PKurek Opublikowano 14 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 Czy wymieniać te rzeczy ? Bo łańcuch skacze a jest prawie nowy a jak go mierzyłem to wyszło ,że na odcinku 10 cm jest wyciągnięty tylko o 1mm ,a na forum innym wyczytałem ,że do wymiany łańcucha musi być wyciągnięty o 2.5 mm więc chyba coś z kasetami co? A jeśli wymieniać to jak dobrać? Odnośnik do komentarza
PKurek Opublikowano 14 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 Sory ale nie potrafię na tym forum dodać grafiki (podobny temat jest na Szjbajk i forum rowerowe porady. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 14 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 Łańuch wymienia się jeśli jest rozciągnięty o 1%, czasem o 0,75%. Jest do tego przymiar za kilkanaście zł, który można kupić. Jeśli łańcuch nie był wymieniany na czas to zjechał kasetę i występuje potrzeba jej wymiany. Mógł także zajechać koronki korby , które jeśli są wymienne to można wymienić. Odnośnik do komentarza
Nath147 Opublikowano 14 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 Albo przerzutka z tyłu się rozregulowała. Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
PawelGeo Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 @jajacek Jacek, nie mogę odnaleźć Twojego wpisu o tym na co patrzeć przy wymianie zębatki w korbie. Mam teraz kompakt 52/36 w korbie FC-RS500. Po wyregulowaniu przerzutki z przodu mogę używać blatu tylko na chyba 3 najmniejszych zębatkach kasety bo wyżej to trze łańcuch, a moja noga jeszcze nie taka żeby gnać w zestawie "blat-oś". Po wymianie kół gdy moje prędkości cudem wzrosły jazda na tarczy 36 to słaba sprawa, bo czasami dochodzę z kadencją do 115-120 w normalnej jeździe. Stąd pomysł, żeby na przód dać 39 zębów ale nie pamiętam na co trzeba patrzeć. Jakoś nie mogę znaleźć wprost tarczy do mojego sprzętu. Zakładam, że po zmianie nie trzeba zmieniać łańcucha na kilka oczek dłuższy przy SH 105 (kaseta tył 11-28)? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Zawsze mówiłem że na płaskie 52/39 najlepsze. Zebatka prawie dowolna. Najtańszy Stronglight. Tylko żeby rozstaw otworów i kolor się zgadzał. Łańcucha raczej nie trzeba zmieniać. Mówiło się płyta-oś :) Odnośnik do komentarza
NoOnesThere Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Przednia przerzutka źle ustawiona. Jak ją dobrze wyregulujesz, żeby "mikrobieg" (nie wiem jak to się poprawnie nazywa) odpowiednio ustawiał wózek to spokojnie z blatu obskoczysz 9-10 koronek. Ja na moim napędzie 2x10 używam 9 koronek kasety i łańcuch o przerzutkę nie obciera (nawet na największej koronce nie obciera, ale przekos łańcucha już jest za duży i kultura pracy napędu beznadziejna). Odnośnik do komentarza
PawelGeo Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Też myślałem, czy jest dobrze ustawiona. Ostatnio po regulacji przodu 3 razy spadł mi łańcuch - na zewnątrz. W tym raz tak nieszczęśliwie, że zgiąłem jedno ogniwo (skręciło się) i łańcuch spadał z kółeczka w wózku. Szczęście ze we wsi w której to się stało miałem kumpla i w minutę naprawiłem - wyprostowałem ogniwo parą kombinerek. Jeszcze pokombinuję z ustawieniem przedniej przerzutki. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Tak zwana podskazka :) Jak łańcuch spadnie na zewnątrz, zmieniasz bieg lewa klamkomanetką na małą tarczę i kręcisz. Łańcuch wskoczy z powrotem sam Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Gorzej jak się za późno zorientujesz ;) Wtedy czasem trzeba pokręcić najpierw do tyłu. A w skrajnych przypadkach się zatrzymać :D Odnośnik do komentarza
PawelGeo Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Jacek mi łańcuch spał jak miałem te 120 na minutę. Nie miałem żadnych szans ani czasu na ruch klamkomanetką poza zaśnięciem hebli i zębów w chwili gdy usłyszałem chrzęst łańcucha o korbę. Ja bym chciał, żeby to wskakiwało samo! Ale podskazka cenna i wypróbuję, gdy będzie jakaś sposobność przy niskiej kadencji. Dzięki! Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Ja bym chciał, żeby to wskakiwało samo! Do tego trzeba wyregulować przednią przerzutkę. Albo słabszy naciąg linki, albo - jeśli naciąg jest dobry (tzn. biegi z przodu wskakują i zeskakują, jak trzeba) - wyregulować wysunięcie wózka za pomocą jednej z dwóch śrubek przy przerzutce. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi