Skocz do zawartości

MTB solidny, rekreacyjny, pod przyczepkę

Rekomendowane odpowiedzi

A jaki masz zasieg rak?
Dzięki :) Chodzi o taki pomiar?

"Zasięg rąk, czyli rozpiętość ramion, mierzy się od końcówki jednego palca środkowego do drugiego, gdy ręce są wyciągnięte na boki na wysokości barków. Aby to zrobić, najlepiej stanąć tyłem do ściany, wyciągnąć ręce na boki i poprosić kogoś o zmierzenie odległości między końcami palców. "

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

No na ścianie od czubka palców do końca palców drugiej ręki. Po co stać tyłem to nie wiem. Jakieś głupie pomysły 🙂

Tu masz porównanie paru rowerów.

image.thumb.png.769dd04847b38d0c9d2188a012d585f5.png

Miałeś Cube Reaction.  W jakim rozmiarze? Co było z nim nie tak? Kojarzę że kręgosłup Ci się nie uginał do tej pozycji, która była dość rekreacyjna IMO.
Mój syn, który ma 183 wzrostu i przekrok 91  współdzieli ze mną Speca Epica w rozmiarze L z tej tabelki i na nic nie narzeka.
Natomiast jak chcesz mieć maksymalnie rekreacyjną pozycję to potrzebujesz rower wysoki i krótki.
XL da Ci rower wysoki. Ale nie krótki. Trzeba będzie zapewne maksymalnie skrócić mostek żeby było rekreacyjnie.
L da krótszy ale trzeba będzie być może zmienić mostek na taki ze wzniosem żeby dać maksymalnie wyprostowaną pozycję.

No na ścianie od czubka palców do końca palców drugiej ręki. Po co stać tyłem to nie wiem. Jakieś głupie pomysły

Tu masz porównanie paru rowerów.

image.thumb.png.769dd04847b38d0c9d2188a012d585f5.png

Miałeś Cube Reaction.  W jakim rozmiarze? Co było z nim nie tak? Kojarzę że kręgosłup Ci się nie uginał do tej pozycji, która była dość rekreacyjna IMO.
Mój syn, który ma 183 wzrostu i przekrok 91  współdzieli ze mną Speca Epica w rozmiarze L z tej tabelki i na nic nie narzeka.
Natomiast jak chcesz mieć maksymalnie rekreacyjną pozycję to potrzebujesz rower wysoki i krótki.
XL da Ci rower wysoki. Ale nie krótki. Trzeba będzie zapewne maksymalnie skrócić mostek żeby było rekreacyjnie.
L da krótszy ale trzeba będzie być może zmienić mostek na taki ze wzniosem żeby dać maksymalnie wyprostowaną pozycję.

Mam 194 cm rozpiętości.

Jeśli chodzi Cube Reaction, to po czasie widzę, że nie był zły. Miałem 19" Lkę. Oddałem go, bo primo zniechęcił mnie karbon (potrzebuję pomontować bagażnik, ciągnąć przyczepkę, siodełko dla dziecka) a secundo byłem frajerem, że go odesłalem.

Jeśli chodzi o kręgosłup to nigdy nie miałem z nim jakiegoś problemu ale też nie jeździłem dłużej na MTB. Maksymalnie ok 4 h wokół Mogielicy na swoim Krossie Hexagon który był wyciągający.. Teraz ostatnio koledzy na Forum, widząc mój trekking, powiedzieli, że mam rower źle ustawiony, za krótki, za bardzo cofnięte do tyłu siodełko i ciało mam przyzwyczajone do złego ustawienia. Dlatego to na pewno był jeden z powodów dla których czułem się dziwnie na MTB. Mam postanowienie przyzwyczaić się do właściwej pozycji

Teraz jak jeździłem na Attention XL, to czułem, że jest jakiś krótki.

Reasumując, postanowiłem przystosować się do roweru, tylko może niech nie będzie super sportowy.