Skocz do zawartości

Szosa endurance czy upgrade gravela?

Rekomendowane odpowiedzi

@jajacek

Spec Roubaix SL8 poszedł mocno w stronę gravela (nawet wg producenta ma już kategorię dróg 2, czyli tak jak Diverge) i z tego powodu jest zbyt blisko Silexa, żeby dla mnie taki zakup miał sens. Wydam ~15k na Roubaix i co dostaję?

- pozycja niemal identycznie wysoka jak na Silexie (więc nie pojadę szybciej)

- opony szosowe - mogę wrzucić do Silexa za 2-3% tej kwoty i w kwestii opon będzie remis

- mikroamortyację - już mam Redshifta w Silex, więc nie potrzebuję drugiego roweru z tą funkcjonalnością

- wagę 9kg vs 10,2kg - czyli zyskj 1,2kg

- ramę karbon zamist alu 6066 w Silexie

Czy 1,2kg wagi i rama karbon jest warta dopłaty 15k? Według mnie nie.

Bardziej dla siebie widzę kupno szosy z trochę bardziej agresywną geo (ale wciąż endurance), tak, żebym wraz z rozciąganiem (nad czym obecnie pracuję) mógł zejść do niższej i szybszej pozycji. W weekend testowałem Sensę Gulia GF, która ma stack 554 i reach 384. Zrobiłem 27km (nie było możliwości zrobić więcej) i nie miałem poczucia, że ta pozycja jest jakoś bardzo przekraczająca moje możliwości. 

Być może masz rację. Niewątpliwie Roubaix poszedł w stronę gravela. Jak szybki jest trudni powiedzieć dopóki się człowiek nie przejedzie. 
Jeśli będziesz jeździł po bardzo dobrych asfaltach to szosa race znana z tego że daje jakiś komfort też wchodzi w grę.
Ja bym na Twoim miejscu pożyczał rowery na testy. Z Decathlonu, Speca. Być może Merida jest do załatwienia. Być może Scott też.No i Canyona można kupić i odesłać w ciągu 30 dni.

W dniu 26.03.2025 o 13:54, sl66 napisał(a):

@ernorator, pisałeś kiedyś, że korzystasz z dwóch zestawów kół w gravelu. Mógłbyś napisać coś więcej jak to u Ciebie wygląda?

Ogląd sytuacji, mam 2 rowery, szosę i gravela.

Gravel jeździ na wyjazdy, wakacje itd. (no chyba, że to z góry ustawiony na szosę wyjazd), z dwoma zestawami kół żebym mógł pojechać co chcę i w miarę szybko zamieniać. Żona ma taki sam zestaw w swoim gravelu (nie ma szosy). Więc najczęściej na wakacje jedzie gravele i 2 zestawy kół bo mam to szczęście, że jeździmy na rowerach takich samych rozmiarów więc wystarczy jeden (jedno jeździ a drugie siedzi z dziećmi 5/7). 

Jest jeszcze kwestia napędu. Nasz przykładowy lap z kumplami z soboty. Wszyscy na Roubaix. Razem mamy 180 lat więc moc już nie ta 🙂 
Ale jak powiało z tyłu od razu zrobiła się prędkość w przedziale 35-40 km/h i trzeba było wrzucić na duży blat. Dwóch ma 52, jeden 50. 

Jak jeździłem 10 lat temu na warszawskich ustawkach to zaciągi z prędkością 50-55 km/h szły przez wiele kilometrów. Wątpię żeby dało się to komfortowo jechać na blacie 46.
Przy okazji widać jaką totalną durnotą jest moc wyliczana przez Stravę. Nie ma opcji żebym był w stanie pojechać 200W. A co dopiero 300 🙂
W przyszłym tygodniu zmontuję Tarmaca SL6 z pomiarem mocy to coś potestuję.

image.thumb.png.33f48f8fc865a149138bde3ed6c77132.png