Skocz do zawartości

[MTB] Trek, Canyon czy coś innego za ~4500zł?

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem zaden nowy rower w powyzszym zakresie cenowym nie nadaje sie do zastosowań ktore opisałes. Moze na jakiś mega promocjach.

Typy rowerów:

Na traile nadaje sie rower trailowy, na bikeparki minimum z minimum rower trailowy. Rower downcountry się nie nadaje a braki można, ewentualnie nadrobić bardzo dobrymi umiejetnościami, sprawnością fizyczną i większym ryzykowaniem. Testowałem wielokrotnie, w wielu bikeparkach, nie nadaje sie i kropka. Nadrabianie to do czasu.

Kup co Ci jest wygodne,ciesz się jazdą i nie pchaj nigdzie indziej niz single i niebieskie trasy.

Pomyslalem, ze jeszcze dodam : uwazam takie lekkie xc/downcountry za super rowery. Dają masę frajdy, mozna na nich bardzo szybko jezdzic po stosunkowo płaskich trasach, wyciągać jak najwìęcej z każdej muldy czy mini hopeczki. Na niebieskich trasach ideolo. Tu mam taki fajny przykład jak Kozi Trail w Trutnovie - jak dla mnie benchmark trasy niebieskiej i jedna z moich ulubionych tras. Twister moze sie schować.

https://youtu.be/mrczInmtadE?si=g0JbEjMV95k-4kTm

Na fullu downcountry bez problemu(ale cisnąc by nadrobić braki w technice) mieściłem sie w pierwszych 5% czasów na stravie, co mysle jest ok wynikiem bo Czesi kapitalnie jeżdżą. Na cięższym rowerze juz nie mialem takiej frajdy na Kozim Trailu. bo zbyt dobre zawieszenie powoduje, że trasy nie zauważasz, są wieksze opory i jest zwyczajnie troche nudno.