bezeg Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Witam, to mój pierwszy post. Zaznaczę, że nie jestem zorientowany w tej dziedzinie, mam rower który służy mi do dojeżdżania do pracy - jakieś 15km dziennie.Rower to Cross Spartacus, prawdopodobnie 2.0. Kupiłem go rok temu. Od pewnego czasu zaczęła mnie irytować pewna kwestia.Gdy z rana jadę do pracy, po 2-3 kilometrach zaczyna się jargotanie w okolicach pedałów/supportu. Jeśli użyje więcej siły, dzwięki są głośniejsze. Na początku trzaski występowały w momencie kiedy dociskałem prawy pedał. Jest to mocno irytujące. Smarowałem rower, starałem się w pewnym sensie o niego dbać. Nie mam zbyt wielu narzędzi a przede wszystkim wiedzy co to może być i czy da się to na własną rękę naprawić czy konieczny jest serwis. Jeśli wchodzi ta druga opcja, możecie mi powiedzieć jakich kosztów mogę się spodziewać?Dodam, że w momencie pedałowania na stojąco, trzaski są mniej uciążliwe - lecz sporadycznie występująDziękuję. Wysyłam filmik na którym występuje problem. Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Sprawdzałeś oczywiście czy łańcuch nigdzie nie obciera?Jeśli tutaj jest ok to wyjaśnieniem może być suport,z tego co widać w specyfikacji Spartacusa 2.0 jest tam kwadrat.One mają to do siebie że lubią trzeszczeć,zgrzytać i ogólnie wydawać dźwięki.Jeszcze jedno,czy ten hałas ustaje w miarę jazdy czy jest ciągły? Odnośnik do komentarza
bezeg Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Łańcuch sprawdzałem - to nie to.Jeśli rower był nie używany przez to 12-16 godzin, to hałas wydobywa się po jakiś 2-4 przejechanych kilometrach. Na początku jargocze a po 1-2 kilometrów to już orkiestra jest. Co ciekawe gdy początkowo nic nie hałasuje, nie czuje nic podczas pedałowania, a gdy są dźwięki to razem z nimi przeskoki/drgania nie wiem jak to nazwać Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Obstawiałbym że to jednak coś z suportem.Jeśli się nie znasz i nie masz do tego narzędzi to pozostaje wizyta w serwisie. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Stawiam na wkład suportu. Korby też do sprawdzenia. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Sprawdź też dokręcenie pedałów i korby. Miałem ostatnio lekki luz około 1mm i dawał właśnie efekt trzasku i przeskakiwania. Odnośnik do komentarza
rock85 Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Myślę, ze suport przesmarować trzeba jeśli dalej będzie trzaskał to wymiana Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Myślę, ze suport przesmarować trzeba jeśli dalej będzie trzaskał to wymiana Z tego co się orientuję to suport na kwadrat jest konstrukcją zamkniętą i uszczelnioną.Można go oczywiście rozebrać przy użyciu odpowiednich narzędzi,ale z uwagi na niski koszt zakupu nowego mija się to z celem. Odnośnik do komentarza
Marek Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Ostatnio skrzypial mi rower podczas pedalowania. Wykrecilem suport HIIposmarowalem gwinty i jest ok Odnośnik do komentarza
marcino285 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Jak mówi przysłowie "kto smaruje ten jedzie". Odnośnik do komentarza
aza Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Może trochę późno ale zawsze...to na pewno nie suport. Odgłos, który nagrałeś to ocierający łańcuch o przerzutkę. Najprawdopodobniej blaty w korbie są krzywe. Można spróbować zniwelować ten dźwięk poprzez ustawienie przerzutki ale gwarancji nie dam :-) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi