Raleigh Opublikowano 19 Czerwca Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca Jak w temacie. Poszukiwany rower dla kobiety. Chodzi o pierwszy gravel, nie ma tu zbyt dużych wymagań. Jedyna uwaga - przekrok jak najniższy najlepiej. Rowery, które mnie zaciekawiły: https://www.liv-cycling.com/pl/devote-2 (tu chyba najniższy przekrok) https://www.canyon.com/pl-pl/rower-gravel/przygoda/grizl/al/grizl-5/3695.html (tu zainteresowała mnie karbonowa sztyca) https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/4171/silex-200 (podobna półka cenowa) https://www.decathlon.pl/p/rower-gravelowy-damski-triban-grvl-520/_/R-p-328031 (tu z kolei przyciągnęła mnie stopiątka) Wizualnie Canyon najfajniejszy, z kolei Liv ma najniższy przekrok i wydaje się najbardziej odpowiedni. Chętnie przygarnę opinie użytkowniczek któregokolwiek z powyższych. Chętnie poznam też inne ciekawe propozycje z podobnej półki cenowej. Odnośnik do komentarza
sl66 Opublikowano 19 Czerwca Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca Popatrz tez na Meride Silex 200 albo i 400 ale pierwszej generacji (do 2023). Trochę bardziej spolegliwa pozycja niż w Silex 2 i niższy przekrok. Model Silex 1 400 powinien być do wyrwania w tej cenie. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 20 Czerwca Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca Moja siostra użytkuje Meridę 200 pierwszej generacji i sobie chwali ale z drugiej strony Liv to jest marka Gianta specjalnie dla kobiet więc geometria będzie najbardziej kobieca. Mi też się podobają Canyony i zawsze jak mijam gdzieś na ulicy to patrzę tęsknie i myślę, że za jakiś czas sprzedam swojego Kellysa i kupię Canyona. A tak przy ojazji, to w cenie tych rowerów na Sorze i mechanicznych hamulcach masz np. takiego Kellysa Gate 50 albo Rometa Aspre 2 na GRX-ie 2x10 i hydraulicznych hamulcach - tylko przekrok może być wyższy niż w Livie ale na pewno porównywalny z Canyonem, Meridą czy Tribanem. Trzeba by było sprawdzić Odnośnik do komentarza
Raleigh Opublikowano 21 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca Dzięki za odpowiedzi! @Greg29 proponowany Kellys to już z kolei mtb, także odpada. Szkoda, że nie ma szansy na przymiarkę do tego Canyona. Zapewne wybór padnie na Devote'a od Liv. Przyjrzę się jeszcze tej Meridzie. Zakup planowany jest na koniec obecnego sezonu, może ktoś jeszcze zdąży podzielić się swoim doświadczeniem. 🙂 Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 21 Czerwca Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 4 godziny temu, Raleigh napisał(a): Dzięki za odpowiedzi! @Greg29 proponowany Kellys to już z kolei mtb, także odpada. Szkoda, że nie ma szansy na przymiarkę do tego Canyona. Zapewne wybór padnie na Devote'a od Liv. Przyjrzę się jeszcze tej Meridzie. Zakup planowany jest na koniec obecnego sezonu, może ktoś jeszcze zdąży podzielić się swoim doświadczeniem. 🙂 @Greg29 miał pewnie na myśli Kellys Soot 50. Meridy Silex mają bardzo długie ramy - w rozmiarze xs jest dłuższy niż Devote S. Mostki w Silexach mają 80mm we wszystkich rozmiarach. W Devote s 60mm. Na pewno trzeba przymierzać. (W Meridzie nawet przy teście założyłbym krótszy) Mieliśmy (ja i moja partnerka) gravele na mechanicznych hamulcach, teraz mamy hydrauliki i jest duża różnica na plus. Szczególnie dla kobiet, które zazwyczaj mają mniejsze dłonie i mniejszą siłę żeby w górnym chwycie hamować. Uważam, że warto dopłacić do hydrauliki i grx-a. Jeżeli budżet nie pozwala na nowy to szukałbym używki. Widziałem kilka Liv na olx. Na jaki wzrost/przekrok szukasz roweru? Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 21 Czerwca Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca Tak, chodziło mi o Soot 50. Mam też Gate 30 i z rozpędu zmiksowałem Gate 30 z Sootem 50 😁 Odnośnik do komentarza
Raleigh Opublikowano 27 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca Po przymiarce różnych rowerów okazuje się, że z wyższym przekrokiem nie jest tak źle, w związku z tym piłka wciąż w grze. Póki co bez nowych pomysłów. Poszukuję kogoś kto jest w posiadaniu Canyona Grizl. Co do wzrostu i przekroku to odpowiednio 167 i około 78. Odnośnik do komentarza
Raleigh Opublikowano 12 Października Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października Podbijam temat, bo wciąż aktualny, a wpadła mi w oczy ciekawa oferta. Mam na myśli rower FELT Broam 60. Karbonowy widelec, Claris na pokładzie. W prawdzie tarcze mechaniczne, ale w tej cenie taki zestaw to i tak fantastyczna okazja (konkurencja w tym przedziale oferuje Microshifty). Podrzucam przykładową ofertę, ale cena generalnie wszędzie podobna: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-felt-broam-60-pd38835/ Pytanie brzmi - gdzie haczyk? Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 12 Października Udostępnij Opublikowano 12 Października Nie ma haczyka - koniec roku, Claris, mechaniczne tarcze więc taka cena. Dobrze, że chociaż sztywne osie sa Odnośnik do komentarza
Raleigh Opublikowano 13 Października Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października Wiem wiem, szału nie ma. Ale ten rower kosztuje niecałe 3 tysiące. Jak wspomniałem wyżej, w tym przedziale cenowym konkurencja nie proponuje nic lepszego. Myślę, że budżet do 6 tys. to chyba zbyt mało na hydraulikę. Nie znalazłem przynajmniej nic w tych widełkach, gdyby rzuciło Ci się w oczy to podrzuć. 🙂 Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 13 Października Udostępnij Opublikowano 13 Października Stricto dla kobiety w tym budżecie może i faktycznie nie znajdziesz nic na hydraulice bo z tego co się orientuję to chyba tylko Liv robi rowery dla kobiet ale można dopasować rower "męski", a takich to jest już sporo na rynku w hydraulice - powyżej już nawet wymieniłem dwa modele: Kellys Soot 50 i Romet Aspre 2. Teraz, przed końcem roku może być więcej ciekawych propozycji, chociażby Felt Broam 30. Nie napisałaś ile masz wzrostu i jaki przekrok. Jaki napęd wolisz, 2xx czy 1xx? Odnośnik do komentarza
Raleigh Opublikowano 13 Października Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października Cytat Co do wzrostu i przekroku to odpowiednio 167 i około 78. Ja zdecydowanie wolę 2xx, ale partnerka (dla niej poszukiwany rower) nie ma preferencji do napędu. Raczej wystarczający i prostszy w obsłudze byłby 1xx, ale wolałbym dwurzędowe Shimano, niż jednorzędowy Microshift. Z jednorzędowym GRXem to też trzeba trochę dopłacić, choć nie zawsze bo w Twoich ofertach jest. I o ile ten Romet i Kellys rzeczywiście fajne podzespoły (bardzo dziękuję Ci za podesłanie), to tu pojawia się najbardziej limitujący czynnik... nie podobają się zainteresowanej. 😁 Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 14 Października Udostępnij Opublikowano 14 Października 23 godziny temu, Raleigh napisał(a): nie podobają się zainteresowanej. 😁 Trzeba przemalować na biały lub czerwony i będą się podobać 😁 Nie zauważyłem wcześniejszego wpisu ze wzrostem i przekrokiem. Romet jest w dwóch kolorach, biały z niebieskim widelcem i żółty z czarnym - pokazywałeś jej oba? Ten biały jest taki trochę "dziewczyński". Popatrzcie jeszcze na Kross Esker 5.0 i 6.0, Romet Boreas 2 (były wersje 2xx i 1xx), Ridley Kanzo A GRX400 (jest też wersja na SRAM APEX 1x11) Odnośnik do komentarza
tomasz90 Opublikowano 17 Października Udostępnij Opublikowano 17 Października Przede wszystkim upatrz sobie rower ,,przymierz ,,i poszukaj na necie teraz są super przeceny posezonowe pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza
Raleigh Opublikowano 19 Października Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października Ten Romet Boreas 2 już trochę lepiej, zobaczymy, trzeba się gdzieś wybrać i zobaczyć. Może na żywo bardziej zachęcą. Jakby coś Wam tu jeszcze wpadło to koniecznie wrzucajcie. Tak czy inaczej to będą trudne zakupy. 😅 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi