broneck Opublikowano 15 Września Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września Witam. Wszystkich. Chciałem oficjalnie oglosić że wybór padł na Cannondale synapse na Tiagrze. Dołożyłem do budżetu (jak zawsze) i śmigam. Dynamika jazdy w porównaniu z moim trekkingiem KTM to przepaść. Coś wspaniałego! See ya od the road. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 15 Września Udostępnij Opublikowano 15 Września Brawo! Wklej fotki. Odnośnik do komentarza
broneck Opublikowano 15 Września Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września Na razie jeżdże jak kupiłem, ale na bank wymienię łańcuch i klocki. Aktualnie mam łańcuch kmc x10EL, zostać przy tym, czy pójść w Shimano Tiagra? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 15 Września Udostępnij Opublikowano 15 Września To jest bez znaczenia. Wszystkie łańcuchy są podobne. To jest tylko kwestia ich żywotności. W 10-rzędowych grupach najbardziej żywotne łańcuchy to Campagnolo. Na Campa Record robiłem zwykle 15k km. Na Campa Veloce ze 12 k km. Ostatnio kupiłem na wyprzedaży 11-rzędowe łańcuchy Campagnolo Potenza po stówę. Można je używać w 10-rzędowych napędach. 10-rzędowe Ultegra czy 105 wytrzymywały nam jakieś 5-6k km. KMC bardzo rzadko używaliśmy. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września Z 10-rzędowych łańcuchów KMC uważany jest jako jeden z najlepszych. 11-rzędowe KMC są już gorsze a 12-rzędowe to podobno już totalna porażka. Ja mam KMC x10 w 2 czy 3 rowerach ale za mało jeszcze przejechałem kilometrów żeby mówić o żywotności Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września W to "uważany" to nie bardzo wierzę. Tak wyglądają obiektywne testy jeśli chodzi o koszty eksploatacji w których KMC 11x wypada tak sobie. Nie ma żadnego powodu żeby w 10x wypadał lepiej. Mieliśmy 11-rzędowe KMC i nie wydawały się w niczym lepsze od Shimano. Warto zwrócić uwagę na YBN Super Anti Corrosion. Nawet się zastanawiałem czy nie kupić tych łańcuchów na handel. Mają specjalną powłokę antykorozyjną. Przydaje się jak ktoś jeździ całorocznie. Mają 10-rzędowe i 11-rzędowe wersje. YBN u nas nie jest za bardzo popularny. Ale ci co się znają wiedzą że np. do jazdy na czas mają jedne z najlepszych łańcuchów. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września Tak jak pisałem, 11-rzędowe KMC są znacznie gorsze a 12-rzędowe to już zupełna porażka, natomiast 10-rzędowe są całkiem udane i powszechnie uważane za znacznie lepsze niż ich odpowiedniki od Shimano Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 17 Września Udostępnij Opublikowano 17 Września w napędach 12 s kmc są bardziej wytrzymałe niż sram NX, czy GX ale mają gorszą kulturę pracy, ciągle mi coś rzępoli, mam problemy ze zmianą biegów itp. Osobiście w GX 12 s mam łańcuch GX, w szosie 2x11 mam 105, w starym rowerze narzeczonej, który miał deore 1x10 też stosowałem 105 11 biegową. Odnośnik do komentarza
Yacko Opublikowano Piątek o 23:03 Udostępnij Opublikowano Piątek o 23:03 W dniu 28.07.2024 o 16:51, jajacek napisał(a): Za 2700 to mój kolega ma na sprzedaż fajny Cannondale Caad Optimo na Tiagrze. Prawie nowy. Stoi u mnie na balkonie: Cannondale Caad Optimo 2 Tiagra | Rower szosowy | Zobacz (greenbike.pl) Opony 28 wejdą na pewno a może i szersze. Aktualne ? Jaki rozmiar ? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi