Yarecki Opublikowano 3 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 Czy rower wyposażony w hamulce hydrauliczne można postawić ,, do góry nogami '' czyli oprzeć go na kierownicy i siodełku ? Odnośnik do komentarza
pepe Opublikowano 3 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 Można. Układ hamulcowy jest zamknięty. Z tym, że lepiej serwisować rower w normalnej pozycji, przy takim odwracaniu można sobie porysować siodełko, kierownicę, albo też i licznik. Lepiej kupić stojak, nawet taki najtańszy na tylne koło : https://allegro.pl/stojak-na-rower-wieszak-rowerowy-uchwyt-serwisowy-i6864463750.html Odnośnik do komentarza
rowerowy365 Opublikowano 3 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 Można postawić do góry nogami. Nic się nie stanie. Odnośnik do komentarza
Yarecki Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 Dzięki za odpowiedźi. Chodziło mi raczej o sytuację awaryjnie np.złapanie kapcia czy usterka w trasie. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Nie do końca jest prawdą to co napisano. W pozycji do góry nogami powietrze przemieszcza się w układzie hamulcowym. Nie można w takiej pozycji używać hamulców bo można je zapowietrzyć, może też nastąpić wyciek płynu spod uszczelek. Nie bardzo wiem po co odwracać rower do góry nogami. Dętkę wymienia się zdejmując koło i wkładające je napompowane i łatwiej jest to zrobić w normalnej pozycji. Odnośnik do komentarza
rowerowy365 Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Przyznam, że ja często obracam rower do zdjęcia koła, szczególnie jeśli chodzi o tył. Nigdy nie zapowietrzyłem hamulca chociaż dla sprawdzenia czy tarcza nie ociera o klocki używałem go właśnie w tej pozycji. Odnośnik do komentarza
pepe Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 7 godzin temu, jajacek napisał: W pozycji do góry nogami powietrze przemieszcza się w układzie hamulcowym W prawidłowo zalanym układzie nie ma powietrza. Jeżeli jest zapowietrzony, obracanie roweru nie pogorszy sprawy. Odnośnie wycieku płynu spod uszczelek, jak są szczelne, to nie ma znaczenia w jakiej pozycji jest rower. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 5 godzin temu, pepe napisał: W prawidłowo zalanym układzie nie ma powietrza. Jeżeli jest zapowietrzony, obracanie roweru nie pogorszy sprawy. Odnośnie wycieku płynu spod uszczelek, jak są szczelne, to nie ma znaczenia w jakiej pozycji jest rower. Masz rację. Ale praktyka pokazuje że w hamulcach Shimano prędzej czy później zawsze jest powietrze. Z uszczelkami też różnie bywa. Awaryjność uszczelek Shimano jest bardzo duża. W Avid nie mam chyba takiego problemu. Tam są inne ? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi