Skocz do zawartości

Wosk vs olej (żywotność łańcucha)

AdrianoPL

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 24.08.2025 o 22:39, AdrianoPL napisał(a):

Ja osobiście polecam ProWax, ale może znajdzie się coś lepszego, może być olej dlatego pytam o Dynamic ultra bo ostatnio gdzieś wpadł mi w oko, poszukałem opinii i ludzie polecają.

Ale nie odpowiedzieliscie mi panowie na zasadnicze pytanie, co zużywa mniej łańcuch 😁.

Przejezdzilem 1800 km na KMC ( o dziwo zużycie na razie znikome) dokupiłem dwa Shimano i teraz jeżdżę na zmianę. Shimano jednak lepsze, ciszej napęd pracuje i wydaje się że płynniej zmienia biegi.

Jacku, liczę że może dowiesz się coś na temat Dynamica 🙂

Procedury odnośnie nakładania wosku stosuję dokładnie takie jak z linka Squirta - na szosie maksymalnie ok. 1000 km, dosmarowanie do 4 razy. Po ~800 km kaseta na najczęściej używanych koronkach i tak wymaga mycia. Łańcuch wycieram po każdej jeździe, kółeczka przerzutki i dosmarowanie co ~250 km, a pełne mycie napędu wychodzi co około 4 tygodnie. Lubię takie rzeczowe porównania - trochę jak rankingi i zestawienia kasyn, gdzie wszystko jest jasno opisane tutaj.

I jeszcze jedno, nie mam problemu z jakimiś grudkami wosku i żadnego , najmniejszego problemu z domyciem napędu( pianka Fenwicks + benzyna ekstrakcyjną) jak to narzekają niektórzy ludzie.

Z mojego doświadczenia (szosa + trochę całorocznej jazdy) najmniej łańcuch zużywa dobrze nałożony wosk, niezależnie czy to Squirt, ProWax czy Dynamic - kluczowa jest czystość i regularność, a nie sama marka 🙂

Jeździłem i na Squirt/ProWax, i testowałem Dynamic Ultra (nie full sezon, raczej kilkaset km) - różnice w zużyciu są minimalne, jeśli trzymasz się procedury. Dynamic daje bardzo cichą pracę na początku, podobnie jak Shimano vs KMC, ale po ~700–900 km wszystko się wyrównuje.

To co piszesz o serwisie (250 km dosmarowanie, pełne mycie co ~4 tygodnie) to wzorowa praktyka. Przy takim podejściu to nie wosk „zużywa” łańcuch, tylko warunki (deszcz, kurz) i styl jazdy. Jeśli KMC po 1800 km dalej trzyma normę, to znaczy, że robisz wszystko jak trzeba.