MichuZ Opublikowano Środa o 06:05 Udostępnij Opublikowano Środa o 06:05 Cześć Panowie (i Panie) Poradźcie mi proszę, który rower z poniższych (ewentualnie coś innego do 7,5k zł) wybrać? Tym razem nie mówię o samym osprzęcie, bo to już wiele razy było tu omówione, ale pod względem geometrii, wygody i możliwości. Rower do jazdy po trójmiejskich lasach, podjazdach, ścieżkach jednym słowem pewnie bardziej w XC, a może nawet w jakim maratonie MTB wystartować. Z drugiej strony fajnie by było móc powiesić na nim sakwę na bagażniku i strzelić 100+ km dziennie tak żeby kark nie bolał.. O mnie: 182 cm, wiek 40 (niestety ;))). Za młodu udział w dziesiątkach wyścigach XC i maratonach... i po 15 latach chciałbym wrócić do pasji 🙂 Pod uwagę biorę: 1. Klasycznie Procaliber 8 (2025) w rozmiarze L: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-cross-country/procaliber/procaliber-8/p/41618/ 2. Grand Canyon AL 8 (2025) w rozmiarze M (choć tutaj jestem tuż przed granicą z L) https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/rowery-trailowe/grand-canyon/grand-canyon/grand-canyon-al-8/4161.html?dwvar_4161_pv_rahmenfarbe=M196_P12&dwvar_4161_pv_rahmengroesse=M Z góry ogromne dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Środa o 07:17 Udostępnij Opublikowano Środa o 07:17 Nie wiem za ile można teraz kupić Cube Reaction C:62 Race. Ale to byłby mój wybór do takich zastosowań. Mam deczko (bo ok 20) lat więcej na karku. A mimo to przesiadłem się z aluminiowych rowerów Speca na karbonowego Epica. Miałem okazję jeździć na tym Cube. To jest takie połączenie komfortu z karbonem. Jest sztywny ale nie przesadnie. Jest bardziej komfortowy od mojego Epica bo ma bardziej spolegliwą geo. Dla mnie ważne jest też żeby nie był za sztywny tył. Bo mój kręgosłup lędźwiowy nie jest w najlepszym stanie. I to ma bo ma wąską sztycę podsiodłową 27.2 mm. Więc można założyć jakąś standardową sztycę redukującą drgania. Ja używam Specialized CG-R. Ale podobny lepszy jest Ergon CF2/Canyon VLCS S15. To to samo. A jak jechałem na karbonowym Scott Scale z grubą podsiodłówką to mnie kręgosłup napieprzał. A jak muszą być te z linku to moja ocena jest taka: Trek Procaliber 8 Rama alu ze sztywną osią z Boost. Suport wkręcany BSA co jest dobre. Sztyca 31,6 mm. Komfortu tyłu za cholerę nie będzie. Geo? RockShox Recon Gold. Przyzwoity ale ciężki amor. Miałem Rebę, która ma taki sam system amortyzacji. Była bardzo sztywna i nie wybierała małych nierówności. Zmieniłem na Foxa, który je wybiera i jest lżejszy. Recon waży chyba 2kg, Reba 1630, Fox 1470. Heble Shimano MT410. Spowalniacze. Trzeba będzie zmienić klamki na MT500. Ale to nie są ogólnie dobre hamulce. Deore są lepsze. Tarcze hamulcowe też nie są dobre. Napęd. Dobry miks Shimano SLX i XT. Ja wolę manetkę XT bo szybciej zmienia biegi. Przerzutkę tylną też mam XT. Korba mi nieznana ale piszą w necie że dobra. Blat 30 to nie na płaskie. Do zmiany. Ja mam 34 ale zastanawiam się nad 36. Koła można nazwać albo muzealnymi albo szutrowymi. Nikt już takich w MTB nie stosuje. Wszyscy przeszli na obręcze 30 mm. Paru producentów jeszcze się upiera przy 25 mm ale polegną. A tu 23 mm. Nawet w gravelach już 25 mm stosują. Ja mam 30 mm. Opony o szerokości 2,20 to też już nikt w XC nie używa. Wszyscy mają 2,35-2,40. Więc do zmiany. Waga 12,5 na tubeless. Alumniowy Spec Chisel na Rebie, który miałem ważył 11,0 kg na dętkach ważących 500 gramów, w rozmiarze L. Na tanicj kołach producenta ważących ponad 2kg. Więc szału nie ma. Grand Canyon Rama alu ze sztywną osią z Boost. Suport wkręcany BSA. Dobrze. Jaka podsidłówka? Geo. Bardzo wypłaszczona główka 66 stopni jak w rowerach typu Trial. Czy to będzie dobre w płaskopolsce? Nie wiem. W rozmiarze M Stack 622, reach 450 Ja mając 175 wzrostu jeżdzę na Epicu L, co ma Stack 622, reach 441. Więc ten sam rozmiar. Mój syn przy 183 też na nim jeżdzi. Amor Fox Rhythm. Odpowiednik Recona Gold. Ciężki ale podobno dobrze amortyzuje. Heble SLX 7100. Bardzo dobre. Tarcze RT66. Dobre. Napęd XT z korbą Deore. Dobry. Blat 30T do zmiany. Koła. DT Swiss na obręczach 25 mm. Oblecą ale ciężkie. Opony budżetowe Rocket Rony 2,25. Oblecą. Mi jakoś nie podpasowały. Waga. Brak info. Z tych dwóch to wolę Canyona. Odnośnik do komentarza
MichuZ Opublikowano Środa o 09:04 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 09:04 Dzięki za odpowiedź. Ten Cube to ok 9,5k więc poza moim budżetem. Na szybko wniosek taki, że Treka też nie ma co rozważać. Jeśli chodzi o GC to rozumiem, że sugestia jest, żeby zostać przy rozmiarze M? Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano Środa o 09:51 Udostępnij Opublikowano Środa o 09:51 @jajacek Najnowsze GC (przynajmniej od MY 2023) przeszły na 31.6 sztycę ze względu na dropper. Teraz przestali wrzucać 29x2.4" Wicked Wille do nich - z jednej strony szkoda (w TPK podobno jest gdzie się pobawić), z drugiej na bębnie wychodzi te 20-30% większy opór i to czuć przy jeździe. Wagę masz podaną pod skróconym opisem na bocznym pasku - 12.54 kg. Płaska główka w płaskim terenie to kwestia gustu, wraz z wydłużeniem rozstawu osi zwiększa minimalny promień skrętu i to chyba jedyny minus. Po prostu jeździ się inaczej, ale ciężko oceniać w kategoriach gorzej/lepiej. Na wszelkich skosach w górę, czy w dół dopiero wychodzą zalety. To co wg. mnie jest potencjalnie dużym minusem idącym w parze z płaską główką, to stroma podsiodłowa. Dobrze się na takiej podjeżdża z siodełka strome podjazdy, ale kiepsko jeździ dłuższe trasy po płaskim. U siebie mam 76 stopni, więc żeby zredukować efektywny kąt, siodełko prawie maksymalnie musiałem cofnąć by było ok. (PS rowery trailowe, nie trialowe, to duża różnica w konstrukcji 😉 ) No i wątpię, że C62 będzie dobrym wyborem pod wrzucanie bagażnika i sakw. Zaraz się okaże, że trzeba kupić zamiennik osi i ściągać bagażnik mocowany do osi (nowy Ortlieb). @MichuZ Nie wiem jaką masz rozpiętość ramion. Przy wzroście o 1cm większym i wskaźniku Ape Index 1.01 do górskich włóczęg wziąłem rower o reachu 455 mm (mostek 45 mm, kierownicę pozostawiłem 800 mm, choć jakbym dorwał krótsze gripy to z każdego końca po 1-2 cm bym mógł urwać) oraz stacku 633 mm. Jest prawie idealnie, reach by mógł być większy te 2-3 mm, w dłuższej trasie wewnętrzne rogi (chińskie podróbki Spirgripów) są nieocenione. W GC już od M'ki masz dropper ze skokiem 170mm, więc na twoim miejscu bym osobiście celował w M i najwyżej potem poszukał mostka, który będzie 5, max 10 mm dłuższy. Po informacje o bagażnikach na 29erach odsyłam tu: https://roweroweporady.pl/f/topic/10075-bagażnik-do-roweru-rockrider-explore-540-29 Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano Środa o 15:13 Udostępnij Opublikowano Środa o 15:13 Tego GC to nawet reklamują na stronie jako rower "wszechstronny" i są zdjęcia z bagażnikiem i sakwami więc na pewno mają jakieś dedykowane, to jest zdjęcie ze strony Canyona: Te budżetowe opony Rocket Ron nie są takie najgorsze - miałem je jako fabryczne w moim mtb i jak je wymieniłem po zajechaniu na Maxxis Rekon Race to byłem zdziwiony bo myślałem, że odczuję jakąś różnicę, szczególnie w prędkości na plus Maxxisów a tu nic, wręcz miałem wrażenie, że Maxxisy zamulają, i że Rocket Rony były szybsze. No ale były już też dość mocno zużyte i de facto były już semi slickami więc może to dawało te poczucie szybkości 😁 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Środa o 16:23 Udostępnij Opublikowano Środa o 16:23 Moim zdaniem człowiek, który się ścigał i wie o co chodzi w MTB, nie powinien kompletnie zwracać uwagi na jakieś bagażniki i sakwy i tego typu turystyczne pierdoły. Powinien kupić porządny rower do szybkiej jazdy i ścigania. Na wyjazd całodniowy wystarczy sakwa podsiodłowa. A nie objuczenie bagażnikami i sakwami Ortlieb jak wielbłąd. Jak jadę na jeziorko to biorę podsiodłówkę 5 litrów i wsadzam do niej duży ręcznik, klapki, standardową podsiodłówkę codzienną i łańcuch do zapięcia roweru. Mam też 13 litrów, którą używam raz na ruski rok. Sakwy Ortlieb miałem. Użyłem raz. Nie moja bajka. Nie interesuje mnie taka jazda. Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano Środa o 16:52 Udostępnij Opublikowano Środa o 16:52 1 godzinę temu, Greg29 napisał(a): Tego GC to nawet reklamują na stronie jako rower "wszechstronny" i są zdjęcia z bagażnikiem i sakwami więc na pewno mają jakieś dedykowane (...) Rose Bonero przed zmianą marketingu też się chwalił fotkami z torbami w stylu bikepackingowymi, a o bagażniku jedynie nieśmiało wspominali gdzieś w mniej eksponowanych opisach. Nic dedykowanego nie miał (w odróżnieniu od ich droższych graveli). Jacku, to twoim zdaniem. Autor wprost pyta o te bagażniki, więc odpowiedź z bagażnikami dostaje. Podsiodłówki nie współgrają z dropperami, bo siodełko schodzi praktycznie do opony / błotnika. Nikt nie broni wrzucić wór typu kajakarski 20L na bagażnik zamiast brać wypchane sakwy. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Środa o 17:14 Udostępnij Opublikowano Środa o 17:14 20 litrów to graty na 3 dni. Nie było takiego zapotrzebowania autora. Jak jeżdziliśmy z kumplem na weekend latem to pakowaliśmy się w plecaki 12 litrów 🙂 Mam torby bikepackingowe Rhinowalk i Deuter. Taki zestaw starczy na parę dni 🙂 Bez żadnych bagażników. Odnośnik do komentarza
MichuZ Opublikowano Środa o 17:19 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 17:19 Panowie, każda rada i uwaga jest dla mnie cenna. Zdaje sobię sprawe, że szukam Unicorna, choć pewnie 85% czasu, jak nie więcej, to bedzie jazda po lasach bez bagażnika, sakw itd. Dlaczego pytam o tą wygode/geo? Za młodu ścigałem się na złożonej własnoręcznie Meridzie - koła 26, rama rozmiar 19,5 i.. pomijając już antyczne dziś koła, to obecnie plecy nie pozwalają mi już spędzić więcej niż godzinę na tym rowerze w takiej pozycji (ale bestia zwrotna jak diabli ;)). Tak czy inaczej, wydaje mi się, że wszystkie głosy wskazują jednak GC jako faworyta, więc pewnie będe szedł powoli w tym kierunku. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Środa o 17:43 Udostępnij Opublikowano Środa o 17:43 26 to była tragedia. Wiszenie nad kierownicą i plomby wypadające na zjazdach. Na 29 cali zupełnie inaczej się jeździ. Zwrotność inna ale da się zrobić rower zwrotnym. Tylko nie z kierownicą 80 cm 🙂 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi