gosc Opublikowano Czwartek o 11:10 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 11:10 6 minut temu, jajacek napisał(a): Tak, od strony Świętek Katarzyny podobnie wygląda. Podobny jest z Karpacza-Borowic do Miłkowa. To już są bardzo trudne trasy dla dobrych technicznie lub masochistów. To zdecydowanie dla masochistów. Jak nie da się jechać, to trzeba targać "klamota", a szlaki ewidentnie piesze. 😉 Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano Czwartek o 11:19 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 11:19 @mariocoletti A czemu w takim razie nie Gravel + fajny HT? Jeśli aspekt kosztów utrzymania nie gra roli, to swobodnie i lżejszy FS na takie trasy swodobnie wystarczy. Jedziesz praktycznie bez żadnych (u)skoków, nie ma skał przypominających zjazd po schodach o stopniach wysokich na pół metra itd. Coraz więcej rowerów na rynku pojawia się z takiego pogranicza XC i trailu, i do po prostu jeżdżenia po takich trasach wydają mi się idealne. Ze sztywniaków masz wyższe Grand Canyony czy Procaliber 8 (wszelkie Bonero, wyższe Roscoe, Laufeye i inne Stoici to też trochę overkill jeśli nie planujesz ambitniejszych górsko tras), w ofertach na FS nie siedzę, ale brzmi właśnie jak wszelkie downcountry - okolice 120mm skoku, opona 2.4" i mocno progresywna geometria. @gosc Może nie ciągnijmy dalej tematu jazdy po parkach szlakami nie-rowerowym, czy wręcz poza szlakami? 😉 Odnośnik do komentarza
gosc Opublikowano Czwartek o 11:28 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 11:28 7 minut temu, Szwedacz napisał(a): @gosc Może nie ciągnijmy dalej tematu jazdy po parkach szlakami nie-rowerowym, czy wręcz poza szlakami? 😉 Dorzuciłem tylko swoje 5 gr. 🙂 Poza tym ten dział, to zbiór wątków z dużą ilością dygresji i tematów pochodnych. 😉 Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano Czwartek o 11:46 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 11:46 @mariocoletti wypożycz rower, potestuj. Tak bedzie najlepiej. Osobiscie wolałbym raz na miesiąc, dwa razy na miesiąc jezdzic własnym rowerem trailowym po górach świętokrzyskich - a w domu objechac na gravelu - niż kupic sobie rower xc na KPN. Jestem w stanie sobie obejrzec jak ciekawe są tereny gór świętokrzyskich. Ogladalem tez z ciekawosci jak wyglada jazda po KPN i wydaje sie to dosc jednostajne. Jedyne endorfiny to chyba wskutek zmęczenia. Full xc zje wszystkie faudki, nawet nie zauważysz. Ale nie bylem tam by sprawdzić. Wypożyczania w ogole nie brał bym jako opcja na stałe. Za dobę bedzie z 250zl oplaty, 1000zł kaucji, rower na najtwardszych oponach, rower w ktory nie jesteś wjeżdżony i strach o kaucję powoduje że jedziesz na pół gwizdka. A jak wiadomo, strach zabija duszę 😀 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Czwartek o 11:49 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 11:49 Nieustająco polecam testy rowerów 🙂 Testowałem z tego co pamiętam: Specialized Camber, protoplasta Epic Evo, bardzo fajny Epic Evo, bardzo fajny Epic World Cup z Brainem, zajebisty Epic HT World Cup, mega szybki ale dwa dni bólu pleców 🙂 Stumpjumper FSR, trail/enduro, tragedia Camber odnalazłem 🙂 To był chyba S-Works Epic World Cup Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Czwartek o 12:00 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 12:00 Tak się jeździ po singlach w KPN. Jest takich singli kilkanaście. Sugeruję wyłączyć dźwięk 🙂 Ławska Góra | Kampinos Trails A czy można się zmęczyć? Tu odpowiedź 🙂 Kampinos - Długa Góra Ławska Góra Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano Czwartek o 12:17 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 12:17 Skarpa od węzła Wiązowna za Góraszkę Pętla XC w Zalesiu Do tego trasa grzbietem wydm od strony Falenicy i może singiel wzdłuż Mieni (z ewentualną przedłużką do Wisły) i widać czemu w Warszawie nawet trailówka jest overkillem do jazdy 😉 Odnośnik do komentarza
mariocoletti Opublikowano Czwartek o 12:41 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 12:41 52 minuty temu, Szwedacz napisał(a): @mariocoletti A czemu w takim razie nie Gravel + fajny HT? Jeśli aspekt kosztów utrzymania nie gra roli, to swobodnie i lżejszy FS na takie trasy swodobnie wystarczy. Jedziesz praktycznie bez żadnych (u)skoków, nie ma skał przypominających zjazd po schodach o stopniach wysokich na pół metra itd. Coraz więcej rowerów na rynku pojawia się z takiego pogranicza XC i trailu, i do po prostu jeżdżenia po takich trasach wydają mi się idealne. Ze sztywniaków masz wyższe Grand Canyony czy Procaliber 8 (wszelkie Bonero, wyższe Roscoe, Laufeye i inne Stoici to też trochę overkill jeśli nie planujesz ambitniejszych górsko tras), w ofertach na FS nie siedzę, ale brzmi właśnie jak wszelkie downcountry - okolice 120mm skoku, opona 2.4" i mocno progresywna geometria. Ze względu na to, że HT to dla mnie wolniejszy GRAVEL. HT nie zjadę z GŚ na przysłowiowa krechę, ale przynajmniej jakoś zjadę, nie to co GRAVELEM 😛 Uważam, że po prostu HT zabije GRAVELA i prędzej czy później będę musiał go sprzedać, bo nie będzie używany, a wartość będzie spadać. Tak jak wspomniałem na początku - czasowo w tygodniu jak się trafi praca, to niestety ale leżę. GRAVEL to dla mnie rower na długie dystanse, które poczuje i fajnie się zmęczę, ale jak mam mało czasu, to z chęcią upalałbym rower na krótkim dystansie, ale po tzw ujebach, żeby się zmęczyć podobnie jak na 60-100km. Wiem, że mógłbym jeździć GRAVELEM np 20-30km w innej strefie tętna, ale ja nie chce, żeby rower kojarzył się z treningiem, tylko z przyjemnym szaleństwem. Zresztą co to za jazda w 2 strefie tętna jak nie robisz tego regularnie i z głową. Widzę to tak: mam tylko 1h na rower danego dnia, wsiadam na HT w tym co przyszedłem z siłki idę upalić nogi na lokalnym pierdolniku i wracam z rozładowanym "ADHD". Mam przerwę od awarii w pracy, wsiadam na szybkie 30-40km po lesie i wracam zmęczony i szczęśliwy. 41 minut temu, Veriv napisał(a): @mariocoletti wypożycz rower, potestuj. Tak bedzie najlepiej. Osobiscie wolałbym raz na miesiąc, dwa razy na miesiąc jezdzic własnym rowerem trailowym po górach świętokrzyskich - a w domu objechac na gravelu - niż kupic sobie rower xc na KPN. Jestem w stanie sobie obejrzec jak ciekawe są tereny gór świętokrzyskich. Ogladalem tez z ciekawosci jak wyglada jazda po KPN i wydaje sie to dosc jednostajne. Jedyne endorfiny to chyba wskutek zmęczenia. Full xc zje wszystkie faudki, nawet nie zauważysz. Ale nie bylem tam by sprawdzić. Wypożyczania w ogole nie brał bym jako opcja na stałe. Za dobę bedzie z 250zl oplaty, 1000zł kaucji, rower na najtwardszych oponach, rower w ktory nie jesteś wjeżdżony i strach o kaucję powoduje że jedziesz na pół gwizdka. A jak wiadomo, strach zabija duszę 😀 BAARDZO CIEKAWE! Zapraszam! Jutro wleci FULL na wypożyczenie ze sklepu @jajacek i skoczę sobie jakiś średni dystans. Zobaczę w ogóle czy FULL jest dla mnie, a potem będę rozmyślał. Odnośnik do komentarza
mariocoletti Opublikowano Czwartek o 12:42 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 12:42 52 minuty temu, jajacek napisał(a): Nieustająco polecam testy rowerów 🙂 Testowałem z tego co pamiętam: Specialized Camber, protoplasta Epic Evo, bardzo fajny Epic Evo, bardzo fajny Epic World Cup z Brainem, zajebisty Epic HT World Cup, mega szybki ale dwa dni bólu pleców 🙂 Stumpjumper FSR, trail/enduro, tragedia Camber odnalazłem 🙂 To był chyba S-Works Epic World Cup Jak na taki dzień otwarty się zapisać? Gdzie jest kalendarz? Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano Czwartek o 13:02 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 13:02 5 minut temu, mariocoletti napisał(a): HT to dla mnie wolniejszy GRAVEL. HT nie zjadę z GŚ na przysłowiowa krechę No to już zależy jaki HT. ATB / stare XC to faktycznie gravel z amortyzatorem i prosta kierownicą. Takim polatasz przyjemnie po Mazowieckich lasach, ale na stromiznach z głazami będziesz się męczył by nie zaliczyć OTB. Po przeciwnej stronie spektrum znajdziesz nawet takie pokraki jak Chromag Doctahawk z kątem główki 62.5 stopnia i wideł 170mm - tu mniej bym się martwił o zjazdy (choć wciąż nie przeskoczysz sztywnego tyłu i po OSach z zawodów enduro nie polatasz z takimi prędkościami jak na fullu), za to na Mazowszu będziesz jeździł bardziej jak czołgiem. Kolejny problem z robieniem wszędołaza z HT to dobór opon. 65 stopni główki, dodatkowa waga czy 140mm skoku amortyzatora kompletnie nie przeszkadza mi w podwarszawskich lasach. Przy oponach 2.6" w końcu się nie zapadam w niemal wszystkich piaskownicach na prawym brzegu. Z drugiej strony, praktycznie wszystko dało się u nas w górach zjechać, choć bardzo sporadycznie były i fragmenty, które ciężko w danych warunkach było nazwać przyjemnością 😉 Natomiast dobór bieżnika i na Mazowsze, i na góry to spore wyzwanie. Jak znalazłem coś co było złotym środkiem, to z jednej strony w Beskidach jak popadało parę dni, to na stokach z błotem schowanym pod roślinnością zaczynały nie domagać już przy nachyleniach w okolicy 25% i musiałem w takie dni odpuszczać górskie szlaki i lecieć na około drogami, z drugiej strony mimo że opony były względnie szybkie, to zauważalnie z 10% wolniej/ciężej niż zestaw XC szły i po prostu odechciewało się latać trasy powyżej 80-100km po lasach dookoła Warszawy. Wrzucisz konkretne glebogryzarki do jazdy górskiej 'na krechę', to pod W-wą będziesz wlekł kotwicę. Wrzucisz szybkie do XC, to przy pierwszym pogorszeniu pogody w górach będziesz tańczyć. Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano Czwartek o 14:37 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 14:37 Bardzo ladne trasy. ....to po co Ci ten gravel? Na razie są takie kombinacje : Gravel + full mtb ht mtb ...az sie prosi by zrobic kombinację: ht mtb + full mtb Mowisz ze kupiles Eskera 6.0 w dobrej cenie i dobrze sprzedasz. Za kwote sprzedazy smiało kupisz Speca Chisela, ktory będzie idealny do jedżenia po takich lasach. A na rodzinne strony w górach Świętokrzyskich full, najlepiej trailowy. Te rowery nie sa blisko siebie, to jak ogień i woda. Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano Czwartek o 14:58 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 14:58 Generalnie te trasy to skrajny przykład wybiórczego ich oglądania, nie licząc kilku pumptracków i miejscówek z dirtowymi hopkami (wiem, pominąłem pętle na WATcie), to te kilka tras to najbardziej terenowe single w okolicy miasta (rozrzucone po obwodzie), poza nimi w promieniu 50+ km masz bezkresne morze asfaltów i dobrych szutrówek, ew trochę bardziej porozwalanych polnych dróg lub szerokich piaskownic w lasach. Zależy z której dzielnicy jest i co ma obok siebie, ale generalnie typowy wypad na nie to potrafi być później w proporcji 75% dojazd asfaltami / DDR, 25% jazdy singlami, albo i bardziej pesymistycznej. Zatem nie ma co szaleć z dobieraniem terenowego czołgu (albo regularnie trzeba pakować się w auto i przebijać przez korki). Jeśli nie oczekujesz nie wiadomo jakich osiągów na asfaltach, to gravel lepiej niż szosa sprawdza się na ten bezkres asfaltów i na lepsze drogi bez asfaltu, które tu dominują. Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu Obejrzałem relację z zawodów z Jeleniowskich Ścieżek. https://www.youtube.com/watch?v=Cp3cyZRSMjU Bardzo mi się te tereny podobają. Trasy wydają się super, gdybym mieszkał w Warszawie, to bym jezdził tam chyba co weekend. Szczególnie, że jak widzę jest świetna droga. Góry Świętokrzyskie wydają się mega fajne i dość dostępne dla ludzi z centrum Polski. 2h jazdy autem to szybciej niż z Wrocławia na Czarną Górę. A góry Świętokrzyskie wydają się faktycznie mieć taki sudecki klimat. Chętnie przyjade na zawody w Jeleniowskich ścieżkach. Ale zdecydowanie, rower XC, niestotne czy w fullu, ht czy downcountry się nie nadaje na takie trasy i nie ma tu miejsca na szpagat. Odnośnik do komentarza
mariocoletti Opublikowano 14 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 14 godzin temu Godzinę temu, Veriv napisał(a): Obejrzałem relację z zawodów z Jeleniowskich Ścieżek. https://www.youtube.com/watch?v=Cp3cyZRSMjU Bardzo mi się te tereny podobają. Trasy wydają się super, gdybym mieszkał w Warszawie, to bym jezdził tam chyba co weekend. Szczególnie, że jak widzę jest świetna droga. Góry Świętokrzyskie wydają się mega fajne i dość dostępne dla ludzi z centrum Polski. 2h jazdy autem to bliżej niż z Wrocławia na Czarną Górę. A góry Świętokrzyskie wydają się faktycznie mieć taki sudecki klimat. Chętnie przyjade na zawody w Jeleniowskich ścieżkach. Ale zdecydowanie, rower XC, niestotne czy w fullu, ht czy downcountry się nie nadaje na takie trasy i nie ma tu miejsca na szpagat. Te tereny da się tylko kochać, zapraszam 🙂 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi