jajacek Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Czy ten wykaz jest z gradacją,od najlepszej do najgorszej? Nie, tak z głowy z grubsza, krajami. Pytanie jest na ile innowacyjna jest dana firma. Z pewnością Specialized, Trek, Cannondale, Scott, BMC są bardzo innowacyjne. Natomiast nie mają swoich fabryk. Projektują i testują produkty w swoich centrach w USA czy w Europie natomiast sam proces produkcyjny jest zlecany fabrykom w Azji. Ale mają bardzo zaawansowane działy. Studia graficzne i inzynierskie, tunele aerodynamiczne, czy jak Trek własne 100 metrów kostki podobnej jak na wyścigu Paris-Roubaic na której Fabian Cancellara testował różne modele Treka. Produkty masowe Specialized i Treka są produkowane w Chinach bo nie ma tam żadego skomplikowanego High Tech. Natomiast ich rowery ze średniej i wyższej półki są produkowane w fabrykach tajwańskich. Jest kilka takich fabryk na Tajwanie, które produkują większość najlepszych rowerów bo są w stanie zapewnić najwyższą jakość. Są to fabryki Merida, Giant, Ten Tech Composites, TopKey, Quest Composite Technology, G&M Carbon Components. Generalnie tych podwykonawców dzieli się zwykle na 3 kategorie: - śmietanka - zwykle właśnie te fabryki tajwańskie produkujące ramy najwyższej jakości, tzw. state-of-the-art manufacturers - kompetentni- produkty najtańszych linii produktowych najlepszych producentów i produkty wyższej jakości średnich producentów - kowboje - fabryki produkujące produkty masowe, tanio i kiepskiej jakości W necie są prezentowane poglądy że podrabiane ramy czołowych producentów to odrzuty z prawdziwych linii produkcyjnych czy na nocnej zmianie. Jest to kompletna bzdura. Kontrola jakości i użycia materiałow w tych fabrykach jest tak scisła że nic się z nich nie wydostanie. Podróbki są produkowane przez fabryki kowbojskie. Wiele z nich produkuje w wielkich ilościach podróbki oraz ramy dla dużych odbiorców ram niskiej jakości, w tym wielu firm z Polski. Te najtańsze ramy i podrobki zwykle nie przechodzą żadnego testowania bo celem tych fabryk jest masowa produkcja za grosze a nie bezpieczeństwo użytkowników. Odnośnik do komentarza
NoOnesThere Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Nie wiem czy Rossignol sam coś produkuje. Mamy narty biegowe. Wiązania w nich mają naklejkę Rossignol ale są to wiązania firmy Rottefella. Czy Rossignol sam produkuje deski czy też kupuje w czyjejś fabryce to nie wiem. Są firmy, które mają swoje R&D a są takie, które tylko mają marketing. Do których należy Rossignol nie wiem. Produkują dechy i to jedne z najlepszych. Odnośnik do komentarza
rowerowy365 Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Co do sklepów i sprzedawców macie swoje zdanie ale ja też mam swoje. Może dlatego, że szukając roweru dla siebie byłem w kilku sklepach i po głowie chodzi mi ten, w którym sprzedawcy byli na prawdę kompetentni. I wcale nie był to decathlon, choć i tam szukając szosówki spotkałem specjalistkę z dziedziny. Bardziej chodziło mi o przymiarkę do kilku rowerów, porozmawianie o tym jakie plusy i minusy mają konkretne rowery czy poziomy wyposażenia. Potem krótka przejażdżka. A na koniec najlepsze. Zbieram plusy i minusy i kupuję. Przy tym budżecie raczej ciężko kupić kiepski rower. Będą dobre lub bardzo dobre. Szczególnie do zastosowań jak w temacie. Opinie w internecie to jedno, opinie w sklepie to drugie. Kupujący musi sam zdecydować, a różnice w klasie osprzętu przy tej kwocie będą niewielkie i nie wpłyną na przyjemność z jazdy. Ot i tyle. Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Nikt tu nie wrzuca wszystkich sprzedawców do jednego wora ;) Jasne że są też osoby kompetentne, znające się na rzeczy i potrafiące, a co ważniejsze chcące doradzić. I super ze akurat na takich trafiłeś przy swoich poszukiwaniach roweru. Ale jest też sporo takich które swoją pracę wykonują na tzw. ''odwal się'' lub po prostu nie mają o rowerach kompletnego pojęcia. Nie wiem jak jest w sklepach typowo rowerowych, ale sklepy sportowe gdzie rowery to jeden z setki produktów jest kiepsko. Dobór rozmiaru na podstawie wzrostu, albo teksty w rodzaju: -klient: który z tych rowerów będzie dla mnie dobry? -sprzedawca: proszę Pana, my nie sprzedajemy złych rowerów Odnośnik do komentarza
NoOnesThere Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Mnie zniszczył kiedyś tekst sprzedawcy jak chciałem kupić oponę 28mm. Pyta mi się na jaką obręcz. Ja mówię, że 622x19C. A on do mnie, że taka opona na mojej obręczy nie ma sensu, bo "będzie głupio wyglądać"... Oczywiście nie miał takiej szerokości dostępnej akurat w sklepie, więc musiał coś naściemniać. Odnośnik do komentarza
Fandango Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Super dyskusja się rozwinęła, :). Chociaż w nie dała ostatecznej odpowiedzi na zadane pytanie. Ja nie szukam już roweru, bo go kupiłem. Przymierzamłem się do Rometa Orkana 4 (z 2016r, cena była atrakcyjna), i od tego zaczęła się moja przygoda na tym forum. W międzyczasie moją uwagę zwrócił, za sprawą tego forum, UNIBIKE VIPER GTS, ale ostatecznie kupiłem Scotta SUB 20... Jazda nim sprawia mi frajdę. czy wg Was to jest rower który może być zaliczony do TYCH CROSSÓW? Ktoś na tym forum napisał np że treki to nie są firmowe rowery. W takim razie co należy zaliczyć do przyzwoitych, czy też także firmowych rowerów? Jak dla mnie Scott Sub 20 byłby na pewno na tej liście przyzwoitych crossów. :) Odnośnik do komentarza
Fandango Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Jak dla mnie czołowe firmy to: Specialized, USA Trek, USA, Gary Fisher, USA Cannondale, USA Fuji, USA Felt, USA Santa Cruz, USA GT, USA Cervelo, Canada Argon 18, Canada Boardman, Wielka Brytania Scott, Szwajcaria, BMC, Szwajcaria Pinarello, Włochy, Colnago, Włochy Cipollini, Włochy Willier Trestina, Włochy Bianchi, Włochy De Rosa, Włochy Look, Francja Lapierre, Francja Ridley, Belgia Merckx, Belgia Focus, Niemcy Canyon, Niemcy Stevens, Niemcy KTM, Austria Orbea, Hiszpania Merida, Tajwan Giant, Tajwan To tak z grubsza :) Podobno Spec od zeszłego roku w rekach Meridy :) Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Merida o ile mi wiadomo, a nie bardzo to śledzę, przejęła mniejszościowy udział w Specu za co zapewne zagwarantowała sobie produkcję Specy w swojej fabryce na Tajwanie. Edit O, nawet znalazłem info. Nawet nie wiedziałem że było to tak dawno, w 2001: http://www.bike-eu.com/home/nieuws/2001/8/correction-merida-buys-49-of-specialized-1014953 Odnośnik do komentarza
ArekN Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Jak dla mnie Scott Sub 20 byłby na pewno na tej liście przyzwoitych crossów. :) Uffff, a już się obawiałem, że kupiłem rower kiepskiej firmy, hehe Odnośnik do komentarza
niet Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Ja rozważałem przez chwilę, jako połączenie cross-a i szosówki specialized diverge na tiagrze, wyższy model już sporo droższy. https://www.specialized.com/pl/pl/men/bikes/road/mensdivergee5elite/129178 a tu masz używany trochę doposażony: https://www.facebook.com/groups/1098640563537882/permalink/1366069783461624/?sale_post_id=1366069783461624 Odnośnik do komentarza
Fandango Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Merida o ile mi wiadomo, a nie bardzo to śledzę, przejęła mniejszościowy udział w Specu za co zapewne zagwarantowała sobie produkcję Specy w swojej fabryce na Tajwanie. Edit O, nawet znalazłem info. Nawet nie wiedziałem że było to tak dawno, w 2001: http://www.bike-eu.com/home/nieuws/2001/8/correction-merida-buys-49-of-specialized-1014953 Racja, dawno to było. Słyszałem to ostatnio widać stary news :) Odnośnik do komentarza
BartLG Opublikowano 23 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Więc wychodzi na to,że najlepszą opcją dla mnie będzie rower typu cyclocross/gravel. Polecacie jakieś modele do 6500zł? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 To chyba najsłabiej rozpracowana kategoria. Jakieś Meridy tu się pojawiały. Kolega ma fajnego Focusa na karbonowej ramie Mares CX, którego sami składaliśmy. Wyszło nam koło 7000. Chyba można gotowego taniej kupić. Bardzo podobał mi się Specialized Diverge ale był drogi. Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Giant Anyroad ; Rondo Ruut ;ogólnie gravele są jeszcze dosyć drogie Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Ten Ruut bardzo promuja. Widzialem go nawet na zywca. Ale 7k za rower na ramie alu? Chyba poglupieli Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi