mm i gięciem w tył 12/16 stopni 3. Gripy ergonomiczne Ergon do łańcucha wosk, tylko trzeba najpierw dobrze łańcuch wyczyścić https://cyklopara.pl/2020/04/09/smar-squirt-polecamy/ pedały platformowe mam Dartmoor Candy pro na łożyskach maszynowych a jakbym tutaj dał te gripy i ew. trochę przyciął kierownicę to może już by było ok bez wymiany mostka i kierownicy? bo już jest naprawdę dużo lepiej. Odnośnik do komentarza
sl66 Opublikowano Środa o 21:51 Udostępnij Opublikowano Środa o 21:51 Sama wymiana gripów juz dużo daje. Miałem tem sam problem w mtb xc, bolała mnie lewa dłoń przy nasadzie kciuka. Wymiana na ergonomiczne chwyty znacznie zmniejszyła dolegliwości. Dodałem tez rogi wewnętrzne - bardzo fajna sprawa. Natomiast docelowo i tak chciałem zwęzić trochę kierownicę i być może wymienić na taką ze wzniosem. Jednak nie zaimplementowałem tych ostatnich zmian, ponieważ w międzyczasie pozbyłem się mtb xc (a to dlatego, ze o wiele więcej frajdy dawała i daje mi jazda gravelem i w 90% przypadkówi tak wybierałem szutrowca nad górala). Odnośnik do komentarza
sl66 Opublikowano Środa o 21:52 Udostępnij Opublikowano Środa o 21:52 Proponowałbym najpierw kupić dobre gripy ergonomiczne i potestowac szerokość ich ustawienia (muszą być 'przelotowe'). Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Środa o 22:49 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 22:49 55 minut temu, sl66 napisał(a): Sama wymiana gripów juz dużo daje. Miałem tem sam problem w mtb xc, bolała mnie lewa dłoń przy nasadzie kciuka. Wymiana na ergonomiczne chwyty znacznie zmniejszyła dolegliwości. Dodałem tez rogi wewnętrzne - bardzo fajna sprawa. Natomiast docelowo i tak chciałem zwęzić trochę kierownicę i być może wymienić na taką ze wzniosem. Jednak nie zaimplementowałem tych ostatnich zmian, ponieważ w międzyczasie pozbyłem się mtb xc (a to dlatego, ze o wiele więcej frajdy dawała i daje mi jazda gravelem i w 90% przypadkówi tak wybierałem szutrowca nad górala). no też właśnie o tym myślałem, bo w tym Bulls Cross Rider co używam od 20 lat tam są takie szerokie idealnie dopasowane do dłoni i nigdy nie było żadnych 'bóli' itp. no ja teraz tylko po lesie z piachem jeżdżę to MTB musiał być, mogłem co prawda poszukać bardziej rekreacyjnego niż ten kellys ale wszystkie rekreacyjne za tą cenę miały 2 x gorszy osprzęt. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano Czwartek o 05:54 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 05:54 8 godzin temu, MakczuPikczu napisał(a): a jakbym tutaj dał te gripy i ew. trochę przyciął kierownicę to może już by było ok bez wymiany mostka i kierownicy? bo już jest naprawdę dużo lepiej. Możesz tak zrobić - zmieniać jedną rzecz i potestować. Od gripów możesz zacząć, tylko np Ergony nie są przelotowe i nie zsuniesz ich do środka - za to są wygodne. Sqlab ma też gripy ergonomiczne z możliwością zamontowania na nich wewnętrznych rogów. Jak chcesz pozycję zbliżyć do tej z crossa to bez zmiany mostka a najlepiej i kierownicy się nie obejdzie. Trochę nie rozumiem Twojego uporu - kupiłeś rower chyba za ok 3500zł, a nie chcesz dołożyć 60-70zł za mostek i zrobić rower wygodniejszym. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano Czwartek o 06:12 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 06:12 11 godzin temu, Greg29 napisał(a): Ja tamtej jesieni "odkryłem" Finish Line Ceramic i od tej pory go używam - nie klei się do niego syf tak jak do innych @Greg29 ten masz na myśli ? https://www.centrumrowerowe.pl/wosk-do-lancucha-finish-line-ceramic-wax-lube-pd2531/?srsltid=AfmBOooakDStaONMoIpl2-E7A1mdKAwR8Ns5AyVnljpwe9f3HmN9KoLT kończy mi się poprzedni wosk i chętnie przetestuję 🙂 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi