Skocz do zawartości

Wymiana dużego blatu w korbie Shimano Claris 50/34 na 46

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zajechany duży blat w korbie szosowej Shimano Claris 50/34

Przy moim stylu jazdy (jeżdze dlugie dystanse, ale tempem 20-25 km/h, z rzadka większym) chciałbym miec bardziej miękki napęd i zmniejszyć duży blat z 50 na ile się da najmniej.

Mały blat chyba jest ok, nic na nim nie przeskakuje mimo zmiany biegów z tyłu. 

Kaseta jest 8rz 11-32, prawdopodobnie do wymiany z łańcuchem

Patrze że ta korba jest w 2 standardach 50/34 i 46/34 stad zastanawiam się czy jest możliwośc wymiany blatu z 50 na 46 i czy to jest do zrobienia w warunkach domowych, czy lepiej oddać na serwis (nie mam dużego doświadczenia, choć sam wymieniałem już kasety). Czy trzeba wsadzić całą nową korbę

Plus czy po takiej modyfikacji przednia przerzutka obsłuży mi napęd 46/34. 

Pozdrawiam

Zwykle jest taka możliwość pod warunkiem że masz przednią przerzutkę na obejmę. I możesz ją suwać góra-dół. 
Natomiast jeśli przerzutka jest na hak to mogą być problemy z blatem 46.
Wiele razy zmienialiśmy blaty 50 czy 52 w różnych rowerach. Bo juniorzy kiedyś mieli ograniczenie przełożeń i maksymalny blat 46.
Zwykle się udawało ale jak przerzutka była na hak to bywało że odległość od blatu do przerzutki była za duża i czasem spadał łańcuch.
Więc jak na hak to sugerowałbym blat 48.
Inna sprawa to budowa pająka korby. Pająk korby może takowego nie przyjąć. Trzeba to ustalić. Zmiana z mniejszego na większy zwykle nie nastręcza problemów. Z większego na mniejszy bywa problemem.

Może mechanik to wie? @mike21?

Jak będziesz kupował blat to albo stal albo alu ze stopu 7xx. Alu ze stopu 5xx jest z gównolitu i długo nie pożyje.

Jaki to rower? Która generacja Clarisa? I jaka korba, na kwadrat czy HT2, starsza SHIMANO Claris FC-RS200 czy nowsza FC-R2000? W tej starszej blaty są przykręcane na wkręty i bardzo łatwo jest je wymienić, w nowszej korbie r2000 nie występuje tarcza 46t, może można znaleźć coś na AliExpress co by pasowało

Przy założeniu, że masz tą starszą (FC-RS200 lub FC-2450) możesz wybierać z blatów: Y1V498050, Y1P298040, Y1P298060 lub wersje z mocowaniem osłony: Y1P298050, Y1P298070. Obawiam się, że dostępność w PL raczej żadna.

Ze względu na udziwnione mocowanie blatu w FC-R2000 (nie jest to typowe 5 śrub a raczej 10) nic takiego nie dokupisz.

@mike21 @Greg29 @jajacek

Dziękuje za informacje

Rower to Romet Huragan 1, wersja z 2024, w nim jest support HT2 i korba Claris nowsza FC-R2000 50/34

Tak się zastanawiam, czy możliwe byłoby w tym rowerze wymienic support z HT2 na stary kwadrat i wsadzić SHIMANO Claris FC-RS200 46/34 na kwadrat

PS 

1. wiem że kwadrat jest mniej nowoczesny, mniej sztywny, mniej rozwojowy i ogólnie powoli wychodzi z rynku. Dla mnie to nie problem, to jest rower do okazjonalnej przejażdzki w przerwach miedzy wymianą pieluch u córki.

2. patrzę że sama korba jest dostępna za 180 zł, tylko nie wiem czy da radę cofnąc sie z supportu HT2 na kwadrat. W innym rowerze wymieniałem kiedys suport w 2 stronę to znaczy z 1 rzędowego kwadratu na HT2.

3. W ostateczności myślę o zamonotwaniu jakiegoś najprostszego napędu 1 rzędowego 38 zębów. Mieszkam w Warszawie, to nie ma ani gór, ani ja nie mam takiej formy żeby mi brakowało prędkości ponad to co uzyskam na przełożeniu 38-11. Domyślam się zresztą że raczej w ogóle nie bedzie z niego korzystał

Dziekuje za rady.

Marcin

10 minut temu, jajacek napisał(a):

Kumpel na kwadracie przejechał 100 tys km na Campagnolo. I tłukliśmy razem po Alpach. Więc nie dajmy się zwariować.

To prawda

Ja tylko nie umiem zrozumiec jak w 1 rok zajechałem blat na korbie. Jeżdze rowerem już 25 lat, miałem różne od marketowych za 500 zł, do takich za 5 tys (wiem że są i za 50 tys). Nie smarowałem łańcucha, nie wymieniałem go w tych tańśzych przed 10 lat i jeździł w miare płynnie aż rozleciały się inne elementy ze starości, a w lepszych kiedyś jeździłem po 5-6 tys rocznie i nigdy nie miałem problemów z korbą.

Fakt że w formie ważyłem 70-75 kg, a teraz dobijam do 90-95 kg

A tu po może 2 tys km max na dużym blacie się nie da juz jechać, czasem łańcuch wręcz sam spada z blatu przy mocniejszym wciśnieciu. A łańcych smarowany, czyszczony w miare mozliwości, jeżdzone ostrożnie i jestem zdziwiony mocno...

Jakby co to mam korbę Clarisa na Octalinku bo kiedyś wymieniałem w fitnessie z Clarisa na Octalinku na Tiagrę na H2. Mogę Ci ją sprzedać bo wala mi się w garażu. To jest ten starszy Claris 2400 z korbą fc-rs200 czyli tą z wymiennymi blatami. Do tego jest support Octalink, łańcuch i kaseta. Support Octalink jest sztywniejszy niż zwykły kwadrat. Rower przejechał na tym napędzie pewnie jakieś 500-700 km, na pewno mniej niż 1000 km. Nie notowałem wtedy przebiegu. W weekend mogę porobić zdjęcia 

16 godzin temu, Greg29 napisał(a):

Jakby co to mam korbę Clarisa na Octalinku bo kiedyś wymieniałem w fitnessie z Clarisa na Octalinku na Tiagrę na H2. Mogę Ci ją sprzedać bo wala mi się w garażu. To jest ten starszy Claris 2400 z korbą fc-rs200 czyli tą z wymiennymi blatami. Do tego jest support Octalink, łańcuch i kaseta. Support Octalink jest sztywniejszy niż zwykły kwadrat. Rower przejechał na tym napędzie pewnie jakieś 500-700 km, na pewno mniej niż 1000 km. Nie notowałem wtedy przebiegu. W weekend mogę porobić zdjęcia 

Hej, dziękuje za propozycję ale już zdążyłem zakupic nową korbę na Centrum Rowerowe i właśnie ją odbieram,