Szwedacz Opublikowano Piątek o 10:48 Udostępnij Opublikowano Piątek o 10:48 Cytat Tak naprawdę, to chyba te % są istotne dla zawodowców i to nie bezpośrednio, tylko jak "mądra głowa" wyliczy i mu powie jak ma kręcić. Patrząc po liczbie pytań o 1x / 2x jakie ludzie (w tym swego czasu i ja) zadają przy szukaniu rowerów, patrząc na przeciętny poziom odpowiedzi (mało to osób w sieci się upiera, że 2x10 46/30T + 11-34T ma większy zakres niż 1x12 z 10-51T?), czy patrząc na liczbę pytań o gęstość zestopniowania biegów, to nie tylko dla zawodowców ma to znaczenie. Poza samym zakresem ważne jest jeszcze jak twarde jest najmiększe (lub najtwardsze) przełożenie. Jaki w moim przypadku sens byłby brania roweru z szosowym napędem, jeśli po płaskim, przy przełożeniu rzędu 4.0 (czyli wciąż swobodnie osiągalnym w gravelowych napędach) mogę po płaskim wyciągnąć ponad 50 km/h i już jest to wartość nie do utrzymania przez dłuższy czas? W drugą stronę, mając załadowany rower w górach potrzebuję miękkich przełożeń, z przełożeniem w okolicach 0.6 w MTB mogę spokojnie i cierpliwie mielić pod górę leśnymi drogami po 12-13%. Z gravelowym 0.8 takie 12% na asfaltach już nie jest do utrzymania przez dłuższy czas, a co dopiero szosowe 1.0? Jak w pionie masz 100m to może sforsujesz na siłę, ale jak takiego nachylenia będzie nie 100m, a 1500m w pionie? W budżetowych MTB straszą ostatnią konfiguracje typu 1x11 z kasetą 11-42T, jak na korbie dasz małą zębatkę do podjazdów, to może nawet przed 30 km/h będziesz już mielił jak chomik z kadencją 100, na najmniejsze zębatce kasety. Dasz większą z przodu, by te 40 km/h max było osiągalne, to na podjazdach okaże się że brakuje ci ze 2 biegów i już przy 10 km/h kadencja leci na łeb, na szyję i jest ciężko. Odnośnik do komentarza
gosc Opublikowano wczoraj o 10:02 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 10:02 W dniu 18.07.2025 o 12:48, Szwedacz napisał(a): > Patrząc po liczbie pytań o 1x / 2x jakie ludzie (w tym swego czasu i ja) zadają przy szukaniu rowerów, patrząc na przeciętny poziom odpowiedzi (mało to osób w > sieci się upiera, że 2x10 46/30T + 11-34T ma większy zakres niż 1x12 z 10-51T?), czy patrząc na liczbę pytań o gęstość zestopniowania biegów, to nie tylko dla > zawodowców ma to znaczenie. Przecież już wiele razy się pytałem jakie jest odniesienie przełożenia, np. 2x7/8 dla 1x10 do 12. Nadal nie znam odpowiedzi. Jeśli aktualnie, przy dobrych warunkach, przy 3x8 wyciągnę, np. ze 20km/h, może szybciej, to co trzeba wrzucić z tyłu w takim Rockirederze 540. Prościej chyba już się nie da wyjaśnić. 😉 > Poza samym zakresem ważne jest jeszcze jak twarde jest najmiększe (lub najtwardsze) przełożenie. Przecież to nie ma znaczenia. Na najmniejszej ("najszybszej") zębatce z tyłu zawsze się "ciężko" jedzie. Chyba, że się już ktoś rozpędzi, nie jest pod górkę 😉 i nie ciśnie "na spocenie" ;-), tylko czuć wtedy lekkość w kręceniu. 😉 > Jaki w moim przypadku sens byłby brania roweru z szosowym napędem, jeśli po płaskim, przy przełożeniu rzędu 4.0 z przełożeniem w okolicach 0.6 w MTB m > Z gravelowym 0.8 a co dopiero szosowe 1.0? A co to oznacza dla "Kowalskiego", bo te cyferki nic mi nie mówią. > W budżetowych MTB straszą ostatnią konfiguracje typu 1x11 z kasetą 11-42T, jak na korbie dasz małą zębatkę do podjazdów, to może nawet przed 30 km/h > będziesz już mielił jak chomik z kadencją 100, na najmniejsze zębatce kasety. Dasz większą z przodu, by te 40 km/h max było osiągalne, to na podjazdach > okaże się że brakuje ci ze 2 biegów i już przy 10 km/h kadencja leci na łeb, na szyję i jest ciężko. Jak jest pod górkę (dużą), to się zmienia na 2 lub 1 z przodu i największą zębatkę (1) z tyłu. 🙂 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano wczoraj o 10:07 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 10:07 Trochę ten wpis jest dla mnie chaotyczny. Ale wydaje się że wszystkie odpowiedzi na zadane pytanie znajdziesz tu: Polemika Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano 23 godziny temu Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu @gosc To forum nie kupuje składni Markdowna. Musisz klikać graficzne guziczki by formatować, bo w przeciwnym razie uciążliwie się to czyta. Co cyferki oznaczają wytłumaczyłem w poprzednim poście, na poprzedniej stronie. Krócej na szybko nie umiem, chcesz większego streszczenia, to posiłkuj się AI 😉 Linkowany przez Jacka Uzurpator jest świetny, ale krócej to tam nie będzie. Warto jeszcze w Sprzęt zajrzeć, gdzie na tapet brany jest np. przekos łańcuchów (zamiast w Polemice). Odnośnik do komentarza
gosc Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 16 godzin temu, Szwedacz napisał(a): @gosc To forum nie kupuje składni Markdowna. Musisz klikać graficzne guziczki by formatować, bo w przeciwnym razie uciążliwie się to czyta. Co cyferki oznaczają wytłumaczyłem w poprzednim poście, na poprzedniej stronie. Krócej na szybko nie umiem, chcesz większego streszczenia, to posiłkuj się AI 😉 Linkowany przez Jacka Uzurpator jest świetny, ale krócej to tam nie będzie. Warto jeszcze w Sprzęt zajrzeć, gdzie na tapet brany jest np. przekos łańcuchów (zamiast w Polemice). Problem w tym, że jak klikam w cytuj, to mam całość i nie można podzielić całego wpisu. Odnosicie zagadnienia. Wydaje mi się, że mam odpowiedź, bez czytania (chociaż dzięki z podpowiedzi), na moje pytanie. 😉 Jechałem za kimś, kto miał ustawienie 1x10 lub więcej, czyli praktycznie już wykorzystany najwyższy bieg, I było to wolne tempo, a ja miałem dopiero może 3x5(?) z 8 i jeszcze zapas "mocy". Czyli dla mnie wniosek, rowery z takim napędem raczej są wolniejsze niż te z 3x8/9. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi