Tonystark Opublikowano 19 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 Witam posiadam rower crossowy trek Dual sport 2 rok 2022 postanowiłem zakupić opony węższe ponieważ stwierdziłem że większość tras robię po asfalcie, moje pytanie brzmi jakie szerokości opony mogę założyć i może jesteście w stanie polecić jakiś ciekawy model. Nadmieniam iż docelowe chce zmienić w przyszłości widelec amortyzowany na sztywny. Z góry dzięki z odpowiedź Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 19 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 Właśnie wczoraj z kolegą na ten temat dyskutowaliśmy. Miałem kiedyś w crossie 28 ale wtedy nie było 32. Sugeruję 32. Różnica między nimi w prędkości będzie minimalna a komfort lepszy na 32. No i zwróc uwagę że różnica między taką badziewną oponą jak Schwalbe Lugano a w miarę szybką i niedrogą oponą typu Conti Ultrasport 3 wynosi 10 wat przy 2 oponach przy 30 km/h. To będzie przynajmniej 1 km/h szybciej. Odnośnik do komentarza
Tonystark Opublikowano 19 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 Dzięki za pomoc a jesteś w stanie polecić mi sensowny sztywny widelec może być z aluminium lub carbo ? Dużo osób poleca widelce mosso lub force. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 19 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 Nie mam z tym żadnego doświadczenia. Słyszałem o Mosso, o Force nigdy nie słyszałem. Odnośnik do komentarza
Tonystark Opublikowano 19 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 Jacku a możesz polecić jeszcze inne modele dobrych opon w rozmiarze 32 ? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 19 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 Opon do diabła. Nie jeżdżę na budżetowych więc trudno mi coś polecać. Bardzo długo jeżdziłem na Specialized Roubiax Pro ale to droga opona. Specialized Espoir trochę tańsza. Vittoria Zaffiro też w miarę ok. W szosie jeżdżę na Vittoria Corsa Control ale kosztują 2 stówy jedna. Odnośnik do komentarza
Tonystark Opublikowano 19 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 Ok dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Tonystark Opublikowano 15 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 Witam niszę się z zamiarem kupna następujących opony dwie pierwsze czyli Continental contact speed i Continental ride tour są w rozmiarze 28x32 natomiast Continental speed King cx w rozmiarze 700x35c. Moje pytanie brzmi która będzie najlepsza biorąc pod uwagę że teraz jeżdżę na bontrager gr1 rozmiar 700x40 a stosunek moich tras to 80% asfalt 20% ubite ścieżki leśne. Pozdrawiam https://www.centrumrowerowe.pl/opona-continental-contact-speed-pd2841/?v_Id=113387 https://www.centrumrowerowe.pl/opona-continental-ride-tour-pd7378/?v_Id=113394 https://www.centrumrowerowe.pl/opona-continental-speed-king-cx-pd18764/ Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Speed King jest zwijana i najlżejsza. Do tego ma w miarę uniwersalny bieżnik, który pozwoli Ci na całkiem wygodne zjechanie z asfaltu na ubite drogi. A co do Twojego wcześniejszego pytania o sztywny widelec, to moja żona swego czasu założyła sobie aluminiowy widelec Force do roweru. Zero uwag, wszystko było z nim okej. Force robi sporo rowerowych akcesoriów. Odnośnik do komentarza
AdrianoPL Opublikowano 24 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2022 Podepnę się do tematu odnośnie opon, nie będę zakładał nowego wątku. W tej chwili mam schwalbe Smart Sam 700x42c w rowerze crossowym że sztywnym widelcem i chce zmienić na węższe. Mój wybór padł na Continental contact speed lub schwalbe g-one allround. Mam tylko wątpliwości co do szerokości opony ,32c czy 35c. Jeżdżę głównie po asfalcie, trochę po drogach rowerowych i leśnych dość utwardzonych . Ktoś może na szybko doradzić który rozmiar wybrać. Problem jest taki że nigdzie nie ma zwijanych, wszystko druty nie ale trudno. I jeszcze jedno pytanie odnośnie dętek, przy 35c oponie nie trzeba będzie wymieniać a czy przy 32c wymiana będzie konieczna? Odnośnie widelca force. Kupowałem miesiąc temu i jest super. Ciężki amor ważący 3kg w porównaniu do 700g sztywnego widelca robi różnicę. Dużo osób twierdzi że bardziej bolą ręce, ja różnicy nie czuje. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tej wymiany, rower szybszy, zwinniejszy, lżej pod górkę, ogólnie jak dla mnie był to strzał w 10. Dodam jeszcze że człowiek z tej firmy z którym rozmawiałem przed zakupem kompetentny , pomocny i bardzo miły. Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Contact Speed to albo 32 albo 37 mm szerokości. A Schwalbe z serii G-One wszystkie są zwijane, chyba, że trafiłeś na jakąś ofertę pozaseryjną, bo i takie się zdarzają. W dniu 24.06.2022 o 18:50, AdrianoPL napisał: Mam tylko wątpliwości co do szerokości opony ,32c czy 35c. Jeżdżę głównie po asfalcie, trochę po drogach rowerowych i leśnych dość utwardzonych. To już zależy od osobistych preferencji. Ja na oponach 32 mm specjalnie bym się nie cieszył zjeżdżając z asfaltu na dłużej niż 1 km od czasu do czasu. Dla mnie minimum poza asfalt (szutrowo i łatwe techniczne ścieżki w lesie) to 40 mm, 37 może też byłoby okej. A są tacy co jeżdżą na 32 mm i sobie chwalą. Jeżeli chodzi o dętkę, to często na niej jest nadrukowany zakres szerokości przy jakich można jej użyć. Obstawiam, że pasować będzie, ale sprawdzić warto, bo może masz włożoną dętkę cross/MTB i w oponie 32 mm będzie trzeba już ją upychać. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Continental contact speed występuje w rozmiarze 35 - który do szybkiej jazdy szczere polecam. To naprawdę dość szybka opona, ale raczej na suche nawierzchnie i na asfalt i na szutry czy leśne ścieżki spokojnie daje radę. Jeździłem na nich 2 lata. Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 28 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2022 No tak, ja patrzę na szerokość podaną w systemie ETRTO, gdzie Contact speed to 37-622. Opisywana jest również jako 700x35C. W sumie to jeden grzyb ? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi