MakczuPikczu Opublikowano 30 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 5 minut temu, CriseQ napisał(a): Zobacz sobie post uniwersalny kompan do wycieczek, tam jest cały elaborat i wypowiedzi osób, które się znajdą lepiej niż na, które mi doradzały. Stałem przed tym samym wyborem co Ty. ok dzięki jasne chętnie spojrzę, a budowa ciała podobna, więc znowu dylemat 😉 Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 30 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia chyba się zdecyduję na tego Rockraidera, tylko jaką ramę dobrać L jest do 185 a XL od 185, a ja mam akurat dokładnie 185 😉 czy iść w L czy XL? Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 30 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia Musisz się przymierzyć. Generalna zasada mówi, że jak jesteś na granicy rozmiarów to jak chcesz bardziej sportową pozycję to bierzesz mniejszy a jak bardziej rekreacyjną to większy. Ja mam Kellysa zarówno mtb jak i grawela i u nich jestem na granicy rozmiarów i mtb mam mniejszy bo chciałem bardziej sportowo a grawela mam większego bo chciałem bardziej rekreacyjnie (tu co prawda musiałem dać mostek krótszy 2 cm, żeby było wygodnie) Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 30 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2 godziny temu, Greg29 napisał(a): Musisz się przymierzyć. Generalna zasada mówi, że jak jesteś na granicy rozmiarów to jak chcesz bardziej sportową pozycję to bierzesz mniejszy a jak bardziej rekreacyjną to większy. Ja mam Kellysa zarówno mtb jak i grawela i u nich jestem na granicy rozmiarów i mtb mam mniejszy bo chciałem bardziej sportowo a grawela mam większego bo chciałem bardziej rekreacyjnie (tu co prawda musiałem dać mostek krótszy 2 cm, żeby było wygodnie) a dosyć szybkim tempem po tych lasach po piachu to sportowo czy rekreacyjnie? 😉 Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano 30 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia Przymierz się na miejscu i zobacz, który lepiej pasuje do twoich proporcji. Tu nie ma idealnej formuły. Przekrok, długość tułowia i ramion, to rzutuje na preferowany stack/reach. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 30 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia Godzinę temu, MakczuPikczu napisał(a): a dosyć szybkim tempem po tych lasach po piachu to sportowo czy rekreacyjnie? 😉 Raczej sportowo 😁 Po drugie jak przymierzyłem rozmiar większy to czułem się na nim jak na jakimś wielkim monstrum, mniejszy od razu leżał jak uszyty na miarę Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 30 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 38 minut temu, Szwedacz napisał(a): Przymierz się na miejscu i zobacz, który lepiej pasuje do twoich proporcji. Tu nie ma idealnej formuły. Przekrok, długość tułowia i ramion, to rzutuje na preferowany stack/reach. no tak byłoby najlepiej, ale aktualnie mieszkam poza miastem na wiosce a każdy sklep w inną stronę ok 30-40 km i w każdym sklepie po 1 rowerze tylko mogę sobie sprawdzić, np Rockraidera w Decathlon, a inne w innych, i też nie zawsze one są wystawione do sprawdzenia, musiałbym, ze 2 tygodnie szukać, a trochę zależy mi na czasie bo zima za pasem 😉 Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 30 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2 minuty temu, Greg29 napisał(a): Raczej sportowo 😁 Po drugie jak przymierzyłem rozmiar większy to czułem się na nim jak na jakimś wielkim monstrum, mniejszy od razu leżał jak uszyty na miarę no ja się obawiam że jednak muszę wziąć większy bo mam bardzo długie ramiona, prawie do kolan 😉 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 30 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia Nie uważam że zasada z braniem mniejszego rozmiaru będąc na granicy rozmiarów jest słuszna. Powiem wprost, jest to kompletna bzdura. Rower ma być dopasowany do parametrów anatomicznych, proporcji i potrzeb użytkownika. Dlatego mając wzrost 175, przekrok ok. 85 i zasięg rąk 182 używam hardtaila w rozmiarze L. Tam gdzie jeżdżę, czyli w Kampinoskim Parku Narodowych piachów jest bardzo dużo. To czy się przez nie przejedzie zależy od: - wagi użytkownika - szerokości opon - bieżnika - ciśnienia - generowanej mocy Dziś jeżdziłem na Specialized Fast Trak 2,3 cala przód/tył. Nie zakopałem się ani razu tak, żeby nie móc przejechać. Natomiast musiałem upuścić ciśnienia Wyjeżdżając miałem napompowane 1,3/1,4 bara. Jak wjechałem do lasu i na piachy czułem że to za dużo i upuściłem parę psyków. Więc przypuszczalnie miałem ok 1,2/1,3 bara przy 85 kg. Fast Trak nie jest optymalną oponą na piachy. Lepszą jest Specialized Purgatory, którą używam zimą. Ale to ciężka opona więc coś za coś. Być może Conti Cross King, Schwalbe Racing Ray, Wolfpack Cross, Vittoria Barzo mogą być dobrą alternatywą. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 30 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 28 minut temu, jajacek napisał(a): Nie uważam że zasada z braniem mniejszego rozmiaru będąc na granicy rozmiarów jest słuszna. Powiem wprost, jest to kompletna bzdura. A czy przypadkiem Twój syn nie jeździ na rowerze dwa rozmiary za małym 😁 Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 30 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 33 minuty temu, jajacek napisał(a): Nie uważam że zasada z braniem mniejszego rozmiaru będąc na granicy rozmiarów jest słuszna. Powiem wprost, jest to kompletna bzdura. Rower ma być dopasowany do parametrów anatomicznych, proporcji i potrzeb użytkownika. Dlatego mając wzrost 175, przekrok ok. 85 i zasięg rąk 182 używam hardtaila w rozmiarze L. Tam gdzie jeżdżę, czyli w Kampinoskim Parku Narodowych piachów jest bardzo dużo. To czy się przez nie przejedzie zależy od: - wagi użytkownika - szerokości opon - bieżnika - ciśnienia - generowanej mocy Dziś jeżdziłem na Specialized Fast Trak 2,3 cala przód/tył. Nie zakopałem się ani razu tak, żeby nie móc przejechać. Natomiast musiałem upuścić ciśnienia Wyjeżdżając miałem napompowane 1,3/1,4 bara. Jak wjechałem do lasu i na piachy czułem że to za dużo i upuściłem parę psyków. Więc przypuszczalnie miałem ok 1,2/1,3 bara przy 85 kg. Fast Trak nie jest optymalną oponą na piachy. Lepszą jest Specialized Purgatory, którą używam zimą. Ale to ciężka opona więc coś za coś. Być może Conti Cross King, Schwalbe Racing Ray, Wolfpack Cross, Vittoria Barzo mogą być dobrą alternatywą. Ciekawy byłem czy coś mi pan podpowie bo widzę na forum że od wielu lat chyba najlepiej i najrozsądniej pan pomaga tutaj amatorom i nie tylko. Na początek z tych modeli rowerów które wymieniłem który kupić? Potem w 2 kolejności jak nie będę dawał rady na piachu to będę myślał o zmianie opon. Tam w tych lasach nie ma tak że non stop jest piach, są takie odcinki po 50-100-150 metrów czasem gdzie jest ciężko ale tak to też sporo normalnych ścieżek też jest. A może niepotrzebnie tak roztrząsam bo te rowery co wymieniłem w cenie 3 tys zł prawie każdy to jest ta sama jakość i nie ma większej różnicy? Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano 30 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 45 minut temu, jajacek napisał(a): Rower ma być dopasowany do parametrów anatomicznych, proporcji i potrzeb użytkownika. Dlatego mając wzrost 175, przekrok ok. 85 i zasięg rąk 182 używam hardtaila w rozmiarze L. Dlatego przy 183 / 83 / 185 śmigam na M, po przesiadce z XL 😉 (I w dodatku, w obydwu odległość siodełka od kierownicy jest zbliżona) Rozmiary rowerów są równie bez sensu, jak rozmiary butów. Tam się trzeba posługiwać długością wkładki w cm, tu geometrią ram - długością rury podsiodłowej, stackiem i reachem, zakresami możliwych odległości siodełko - kierownica itd., a i to nie da nam pełnego porównania różnych rowerów, bo nawet bawiąc się w RAD i RAAD ciężko będzie porównać rozmiary ramy od ATB i bardzo progresywnej trailówki. 45 minut temu, jajacek napisał(a): Vittoria Barzo mogą być dobrą alternatywą Fajnie sobie radziły, ale przy moich 85kg to oznaczało jazdę na 29x2.6 i ciśnienie rzędu 1.6-1.7 bar. 29x2.3 tak samo jak wszelkie węższe potrafiły się zakopać i najwyżej mieliłem w miejscu piach. Do 1.2 nawet nie próbowałem schodzić, bo błyskiem bym na korzeniach gdzieś dobił. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 30 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 13 minut temu, Greg29 napisał(a): A czy przypadkiem Twój syn nie jeździ na rowerze dwa rozmiary za małym 😁 Moj syn jezdzi na rowerze dokladnie dopasowanym do jego parametrow anatomicznych i potrzeb przez jednego z najlepszych bikefitterow w PL🙂 Przy 183 wzrostu i przekroku 90-91 jezdzi na: Rowerze czasowym w rozmiarze S Rowerze szosowym w rozmiarze M Rowerze MTB i gravelu w rozmiarze L Rowerze torowym w rozmiarze XL Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 30 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia @MakczuPikczu W necie wszyscy na ty. Jutro cos naskrobie bo juz w lozeczku i ledwo na jedno oko widze 🙂 Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 30 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia Teraz, jajacek napisał(a): @MakczuPikczu W necie wszyscy na ty. Jutro cos naskrobie bo juz w lozeczku i ledwo na jedno oko widze 🙂 Super, bo właśnie jutro już chciałbym zamówić tak żeby na pon/wtorek odebrać, bo pogody niewiele już zostało w tym roku a czas goni 🙂 Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi