Agnes Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Bardzo, bardzo dziękuję. Będę miała o czym pomyśleć :-D Odnośnik do komentarza
Agnes Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Cały czas przeglądam informacje dot. rowerów i naszła mnie kolejna wątpliwość: czy na rowerze np. Romet Gazela 2 (rama aluminium i amortyzator) może jeździć też osoba ważąca powyżej 100 kg? Chciałabym mieć rower, z którego będą korzystać dwie osoby, ale boję się, czy rower "da radę". Poczytałam, że dla cięższych lepsza jest rama stalowa i zamiast amorka - sztywniak. Znowu stanęłam w miejscu, bo na dwa rowery nie mam kasy :-( Odnośnik do komentarza
rowerowy365 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Nie wiem skąd te informacje ale obecnie dla wagi rowerzysty nie ma znaczenia materiał ramy. Wszystko zależy od producenta roweru, a nawet od konkretnego modelu. Większość rowerów i tak w tej chwili jest z alu. W tym przypadku nie widzę nigdzie informacji na ten temat ale limit zazwyczaj wynosi ok. 100 kg, czasem trochę więcej. Przy ciężkim rowerzyście szybciej mogą zużyć się piasty i scentrować koła. Dopóki ktoś nie będzie katował roweru na hopkach, schodach itd. to nic złego nie stanie się z ramą. Kolejna ciekawostka ;). Amortyzator różni się od szywnego widelca wagą, prostotą, zwinnością szczególnie w mieście na asfaltach. Rower jest sztywniejszy ale nie każdy to lubi i chce mieć jakikolwiek uginacz choć za te pieniądze to dupy nie urywa. Tym niemniej coś na pewno da, kosztem niestety wagi. Ale waga rowerzysty nie ma znaczenia. Odnośnik do komentarza
Agnes Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 rowerowy365 - dzięki Tobie wszystko staje się takie proste i jasne. Jeszcze raz dziękuję :-). Nie sądziłam, że kupując rower trzeba zwracać uwagę na tyle szczegółów. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi