Skocz do zawartości

[opony] MTB używany głównie jako "gravel"

Rekomendowane odpowiedzi

Rower prawie nowiutki (trek procaliber 8), ale opony w nim zamontowane Maxxis Recon Race 29x2.4 zużywają się w jakimś kosmicznym tempie... Do tego moje doświadczenia przeniesione z wieloletniej jazdy na szosach i potem gravelach nijak się mają do takich "S Z E R O K I C H KAPCI 😜".

Niestety nie mieszkam w górach i mam do nich 6-8h jazdy 😞. Teren mam głównie gravelowy, ale czasami sobię w lesie mocniej poszaleję.

Patrzę, że nowe opony będzie trzeba raczej zamówić prędzej niż później, a miałem nadzieję, że chociaż przez zimę się przetoczę...

W ostatnim gravelu zamontowałem Continentale Race King 29x2.0 na tej gorszej mieszance. Jeździło się na nich świetnie. Z suchych tabelek wynika, że te lepsze, które nie występują w tej szerokości tylko min 2.25 mają dużo mniejsze opory toczenia mimo większej szerokości. Jednak nie ma róży bez kolców. Moja żona miała jakieś inne opony gravelowe (nie pamiętam dokładnie modelu, ale mieszankę gumy miały napewno blach chili), na tej mieszance i zniknęły w trochę ponad 1500km (tylna). Dla mnie to trochę za bogato.

Do tej pory wymyśliłem tylko kombinację na przód Race King 29x2.25 (ta najlepsza mieszanka), na tył 29x2.0 (ta gorsza mieszanka). Szerokości i prowadzenia by mi wystarczyło aż nadto, biorąc pod uwagę fakt, że przez lata 42-45mm to był mój standard nawet na najgorsze trasy. Jednak macie może inne pomysły? Opona może kosztować więcej, oby nie zużywała się w oczach, była jak najlżejsza no i szybko się toczyła.

Ma to sens. Aczkolwiek nie kupiłbym do jazdy po szutrach tej najdroższej wersji.

Ja mam jakieś stare, nieprodukowane już RaceKing RaceSport. Najszybsze jakie chyba były. I w oczach nie znikały. Mam je założone na drugie koła na których miałem jeździć po szutrach ale w końcu ani razu w tym roku jeszcze tego wariantu nie testowałem 🙂

Akurat siedzę i przeglądam hiszpańską stronę z oponami, gdzie można taniej kupić opony gravelowe Specialized, które bardzo lubię, Pathfinder.
Najszybsza ich wersja, najnowsza TLR kosztuje 38 Euro:
Pathfinder TLR Fast Gravel Tire Specialized Tan Sidewall - IBKBike Cycling Shop

Ale dużo zależy od zależy od tego jakie masz obręcze. 
Ta opona ma 45 mm na obręczy 25 mm jak się nie mylę.

Speca pathfinder'y mam zdjęte z Diverga, nie podobały mi się. Jakoś źle mi się jeździło, choć wiem, że ludzie je lubią.

Vittoria Terreno Dry, również miałem, ale w wersji 38mm (fizycznie miała 42mm), około 2000km wytrzymała - zaskakująco dobrze się spisywała w błocie i piachu 😳

G-One allround ma z tyłu (miała obie) moja żona w Canyon Grizl - jej krótki opis jak wjeżdżała w jakikolwiek piasek - "jakbym ręczny zaciągnęła w starym golfie".

Te stare continentale też brałem pod uwagę jak gdzieś znajdę, tylko ciekawe czy już nie będą pękały powoli po takim czasie od produkcji...

przeglądając tą stronę natrafiłem na opony, które pamiętam z dawnych lat:

https://www.ibkbike.com/croosmark-ii-exo-maxxis-mtb-tire-29x210-black/p?skuId=20300

Występują w rozmiarze 2,1. Pamiętam, że toczyły się bardzo dobrze, teraz pewnie już są nowocześniejsze, tubeless itd - muszę poczytać, ale bez Twojego linku bym se o nich nie przypomniał, dzięki 🫡