Cajtek78 Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 To moja pierwsza przygoda z Centerlock, wcześniej miewałem tarcze montowane na śrubach... Problem polega na tym, że nie pasuje mi klucz do prztkręcenia przedniej tarczy. Endcap nie wchodzi do środka tego klucz, jakby miał za dużą średnicę... Z tyłu natomiast problemu nie ma, ale Endcap ma wyraźnie mniejszą średnicę. Są różne rodzaje kluczy, czy może ja coś źle robię? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 Do tarcz Centerlock o ile się nie mylę trzeba mieć klucz do suportu z zewnętrznymi łozyskami Shimano. Odnośnik do komentarza
Chertan Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 Jest to ten sam klucz co do kasety. We wszystkich kołach tak u mnie działa, ale nie mam piasty 240, tylko 350. Mam też pierścienie do których w istocie można zastosować klucz o którym pisze Jacek. Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 Trzeba zmienić właśnie nakrętkę na tą przystosowaną do osi 15mm czyli na klucz do suportów "ht2". Odnośnik do komentarza
Cajtek78 Opublikowano 29 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 Dziękuję Panowie, teraz już wszystko jasne Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 30 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 Dokładnie tak. Sprawa dotyczy przednich kół ze sztywną osią o średnicy 15 i 20 mm, gdzie potrzebna jest nakrętka z ząbkami na zewnątrz i klucz do suportu Hollowtech 2. W ogóle Shimano zaczyna przechodzić na takie nakrętki z tego co widzę, bo można ich użyć także przy ośce 12 mm czy zwykłym szybkozamykaczu. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi