Skocz do zawartości

Pierwszy full do 8/9k (Radon vs Rockrider vs Cube)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Szukamy rowerów full suspension dla mnie i partnerki - wpadły fajne promo na Bike-Discount, więc odpuszczamy hardtaile (po 4k zł mieliśmy wydać, usunąłem temat).
Zastosowanie: single, ścieżki, czasem bikeparki (niebieskie, max czerwone trasy), trochę podjazdów.
Po mieście kupimy graty na hamulcach, tu szukamy czegoś pod fun 🙂

Dla siebie rozważam:

Radon SKEEN TRAIL 9.0 - 8,4k zł → 130/120 mm, Fox 34 Perf + Float Perf, Shimano MT520, 13,85 kg
Radon Slide Trail 9.0 - 8,4k zł → 150/140 mm, Fox 36 Perf Elite + Float X Perf Elite, Magura MT5, 14,75 kg
Rockrider XC Race 900 S SLX/XT - ~7,5k zł → 120/120 mm, Manitou Machete + Radium, MT501, 12,7 kg

Ew mocniej w budżet jeśli te foxy to overkill dla mnie jako początkującego i wziąć:

Radon Skeen Trail AL 7.0 - 5,5k zł → RockShox Pike Select + Deluxe Select+, Magura MT Thirty, 14,45 kg

Dla partnerki:

Cube Stereo ONE22 Race - 9k zł → Fox 34 Rhythm + Float, XT BR-M8100, 14,2 kg
Cube Stereo ONE22 Pro - 7k zł → RS Judy Silver + Radium, Magura MT Thirty, 14,9 kg
Ewentualnie też ten sam Rockrider jak wyżej.

Moje obawy: te wszystkie foxy i lepsze amortyzatory fajne, ale się boję kosztów seriwsu itd, żeby nie wydawać milionów rocznie. Raczej będziemy na 4-5 wycieczek rocznie jechać max na wyprawy, wzrost 175cm 65kg i 163cm 50kg. Dla partnerki zakładam że będę musiał kupić rower drożej, bo po prostu romiar S/16" jest rzadko spotykany. Jak rozumiem blokadę amortyzacji na podjazd ma każdy ww rower.

Rockrider wydaje mi się ciekawą alternatywą bo akurat mega lekki i skok też spoko, dodatkowo @Oskarr pisał gdzieś że można na tym podstawowe hopki porobić 🙂 

Obecnie skłaniam się ku:

1. TOP 1 - Skeen Trail 9.0 + Cube Race
2. TOP 2 - Rockridery x2

Gdzieś popełniam błąd? Jakiś model roweru w podobnym budżecie jeszcze brać pod uwagę? 

Dzięki za pomoc!

Nie wiem co poradzić 50kg i ciężki rower się nie klei. Dla partnerki potrzebujesz roweru o wyjątkowo lekkich komponentach i niskiej wadze. Potrzeba też potwierdzenia, że faktycznie kręci Was jazda po tak cięzkich trasach, bo jazda po nich przypomina trochę przerzucanie worka z cementem czy crossfit. Jeśli tak (co rozumiem bo mnie też kręci) to koniecznie, zadbaj o ochraniacze dla Was. Na nogi, fullface na głowe (IXS trigger lub podobny lekki), nie jezdzij w okularach do fullface bo przy glebie okulary rozetną skórę. Lekki buzer to rozsądny zakup. 

Rower dla niej ma byc lekki, np Cube One44 który (podobno) waży poniżej 13kg, dla Ciebie bez takiej spiny, moze byc cięższy. Jaki dokladnie model kupisz nie jest pierwszorzędne. Ważne bys dobrał typ do zastosowań i nie robił głupot jak jazda bez ochraniaczy, skakanie bez ochraniaczy.

Screenshot_20250828_111731_Instagram.thumb.jpg.fde67e0cc9d62b0138c34fab317722bb.jpg

Rockrider 900 Race nie nadaje się do nauki skakania (lub też nadaje sie na krótką metę, to krótki rower, nie wybaczy błędu). 

Dzięki @Veriv. Właśnie nieco dziwnie mi było ze dla niej będzie dorobinę ciężyszy niż mój xD Ale nic ciekawego też lepszego znaleźc nie mogłem, bo... brak rozmiarów. Ogólnie jednak myślałem że 14kg to mało 😄 

Zawsze śmigamy w kasku full face jak bikepark, ochraniacze musimy dokupić. Narazie byliśmy tylko na prostych w Dolni Morava i Szczyrku więc raczej ostrożnie. Bardziej nawet lubimy po prostu single jeździć albo wręcz "rowerem po górach" na jakiś wypad na szczyt jak się da. Bikepark to raczej dodatek, na max 1 dzień.

Ten One44 fajny się wydaje. Tylko już sporo powyżej budżetu. Nie będzie bardziej optymalne kasowo kupienie Race i jak trzeba będzie to zmiana elementów jakiś na lżejsze? Skeena 9.0 dla siebie mogę smiało brac?

Tu jeszcze za 10k znalazłem 🙂 https://allegro.pl/oferta/rower-mtb-cube-stereo-one44-c-62-pro-carbon-full-roz-s-super-cena-17712097792

Na te różnice w amortyzatorach jest co zwracać uwagę? Czy dla początkujących realnie ten Rock czy Fox to i tak będzie spoko.

W Dolni jeździliśmy na Mondraker Raze i oboje nie mieliśmy żadnych problemów z nimi.

Ten Cube swoją drogą nie ma blokady z przodu - nie spowoduje to problemów w trakcie podjazu? Zawsze blokowaliśmy na wypożyczonych

Do jazdy turystycznej warto pomyśleć o nakolennikach na suwak (możliwe że wybór będzie na tyle ograniczony, że będzie to model za lekki i delikatny na katowanie w bikeparkach), żeby na większe zjazdy je zakładać. Latem, ochraniacze opuszczone na łydki są średnio przyjemne (no i jeśli włóczymy się po krzakach, to błyskiem je maleniska poszarpią jeśli nie mamy długich spodni). W bikeparku można śmigać cały dzień w założonych ochraniaczach, ale jak planujemy dłuższą wyrypę pełną pedaliady, to może się to już nie sprawdzić. Przy zasuwaniu się spocimy, ochraniacz nigdy nie będzie idealnie suchy, więc po kilku godzinach jazdy z wilgotną skórą i wyściółką ochraniacza możemy się obudzić ze skórą zdartą przez ochraniacz (a właściwie, starannie wtartą w jego wyściółkę). Idealna sytuacja w środku kilkudniowego wypadu, nie? 😉 

Jak się nie ścigasz, to brak blokady nie przeszkadza. Przy jeździe z siodła praktycznie nie zauważysz bujania. Jak będziesz podjeżdżać na stojąco to już zauważysz - ale pamiętaj, że amortyzator część tej energii oddaje, a tylko część tłumi.

Tylko niech sie przymierzy i sprawdzcie czy to faktycznie 12.8kg czy to jednak bajki 🙂

...ja bym brał Trail, bardziej "doknurzony" = lepiej jak dla mnie. Ale są rózne gusta, ciezko mi zgadnąc co bys wolał.

Ochraniaczy kolan mam 2 pary, jedne lekkie do podjeżdżania, drugie bardziej oblężnicze(Leatt 6.0) na wyciąg. Lub jak jest chłodno. Nie opuszczam ochraniaczy na kolanach, bo zwykle nogi całe w błocie, jak opuszcze i załoze to brud dostaje sie pod ochraniacze

Rowery pokroju race /XC 900s to są najszybsze rowery jeśli chcemy podjechać i zjechać np. w Bielsku twistera. Na większość tras zielonych i niebieskich wystarcza kąt główki 68. taki rower będzie też idealny na np. Świeradów. 

Jade właśnie do trutnov, nikt z mojej ekipy nie ma full face, podobnie jak byliśmy ekipa 20 osób w rychlebach to też nikt nie miał full face. Ja wszystko jeżdżę w ubraniach do XC bez ochraniaczy, połowa znajomych ma na bike parki jakieś ochraniacze ale zakładają tylko na czarne trasy 

Oskar, następny raz będziesz jechał to daj znać, mam w ten weekend wesele, ale do Trutnova dość blisko i chętnie pojadę w innym terminie.

Co do ubrania to jestem chyba z drugiej strony barykady, ostatnio nawet kupiłem zbroję, którą będę ubierać na bikeparki. Prostowałem zakręty na Kaliforni w Czarnej Górze by pojechać szybciej i przedobrzyłem. Potem człowiek dowiaduje się masy nieprzydatnej wiedzy, np co to jest stożek rotatorów barku i jak długo się renegeruje.

Dzięki wielkie za porady @Veriv @Szwedacz @mike21 @Oskarr

Zamówiłem tego karbonowego Cube One44 i ma być w przyszłym tyg.

Proszę jednak o wsparcie w ostatecznej decyzji Skeen czy Slide 😄

Zamówiłem już tego Skeen 130/120 ale czytam i czytam i jednak najczęściej tego Slide 9.0 polecają z 150/140 mm. Tyle tylko, że rozmiar jest na mnie tylko z wersji noworocznej za 200 EUR więcej. Jest też 1kg cięższy więc może to być czuć na podjazdach no nie?

Co byście zrobili na moim miejscu, 200EUR drożej i większy skok, czy jednak taniej i lżej? Czy serio bawię się już w nic nieznaczące detale które dla amatora będą nieodczywalne i lepiej żebym po prostu wyłączył internet xD Zabawne bo partnerka będzie miała 140/140 😄

4 minuty temu, mike21 napisał(a):

Podlinkuj tę 2 konkretne radony to rzucę okiem w wolnej chwili i napiszę Ci w który bardziej warto iść.

Proszę, ceny zaktualizowałem:

Radon SKEEN TRAIL 9.0 - 8,4k zł → 130/120 mm, Fox 34 Perf + Float Perf, Shimano MT520, 13,85 kg
Radon Slide Trail 9.0 - 9,4k zł → 150/140 mm, Fox 36 Perf Elite + Float X Perf Elite, Magura MT5, 14,75 kg