KrzysztofGDA Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Słuchajcie, stawiam pierwsze kroki używając tarcz hamulcowych i tak się zastanawiam, czy one od początku mają swoją docelową skuteczność, czy muszą się dotrzeć? ? hamulce Shimano BR-MT200, Hydr. Disc Brake (160/160) Odnośnik do komentarza
thalcave Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Muszą się dotrzeć. Hamować powinieneś ostrożnie i powoli. Inna sprawa, że te hamulce są z najniższej półki. Według mnie są gorsze od V-brake'ów. A jaka jest ich zaleta? Fakt, że są. Bez większego problemu można je wymienić na coś zdecydowanie lepszego. Odnośnik do komentarza
KrzysztofGDA Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Dzięki @thalcave Na razie nie chcę inwestować w nowy rower, ale nie wykluczam w przyszłości;) Na co wówczas warto spojrzeć? Na razie może okładziny na jakieś ceramiczne czy coś? Tak SzajBajk gdzieś tam doradzał;) Odnośnik do komentarza
thalcave Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Myślę, że i to nie ma sensu. Po prostu używaj i zbieraj kasę na hamulce klasy Deore (+ tarcze). A tymczasem miej świadomość jak działają hamulce. Zaufaj im znając ich granice. Odnośnik do komentarza
Mociumpel Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 jak napisał @thalcave nie myśl o przyszłości (nie dziel skóry na "nieświeciu") nie mając na to kasy - będziesz miał - wtedy zapytaj aby nie wydać źle. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Kolega co ma takie w Attention mówił że są niezłe i lepsze niż v-brake. A miał ostatnio Deore w innym rowerze więc miał z czym porównać. Okres docierania się ze 100-200 km. Odnośnik do komentarza
WSK Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Co wy tam gadata ja mam hamulce tarczowe mechaniczne na linkę jakiś promax 303 tarcze 180mm przód i 160 tył klocki półmetaliczne hamują bardzo dobrze zjeżdżałem nieraz z pionowych gór i nic się nie działo, zahamować się dało. Odnośnik do komentarza
KrzysztofGDA Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Docieram, obserwuję, zobaczę, co dalej;) Dzięki wszystkim za odzew? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi