jajacek Opublikowano Niedziela o 08:08 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 08:08 Moje zdanie jest takie że szkoda życia na jeżdżenie na badziewnych rowerach. W związku z tym jestem skłonny wyeliminować z tej listy Cube Attention, Indiana X-Pulser 5.9 i Giant Talon. Są to rowery nie mające sztywnej osi. A rower z hamulcami tarczowymi, który nie ma sztywnej osi uznaję za badziewny. Aczkolwiek tym rowerom nic specjalnie poza tym nie dolega. Sztywna oś gwarantuje prawidłowe ustawnie klocków względem tarcz. Oraz sztywność koła. Kolega jeździ na Attention SL i jest zachwycony. Więc tak nie do końca jest z tą badziewnością 🙂 To jest mój specyficzny ogląd rowerowej rzeczywistości 🙂 W przypadku użytkownika, który waży 95 kg sztywna oś ma znaczenie. Przy tej wadze żaden amortyzator nie mający goleni co najmniej 32 mm nie będzie sobie dobrze radził. Więc odpalił bym te rowery które mają amory 30 mm albo jakieś badziewia jak w Rockrider 540 EXPL Ponieważ nie podałeś linków nie chce mi się szukać które. Na pewno z tej listy dobrym wyborem będzie Torpado Storm X7 i X8 i Kellys Gate. Mają sztywną oś i jeśli nic się nie zmieniło to Recona z goleniami 32 mm i tłumikiem zanurzonym w oleju. Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Niedziela o 08:45 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 08:45 36 minut temu, jajacek napisał(a): Moje zdanie jest takie że szkoda życia na jeżdżenie na badziewnych rowerach. W związku z tym jestem skłonny wyeliminować z tej listy Cube Attention, Indiana X-Pulser 5.9 i Giant Talon. Są to rowery nie mające sztywnej osi. A rower z hamulcami tarczowymi, który nie ma sztywnej osi uznaję za badziewny. Aczkolwiek tym rowerom nic specjalnie poza tym nie dolega. Sztywna oś gwarantuje prawidłowe ustawnie klocków względem tarcz. Oraz sztywność koła. Kolega jeździ na Attention SL i jest zachwycony. Więc tak nie do końca jest z tą badziewnością 🙂 To jest mój specyficzny ogląd rowerowej rzeczywistości 🙂 W przypadku użytkownika, który waży 95 kg sztywna oś ma znaczenie. Przy tej wadze żaden amortyzator nie mający goleni co najmniej 32 mm nie będzie sobie dobrze radził. Więc odpalił bym te rowery które mają amory 30 mm albo jakieś badziewia jak w Rockrider 540 EXPL Ponieważ nie podałeś linków nie chce mi się szukać które. Na pewno z tej listy dobrym wyborem będzie Torpado Storm X7 i X8 i Kellys Gate. Mają sztywną oś i jeśli nic się nie zmieniło to Recona z goleniami 32 mm i tłumikiem zanurzonym w oleju. to co tego zamawiać? niby promocja z 4500 na 3000 https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-gorski-mtb-torpado-storm-x8-m21-29-cali-meski-czarno-czerwony Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Niedziela o 08:51 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 08:51 Ten Storm moim zdaniem ma zajebisty stosunek jakości do ceny. Dostajesz ramę ze sztywną osią. Co prawda ciężką ale Kellys, Kross, Trek są podobnie ciężkie. Markowy amortyzator powietrzno-olejowy. Hamulce MTB do jazdy po płaskim. Bo na góry się nie nadają. Ale lepsze niż w Rockriderach. Przyzwoity napęd do jazdy po płaskopolsce. Gówniane koła. Więc baza jest dobra. Z czasem jak trzeba można zmienić koła na lepsze i kupić lepsze klamki hamulcowe. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano Niedziela o 10:03 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 10:03 Ja bym jednak wolał Kellysa. Oba mają amor Rock Shox Recon, w Kellysie piszą, że to Silver, w Stormie nie więc pewnie też. Storm ma napęd Deore 1x11 z korbą 32T i kasetą 11-42T a Kellys napęd 1x12 z korbą (szkoda, że pozagrupową) 34T i kasetą 10-52T, więc Kellys oferuje szybsze przełożenia a napęd 1x12 oferuje większy zakres. Hamulce są te same. Na minus Kellysa to, że napęd 1x12 jest droższy w eksploatacji bo łańcuchy i kasety 12-rzędowe są droższe niż 11-rzędowe (ale tego też się nie wymienia co tydzień a w kaseta h można tylko wymienić zużyte małe zębatki, które się najszybciej zużywają a nie całą kasetę) oraz, że napęd 12-rzędowy jest trochę bardziej czuły na rozregulowanie i trudniejszy w dokładnym wyregulowaniu Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Niedziela o 10:13 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 10:13 Chyba masz rację. Poza tym jakby co łatwiej sprzedać Kellysa niż Storma. Kellys jako marka jest u nas znany. I nowoczesny napęd 1x12 jest łatwiej sprzedawalny niż 1x11. Co do kaset i łańcuchów to bym się za bardzo nie przejmował. Zmieniam łańcuch, kasetę i blat korby raz na rok czyli co ok. 3000 km. A czasem nawet blatu nie trzeba zmieniać. Ostatnio miałem już totalnie zajechany a blat firmy Banless przyjął nowy łańcuch bez problemu. Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano Niedziela o 14:46 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 14:46 Storma się ciężko sprzedaje. Strasznie na 2x11 marudzili (mimo tubelessa i mykmyka w fajnej używce za ~3.5k). 1x11 (z dosłownie zabraną przednią przerzutką) w wersji z logiem Torpado to nieporozumienie, zakres <400%! No i przy odsprzedaży kolejnym problemem jest fatalny lakier. Nie żebym liczył na jakąś trwałość matowych lakierów w budżetowych ramach - ale tam był wyjątkowo nietrwały, czarne napisy rozsmarowywały się w smugi itd. Jedyny plus to była wytrzymałość przerzutki i haka. Tam był SLX 11s i po prostu działał, z Deore 12s na UDH mam wiecznie problemy. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Niedziela o 14:51 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 14:51 Jeżdżę obecnie na 1x11 i nie jest to żadnym problemem w płaskopolsce. Mam 34 (oval, więc jak 35) i kasetę 11x46. Wczoraj mi z górki pierwszy raz zbrakło. Jak zgubię jeszcze 5 kg to może przejdę na 36. Ale docelowo chyba przejdę na 2x12 na wiosna-jesień i 1x12 na zimę. Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano Niedziela o 17:09 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 17:09 Rzuciłem okiem na zestaw zębatek w obydwu - 11-42T i 11-46T różnią się tylko największą zębatką (42 lub 46). Pytanie czy to jednak rower na płaskopolskę ma być, czy w grę wchodzą pagórki na Suwalszczyźnie albo Jurze. O ile w okolicach Wwy zawsze można zeskoczyć z roweru, a wypych na wydmę mierzysz w sekundach, o tyle w drugim przypadku miło by było mieć miększe przełożenie do dyspozycji. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Niedziela o 17:28 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 17:28 Każdy musi dopasować do swoich możliwości. U siebie musiałbym założyć coś małego z przodu żeby móc podjeżdżać. Jak jeździłem po górach na napędzie 2x to miałem 22x36 (0,61) a potem 24x36 (0,66) Mam pod ręką blat 32. Żeby mieć 0,66 musiałbym mieć koronkę 48. Czyli że wystarczy założyć 30 i z 46 będzie 0,65 i powinno być ok. U mnie wymiana blatu jest dość prosta. Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Niedziela o 18:47 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 18:47 Godzinę temu, jajacek napisał(a): Każdy musi dopasować do swoich możliwości. U siebie musiałbym założyć coś małego z przodu żeby móc podjeżdżać. Jak jeździłem po górach na napędzie 2x to miałem 22x36 (0,61) a potem 24x36 (0,66) Mam pod ręką blat 32. Żeby mieć 0,66 musiałbym mieć koronkę 48. Czyli że wystarczy założyć 30 i z 46 będzie 0,65 i powinno być ok. U mnie wymiana blatu jest dość prosta. Chłopaki spokojnie, jak mówiłem potrzebuję 'tylko' do pośmigania po lesie z godzinkę dziennie, bez żadnych skoków, rowów itp, proste ścieżki ale często piaszczyste 😉 Chodziło mi tylko o to który z tych wymienionych będzie najlepszy stosunek ceny do jakości, a czy on ma tam 2 czy 1 ząbek więcej nie ma dla mnie zbytnio znaczenia, tym bardziej że do tej pory od ponad 20 lat śmigam na jednym i tym samym rowerku i super mi się na nim jeździ (Bulls Cross Rider). Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Niedziela o 19:16 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:16 Sprzedawać tez raczej nie zamierzam, ja już kupię to na następne 20 lat 😉 Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Poniedziałek o 09:58 Autor Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 09:58 Zacząłem się trochę rozglądać za tym Kellys Gate 30 i w sumie dziwne, że na tak dobry rower, jest on dostępny tylko w 2-3 sklepach w Polsce. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano Poniedziałek o 14:06 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 14:06 Oprócz dużych internetowych sklepów są one dostępne też w mniejszych, lokalnych, które się nie rozpychają tak mocno w internecie. Podzwoń po nich i się popytaj. Adresy i telefony znajdziesz na mapach googla Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Poniedziałek o 15:08 Autor Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 15:08 Godzinę temu, Greg29 napisał(a): Oprócz dużych internetowych sklepów są one dostępne też w mniejszych, lokalnych, które się nie rozpychają tak mocno w internecie. Podzwoń po nich i się popytaj. Adresy i telefony znajdziesz na mapach googla wiem wiem ale w nich cena 5 a nie 3,5 🙂 Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Poniedziałek o 15:19 Autor Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 15:19 w pobliskim sklepie mają takie cuś za 3,5 w przecenie jesiennej z 4,5 , mówią że podobne parametry do tego kellysa. https://dobresklepyrowerowe.pl/rowery/gorskie/gorskie-sztywne/maraton-xc-29/point-nx-eagle-outlet Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi