Pabloo Opublikowano 20 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 Witam. Posiadam rower górski Tander jump f16, ważę 130kg i jak jeżdżę rowerem po asfalcie to gdy pedałuje to skrzypie coś, jak przestanę pedałować nie skrzypie ale jak wiadę w dołek bez pedałowania to też zaskrzypi. Z mego wysłuchu to te dźwięki słychać jak armotyzator albo jak są pedały gdzieś te okolice. Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza
IgorK Opublikowano 20 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 Jak masz jakieś pasujące do śrubek w rowerze narzędzia,to na początek spróbuj podokręcać to co jest luźne. Może pomoże. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 21 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 Niestety, w tym rowerze może trzeszczeć absolutnie wszystko i niekoniecznie będą temu winne niedokręcone śrubki. Odnośnik do komentarza
Pabloo Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Właśnie dokręcałem i przestało ale na następny dzień znów zaczeło trzeszczeć. A czy ja mogę np jeździć rowerem " Romet RAMBLER 6.2 26" czy moja waga nie jest wskazana na inne rowery? Odnośnik do komentarza
baca350 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zakładam ze olejarkę masz. Strzykawka najlepsza. I wiesz co sie smaruje. To podstawa. Szprychy moga trzeszczeć. Jedź do serwisu i zreferuj temat. Przy szprychach nie kombinuj. Zrzuc kilogramy nieco. H. Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 To prawda, że w takim rowerze może wiele elementów trzeszczeć. Ale pytanie na forum nic nie da, bo możemy tylko pospekulować. Sam musisz dojść do tego co piszczy i nie na słuch, ale drogą eliminacji. Trzeba sprawdzić podczas jazdy po dziurach bez siedzenia na siodełku, potem bez trzymania nóg na pedałach itd. Same pedały prewencyjnie możesz wykręcić (pamiętaj, że jest tam gwint prawy i lewy): https://roweroweporady.pl/jak-wymienic-pedaly-w-rowerze/ i przesmarować gwinty cieniutką warstwą smaru stałego (taki zwykły do łożysk tocznych wystarczy). Suche gwinty mogą trzeszczeć + smar pozwoli łatwiej odkręcić pedały w razie potrzeby. A tak to trzeba po kolei wszystko eliminować: https://roweroweporady.pl/cos-cyka-w-rowerze-jak-sobie-poradzic/ Odnośnik do komentarza
Pabloo Opublikowano 22 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 Jehchałem po dołach i gdy stoję na pedałach to nie trzeszczy a gdy usiądę a nie naciskam na pedały to trzeszczy Odnośnik do komentarza
grzegorz75jan Opublikowano 22 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 Sztyca, siodełko. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi