DawidK Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Ok jeszcze mam zaznaczone barwienie i AR ale nie wiem co to. Ale wiesz zapytam o wycenę co powiedzą jaki koszt i czy się da zrobić. Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 A nie antyrefleks? Bardzo przydatna rzecz, od lat mam i już zawsze biorę z tym dodatkiem :) To znaczy ujmę to tak: nie miałam okularów stricte na rower, a bez nich nie za bardzo nadaję się do jeżdżenia, bo mam impresjonistyczną wizję świata ;) Jednak z racji tego, że jestem krótkowidzem, np. telefon czy kompa bez problemu mogłabym obsługiwać bez okularów. Tyle że bez nich oczy szybko mnie pieką, a w okularach prawie nigdy (a potrafię przed kompem spędzać naprawdę dłuuugie godziny). I tak zdaje mi się, że w tym wszystkim antyrefleks nie jest bez znaczenia ;) Odnośnik do komentarza
DawidK Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Pewnie antyrefleks i jeszcze jakieś tam powłoki mam. A jeździłaś w zwykłych przeciwsłonecznych jakie masz odczucia? Bo ja się zastanawiam mimo, że jedno oko bardziej słabe od drugiego, to bez okularów tez jestem wstanie się poruszać. Ja mam zwykłe ciemnie z korekcją jako drugą parę dostałem i nie odczuwam by się wzrok męczył czy coś, ale nie wygodne na rower jak wspominałem. Szkoda, że w vision express nie mieli sportowych. I zastanawiam się jak z takimi rowerowymi , tylko jak będą działać na wzrok i go męczyć czy szybciej niszczyć. Bo tego się obawiam. Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Tak, jak Ci pisałam - bez okularów zagrażam sobie i innym. Jeżdżę i chodzę jedynie w zwykłych korekcyjnych. Miałam plan na te wakacje wreszcie kupić, były już nawet pierwsze przymiarki, ale niestety posypał się chwilowo budżet, muszę zapłacić mieszkanie i OC, tymczasem mój Giant w rozsypce, a siostra nawet roweru jeszcze nie ma. Totalna porażka jedynym słowem :p Odnośnik do komentarza
DawidK Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 No ja bez okularów daję radę, ale w okularach wiadomo lepiej Ja jeszcze mogę dostać rabat od sklepu dobrerowery w Krakowie ci co bloga prowadzą. Pisałem do nich o wsparcie, zaproponowali bym podjechał do sklepu pomogą dobrać okulary i dadzą na nie fajną cenę. Tylko nie ma konkretów więc nie wiem jakie koszty by były, a i do Krakowa tez troszkę km mam. A i jak pisałem w innym temacie Camelback dał mi zniżkę 50% na plecak więc taki co mi polecili warty około 700 zł mogą sprzedać za 350 zł. I kusi mnie kupić i na rower i na wycieczki nierowerowe. No to faktycznie nie ciekawie ci się nazbierało. A co z Giantem się dzieje? Czuję, że się oftop zrobi zgodnie z tradycją :) Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Giant na zapowiadanym, planowanym, ale przedłużającym się warsztacie - https://roweroweporady.pl/f/topic/3738-nowy-komplet-kol/ ;) Odnośnik do komentarza
DawidK Opublikowano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 Sorki wcześniej nie zauważyłem dziś cały przeczytałem temat. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Duzy wybor okularow mozna znalezc w sklepie militaria.pl, firma Bolle. Podobno sprawdzaja sie tez na rowerze. Odnośnik do komentarza
Bonnum Opublikowano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Jak wygląda bezpieczeństwo takich wkładek do okularów w razie upadku czy zderzenia? To chyba nie jest bezpieczne? Na razie też jeżdżę w "drugiej darmowej parze" ;) bo soczewek nie jestem w stanie założyć. Ponoć sieć felmann ma w swojej ofercie okulary sportowe, ale wybór z tego co słyszałem słaby. Wybieram się do nich od dawna i wybrać nie mogę :/ Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 A co to za różnica w kwestii bezpieczeństwa, czy z wkładkami, czy z normalnymi okularami jeździsz? Ja byłam w trakcie przymiarek i wywaliłam kasę na koła, więc teraz mnie nie stać :P W każdym razie chwilowo Shimano u mnie odpadły, bo tak jakoś głupio wyglądałam. Zwłaszcza w fotochromach. Odnośnik do komentarza
Bonnum Opublikowano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 No właśnie chyba żadna różnica :) Chodziło mi o to czy okulary typowo sportowe nie są jednak bezpieczniejsze. Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 A tego nie wiem i mam nadzieję nigdy się nie przekonać ;) W teorii może te rowerowe tak (pytanie, czy na pewno modele za 500zł, bo wątpię :p), natomiast nie wiem, w jaki sposób miałyby być bezpieczniejsze te z wkładką, skoro i tak są tam "normalne" szkła wstawiane przez optyka. Odnośnik do komentarza
kudl4t4 Opublikowano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 Pozwole sie wtracic. Generalnie czytam to forum od jakiegos czasu, ale nigdy mi sie nie chcialo rejestrowac. Tymczasem o to jestem. Nie pomoge z okularami przy wadach wzroku. Ja nie mam jakis szczegolnych a moj facet jednak uzywa soczewek, na szczescie moze. Ale ostatnio odkrylam (reklama na Insta dzwignia handlu): https://www.siroko.com/collections/gafas-deportivas-ciclismo-running Firma z Hiszpanii. Nie oplaca sie kupowac w normalnych cenach, ale z okazji Giro mieli przeceny 50% i sie skusilam. Wczesniej uzywalam Lidlowskich, z wymiennymi "szklami". I zachwycilam sie. Nie wiem jeszcze jak bedzie z zarysowaniem tych okularow, wszelkie review sa w jezyku hiszpanskim, ale to ze sa takie szerokie i ma sie szeroki kat widzenia. Super. Oczywiscie, jak ktos nie jest duzy (158cm) z zalozenia, to moze wygladac w tych okularach ciut komicznie, ale... sa tak fajne i wygodne, ze to ignoruje. Ta panoramicznosc mnie urzekla. Moge polecic probowania takich panoramicznych. Odnośnik do komentarza
Grawitacyjny Opublikowano 28 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2018 Warto w poszukiwaniu okularów na rower popatrzyć też na przykład na aukcje internetowe, ja swego czasu znalazłem bardzo porządne. Odnośnik do komentarza
Nath147 Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Na tych outletach, ale tam z reguły jest spory koszt wysyłki i trochę kupuje się kota w worku, bo nie zawsze można doprosić się rzeczywistych zdjęć (a w opisie dają że używane i ze zwrotem może być różnie). Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi