elede90 Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Witam Przyszedł czas na przesiadkę z platform na SPD w rowerze mtb. Po pierwszej jeździe zauważyłem, że widoczny jest spadek siły w nogach w porównaniu do platform. Ogólnie jazda jest płynniejsza nogi tak nie uciekają, ale martwi mnie ze brakuje siły na jakimś dłuższym odcinku gdzie na platformach jechało się bez większego zmęczenia. Doświadczył ktoś czegoś takiego ? Może to kwestia przyzwyczajenia albo zle ustawione bloki :D ? Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Jeśli założyłeś spd zamiast platform to powinieneś podnieść siodełko o ok 1cm Odnośnik do komentarza
ram Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Ja również takie miałem takie odczucia. Męczyłem się 7 miesięcy przy prawidłowej sylwetce do zjazdów, podjazdów. Dokręciłem ponownie tradycyjne platformy (Hope ). Zaznaczam, że nie ścigam się. Odnośnik do komentarza
elede90 Opublikowano 5 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Pojeżdżę parę miesięcy i zobaczę bo dużo odcinków gdzie na platformach się leciało to w spd jakby mi ktoś 20 kg do pleców dorzucił :D Odnośnik do komentarza
Mociumpel Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Podpowiem jak sobie poradziłem ja - SPD to zespolenie z rowerem - sam zauważyłeś, jeździsz płynniej - wykorzystaj to uczucie i ... zamiast pchać siłowo zwiększ kadencję. Realnie po zwiększeniu kadencji o 10% jeździsz o jedna koronkę niżej - przy okazji efektywniej, przynajmniej u mnie to zdało egzamin - niestety wymaga czasu. U mnie z ok. 75/min poszło w górę na stałe ok. 85/min A poprawa pozycji o 1 cm na sens - spd delikatnie "podwyższa" - dodatkowo dobrze sprawdzić w praktyce gdzie blok osadzić w bucie - to także wymaga chwili czasu. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi