jajacek Opublikowano Sobota o 13:57 Udostępnij Opublikowano Sobota o 13:57 A jaki masz zasieg rak? Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano Sobota o 14:40 Autor Udostępnij Opublikowano Sobota o 14:40 A jaki masz zasieg rak?Dzięki :) Chodzi o taki pomiar?"Zasięg rąk, czyli rozpiętość ramion, mierzy się od końcówki jednego palca środkowego do drugiego, gdy ręce są wyciągnięte na boki na wysokości barków. Aby to zrobić, najlepiej stanąć tyłem do ściany, wyciągnąć ręce na boki i poprosić kogoś o zmierzenie odległości między końcami palców. "Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Sobota o 14:46 Udostępnij Opublikowano Sobota o 14:46 No na ścianie od czubka palców do końca palców drugiej ręki. Po co stać tyłem to nie wiem. Jakieś głupie pomysły 🙂 Tu masz porównanie paru rowerów. Miałeś Cube Reaction. W jakim rozmiarze? Co było z nim nie tak? Kojarzę że kręgosłup Ci się nie uginał do tej pozycji, która była dość rekreacyjna IMO. Mój syn, który ma 183 wzrostu i przekrok 91 współdzieli ze mną Speca Epica w rozmiarze L z tej tabelki i na nic nie narzeka. Natomiast jak chcesz mieć maksymalnie rekreacyjną pozycję to potrzebujesz rower wysoki i krótki. XL da Ci rower wysoki. Ale nie krótki. Trzeba będzie zapewne maksymalnie skrócić mostek żeby było rekreacyjnie. L da krótszy ale trzeba będzie być może zmienić mostek na taki ze wzniosem żeby dać maksymalnie wyprostowaną pozycję. Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano Sobota o 15:21 Autor Udostępnij Opublikowano Sobota o 15:21 No na ścianie od czubka palców do końca palców drugiej ręki. Po co stać tyłem to nie wiem. Jakieś głupie pomysły Tu masz porównanie paru rowerów. Miałeś Cube Reaction. W jakim rozmiarze? Co było z nim nie tak? Kojarzę że kręgosłup Ci się nie uginał do tej pozycji, która była dość rekreacyjna IMO. Mój syn, który ma 183 wzrostu i przekrok 91 współdzieli ze mną Speca Epica w rozmiarze L z tej tabelki i na nic nie narzeka. Natomiast jak chcesz mieć maksymalnie rekreacyjną pozycję to potrzebujesz rower wysoki i krótki. XL da Ci rower wysoki. Ale nie krótki. Trzeba będzie zapewne maksymalnie skrócić mostek żeby było rekreacyjnie. L da krótszy ale trzeba będzie być może zmienić mostek na taki ze wzniosem żeby dać maksymalnie wyprostowaną pozycję. Mam 194 cm rozpiętości.Jeśli chodzi Cube Reaction, to po czasie widzę, że nie był zły. Miałem 19" Lkę. Oddałem go, bo primo zniechęcił mnie karbon (potrzebuję pomontować bagażnik, ciągnąć przyczepkę, siodełko dla dziecka) a secundo byłem frajerem, że go odesłalem.Jeśli chodzi o kręgosłup to nigdy nie miałem z nim jakiegoś problemu ale też nie jeździłem dłużej na MTB. Maksymalnie ok 4 h wokół Mogielicy na swoim Krossie Hexagon który był wyciągający.. Teraz ostatnio koledzy na Forum, widząc mój trekking, powiedzieli, że mam rower źle ustawiony, za krótki, za bardzo cofnięte do tyłu siodełko i ciało mam przyzwyczajone do złego ustawienia. Dlatego to na pewno był jeden z powodów dla których czułem się dziwnie na MTB. Mam postanowienie przyzwyczaić się do właściwej pozycjiTeraz jak jeździłem na Attention XL, to czułem, że jest jakiś krótki.Reasumując, postanowiłem przystosować się do roweru, tylko może niech nie będzie super sportowy. Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano Niedziela o 16:48 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 16:48 Czyli rozstaw rąk mam 194 cm.Panowie, to co, XL?I skrócić mostek najwyżej do 40 mm...Przecież skoro żona , 172 cm, ma 17" czyli Mkę, to nie będę jeździć na 19"czyli Lce ;)Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Niedziela o 17:06 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 17:06 Jak masz zasięg +8 do wzrostu to można XL spróbować. Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano Niedziela o 21:12 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 21:12 Jak masz zasięg +8 do wzrostu to można XL spróbować.Ale to tak na siłę ten XL?Może jednak zawalczyć o Lkę...geometria z gruba, jak Merida Lite XL. Te XLki Rockridera jednak strasznie wielkie (długie).A w ogóle można podnieść kierę dodatkowymi podkładkami pod mostek? Np. 2 - 3 cm ekstra. Oczywiście zmieniając amor, bo musiała by być dłuższa rura, nieprzycięta. Jest jakaś granica ilości podkładek? ;)Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano wczoraj o 03:57 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 03:57 Na jak się uparłeś na XL i twierdzisz że nie możesz jeździć na L bo żona jeździ na M (co kompletnie nie ma nic do rzeczy) to ja Cię na siłę od tego pomysłu nie będzie odwodził 🙂 Napisałem wyraźnie. Że w XL dostaniesz rower wyższy i dłuższy. Tu jest geo ze strony Decathlonu: W Cube L miałeś reach 425 i stack 627 W Rockrider XL masz 470 i 658. Czyli rower 4,5 cm dłuższy. Więc będziesz musiał skrócić mostek 4 żeby wyjść na zbliżoną pozycję. Co może nie być możliwe. Mostek ma 60 mm w standardzie. Rower z ekstremalnie krótkim mostkiem będzie bardzo nerwowy i może się kiepsko podjeżdżać pod strome podjazdy. W Rockrider L masz 450 i 630. Tu trzeba skrócić mostek 2-3 cm żeby wyjść na podobną pozycję. Większy rower będzie cięższy i mniej zwrotny. Wzrost i zasięg rąk masz na granicy L i XL ze wskazaniem na XL przy normalnej, stosunkowo sportowej pozycji. Chyba że ktoś chce mieć pozycję ekstremalnie wyprostowaną to wtedy należy dokonać modyfikacji. Maksymalna bezpieczna rekomendowana ilość podkładek pod mostkiem to 30 mm. A 40 mm to totalny maks. Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano 21 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 21 godzin temu Na jak się uparłeś na XL i twierdzisz że nie możesz jeździć na L bo żona jeździ na M (co kompletnie nie ma nic do rzeczy) to ja Cię na siłę od tego pomysłu nie będzie odwodził Napisałem wyraźnie. Że w XL dostaniesz rower wyższy i dłuższy. Tu jest geo ze strony Decathlonu: W Cube L miałeś reach 425 i stack 627 W Rockrider XL masz 470 i 658. Czyli rower 4,5 cm dłuższy. Więc będziesz musiał skrócić mostek 4 żeby wyjść na zbliżoną pozycję. Co może nie być możliwe. Mostek ma 60 mm w standardzie. Rower z ekstremalnie krótkim mostkiem będzie bardzo nerwowy i może się kiepsko podjeżdżać pod strome podjazdy. W Rockrider L masz 450 i 630. Tu trzeba skrócić mostek 2-3 cm żeby wyjść na podobną pozycję. Większy rower będzie cięższy i mniej zwrotny. Wzrost i zasięg rąk masz na granicy L i XL ze wskazaniem na XL przy normalnej, stosunkowo sportowej pozycji. Chyba że ktoś chce mieć pozycję ekstremalnie wyprostowaną to wtedy należy dokonać modyfikacji. Maksymalna bezpieczna rekomendowana ilość podkładek pod mostkiem to 30 mm. A 40 mm to totalny maks.Dzięki Jacek :)Już nie upieram się przy XL. Gdy robiłem kiedyś symulacje na stronie producenta Meridy dla ramy Lite, albo dla Cannondale to zawsze wychodziła rama dla żony dwa rozmiary mniejsza i tak sobie to wbiłem do głowy, znowu laik ze mnie wychodzi.Kalkulator policzył dla mnie Top Tube 630 mm.Te EXPL 540 mają bardzo duże wartości tego parametru.L 640 mm, XL - 670 mm. Chisel L ma jakieś 622 mm. Czyli EXPL 540 w rozmiarze L dla mnie lepszy.XL to wielka kobyła pod wzrost >190. Taki mój wniosek.Jak wezmę Lkę, to nie muszę skracać tak radykalnie mostka, 2 cm niższy stack może ewentualnie skompensuję inną kierownicą albo podkładką.Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi