Skocz do zawartości

Jak jeździć żeby poprawić formę?

Rekomendowane odpowiedzi

Szacun to się Tobie należy, że pomimo problemów z sercem jeździsz rowerem z takimi prędkościami. 

Waga robi naprawdę bardzo dużą różnicę. Na początku sezonu myślałem że nie ma takiego dużego znaczenia, ale gdy zrzuciłem około 7 kg to zmieniłem zdanie diametralnie. Z każdym kg mniej jest o niebo lepiej. 

Siłownie można wprowadzić w okresie jesienno-zimowym gdy za oknem szaro,buro i ponuro. 

Myślę że moje wyniki na tą chwilę są w miarę przyzwoite, ale będę dążył do poprawy, jak zdrowie pozwoli. 

Dzięki. Siedzę w różnych badaniach dotyczących wpływu różnych elementów na poprawę wyników w kolarstwie. Badania pokazują że zwiększa się wydajność energetyczna wraz z utratą tkanki tłuszczowej. Dlatego kolarze dążą do jej zmniejszenia. No i jak tracimy wagę to oszczędzamy parę uderzeń serca, które nie musi tak ciężko pracować i zmniejszamy opór czołowy. 

Zapoznaj się też z koncepcja FatMax. Jest to taka jazda, żeby przy minimalnym wydatku energetycznym jak najbardziej naruszać zapasy tłuszczu. 1-2 razy w tygodniu powinno się tak jeździć. Metodą prób i błędów można dojść do tego jaki to jest u kogo poziom. Ale raczej potrzebny jest do tego miernik pulsu. U mnie jest to jakieś 115-118 uderzeń na minutę.

What is Fatmax?