lzk Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Pzymierzałem ramy w sklepie - najbardziej pasuje mi geometria Meridy, najbardziej komfortowa i taka trochę w stronę MTB, ale praktycznie już nie do kupienia. Spec i Cannon też całkiem ok - nie zauważylem większej róznicy. Niestety oprócz 3-4 kółek przed sklepem nie miałem możliwości pojeździć dłużej żadnym z nich. 10 godzin temu, Pepe75 napisał(a): Wybrałem Diverga ze względu na fututeshock Spec ma futureshock, z drugiej strony Cannon ma KingPina - pytanie czy amortyzacja z porzdu czy z tyłu. 10 godzin temu, Pepe75 napisał(a): będziesz przypinał rower pod basenem, siłownią ? Ja bym się nie odważył zostawić karbonowego roweru przypiętego nawet solidnym ulockiem. To raczej był taki skrót myślowy w temacie co będzie 'wisieć' na rowerze. Generalnie poza całodniowymi weekendowymi wycieczkami, chciałbym go też używać w miarę możliwości na codzień. W pracy nie mam problemu ze 'schowaniem' - ale pewnie w niestrzeżonych miejscach go nie będę zostawiał. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Amortyzacja z przodu zdecydowanie ważniejsza Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 1 godzinę temu, lzk napisał(a): Spec ma futureshock, z drugiej strony Cannon ma KingPina - pytanie czy amortyzacja z porzdu czy z tyłu. W innym wątku wrzuciłem filmik na którym widać jak ugina się siodełko pod naciskiem - w karbonowej ramie z dobrą karbonową sztycą. Wg @jajacek to pracują tylne widełki, moim zdaniem i widełki i sztyca. Więc jakaś tam amortyzacja/wygładzanie nierówności jest. Moim zdaniem amortyzacja przodu więcej wnosi, bo tyłek na wertepach uniesiesz, a ręce niekoniecznie. Jest też zbliżone rozwiązanie - mostek Redshift, z tym że najkrótszy to jeżeli pamiętam to 80mm Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Tu jest dokładny test sztyc podsiodłowych: Best soft-riding rigid seatposts for road, dirt, and gravel - BikeRadar Jak widać te oparte tylko na koncepcji specjalnie ułożonych włókien karbonowych niewiele robią. A taką właśnie sztyca jest Terra. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Co zrobić... muszę z tym żyć... ? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi