Skocz do zawartości

Uniwersalny kompan do 3000 zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Innymi słowy nie zgina Ci się kręgosłup. Potrzebujesz więc roweru dającego maksymalnie wyprostowaną pozycję. Taką będziesz miał w wielu rowerach typu cross i w nielicznych rowerach MTB taki jak różne Cube. Być może również Torpado Storm.
Albo dopasowanie EXPL 540 mostkiem, przedłużką rury amora tudzież giętą kierownicą :)

Bo manipulując tym można jednak zmienić pozycję na rowerze - tak to widzę, eksperymentując tę krótką chwilę.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

6 minut temu, Pepe75 napisał(a):

Zahaczyłem o Deca i przymierzyłem się do expl540 w Lce i ACTV 500 w Mce. Na xplr540 superwygodnie, nawet jakieś wygodniejsze siodełka teraz dają. Dla odmiany ten ACTV500 to nie moja bajka - kierownica strasznie wysoko.

att.UPWbacnwpNyb5GHHVddOnWAhjN9WF7u9rvju7UROKy8.jpeg

Na pierwszy rzut mojego oka masz mniejsza różnice wysokości między siodełkiem a kierownica, u mnie jest podobnie jak u kolegi Krix w rozmiarze L, u którego siodełko wychodziło już ponad kierownicę i wydaje mi się, że przez to muszę się do niej bardziej zginać.

Może spróbowałbym jeszcze zamówić bordowy w L. Ktoś tu pisał, że różni się on kierownica, chwytami, siodłem i chyba mostkiem. Może te niewielkie różnice spowodowały by, że czułbym się lepiej. Zwrócić zawsze można..
Bordowy ma krótszy mostek o 20 mm ( koszt chyba 69 PLN, możesz dokupić w Deca) , kierownicę węższą o 40 (?) mm (ale kierownicę możesz docinać, także tę w niebieskim), chwyty te same, siodełko wg producenta jest teoretycznie inne, ale sprawdzałem w Deca - obecnie śliwkowe mają takie same siodełko jak niebieskie. Także różnic nie ma praktycznie żadnych.

Za 39 PLN masz nakładkę żelową, mamy takie założone.

c1314c82909fa0d9970a3d9b80a01747.jpg
19 minut temu, CriseQ napisał(a):

Na pierwszy rzut mojego oka masz mniejsza różnice wysokości między siodełkiem a kierownica, u mnie jest podobnie jak u kolegi Krix w rozmiarze L, u którego siodełko wychodziło już ponad kierownicę i wydaje mi się, że przez to muszę się do niej bardziej zginać.

Dlatego uważam , że warto żebyś założył mostek 70mm ze wzniosem np 17st (na +) 

https://www.decathlon.pl/p/mostek-do-roweru-mtb-rockrider-ahead-1-1-8-60-mm-70-mm-80-mm-90-mm-31-8-mm-20deg/_/R-p-336071

jak nie podpasuje to oddasz.

4 minuty temu, krix napisał(a):

Bordowy ma krótszy mostek o 20 mm (ten 40 mm od śliwkowego kosztuje chyba 69 PLN, możesz dokupić w Deca) , kierownicę węższą o 40 (?) mm (ale kierownicę możesz docinać, także tę w niebieskim), chwyty te same, siodełko na stronie jest teoretycznie inne, sprawdzałem w Deca - obecnie śliwkowe mają takie same siodełko. Także różnic nie ma praktycznie żadnych.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Teoretycznie bym mógł, ale jak już bym zaczął rzezbic to roweru nie zwrócę. Niestety do bordowego się nigdzie nie przymierze, więc pozostaje zamówić online i sprawdzić, jak będę się czuł podobnie to zwrócę.

7 minut temu, CriseQ napisał(a):

Teoretycznie bym mógł, ale jak już bym zaczął rzezbic to roweru nie zwrócę. Niestety do bordowego się nigdzie nie przymierze, więc pozostaje zamówić online i sprawdzić, jak będę się czuł podobnie to zwrócę.

Moim zdaniem nie powinieneś skracać roweru krótszym mostkiem, tylko podnieść kierownicę np na równo z siodełkiem ( jeśli jest teraz niżej)

Potrzebujesz zapewne mniejszy dosięg do kierownicy. Możesz sobie zmierzyć ile wynosi dosięg od końca siodełka w tym Tribanie trekkingowym na którym się dobrze czułeś i spróbować zreplikować tę odległość i wysokość w Rockriderze. Może tak się też zdarzyć że z czasem będziesz przechodził do innej pozycji.
Jak wyszedłem po 4 tygodniach ze szpitala to musiałem zmienić ustawienia we wszystkich rowerach. Nie byłem w stanie jeździć tak nisko jak poprzednio. Miałem problemy z kręgosłupem piersiowym i atrofię mięśni związaną z leżeniem. Z czasem powróciłem do poprzedniej pozycji a nawet ją obniżyłem. Więc jest to dynamiczny proces, który może podlegać zmianom.

4 godziny temu, jajacek napisał(a):

Z czasem powróciłem do poprzedniej pozycji a nawet ją obniżyłem. Więc jest to dynamiczny proces, który może podlegać zmianom.

O to to. Miałem podobnie właśnie z expl540.

Zaraz po zakupie miałem boleści w nadgarstkach, bo też mocniej opadałem rękami na kierownicę jak @CriseQ, przez chwilę nawet też myślałem nad zmianą na inny mtb, postanowiłem jednak dać 540 więcej czasu i pozmieniać to i owo niewielkim kosztem - mostek na plus i wszystkie podkładki pod niego (kierownica jak najwyżej), gripy ergonomiczne z płetwą, delikatnie mniej powietrza w amortyzatorze niż zalecane. Dało to całkiem dobry efekt. Obecnie po wymianie amortyzatora na inny niż seryjny, doszedłem do etapu, gdzie mostek jest z powrotem na minus, a podkładka pod mostkiem tylko jedna i jest dobrze.

Dopasowanie roweru do własnych potrzeba jest to proces, który trwa. Ja cały czas kombinuję z różnymi elementami.
Wczoraj na przykład po namowie w social mediach spróbowałem bloków cofniętych na maks do tyłu. Nie podobało mi się. Gorące punkty pod stopami.
Natomiast chyba zrobię sobie wkłady do butów projektowane komputerowo u kolegi bikefittera. Koszt 350-400. Ma takie mój syn, jego kolega kolarz i mój kumpel jeżdżący na Attention SL. Przytaczany chyba nawet w tym wątku.
Gripy zmieniłem już chyba 4 razy. Mostek wydłużyłem z 60 na 75 mm w zeszłym roku bo mi przednie koło uciekało na ostrych podjazdach.
Teraz zastanawiam się nad zmianą ramion korby na krótsze, żeby dać kolanom więcej komfortu.
Siodełko też kilka razy zmieniałem. Kombinowałem z tubeless ale wróciłem do dętek.
Więc wszystko zależy i od potrzeb i od determinacji użytkownika do usprawniania roweru.

15 godzin temu, CriseQ napisał(a):

Wniosek z tego, że prawdopodobnie masz jednak większy przekrok niż 85cm (ja mam 84cm).

Głównie chciałem sprawdzić odległość od siodełka do kierownicy i było ok dla mojego wzrostu. Na co dzień jeżdżę na Mkach i kierownicę mam niżej niż w Lce xplr540.

Niestety na stronie Deca brak tabelki geometrii do ACTV500 i podobnych.