PiotrekSz Opublikowano 7 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Witam wszystkich. Przymierzam się do wymiany łańcucha ale nie wiem jaki wybrać. Szukam czegoś dobrego, powiedzmy do 150 pln (w tej cenie chyba da się coś rozsądnego znaleźć). Jest to moja pierwsza wymiana. Korba - SR SUNTOUR XCC (48x38x28) Kaseta - SHIMANO CS-HG31-8 (11-34) Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Wybierz sobie ? https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/lancuchy-rowerowe/f/6-7-8:22940,e,83/?_pli=22957a Zaciekawiło mnie ostatnie zdanie ''Jest to moja pierwsza wymiana'' mamy rozumieć że jeździłeś na tym łańcuchu do całkowitego wyciągnięcia? Odnośnik do komentarza
PiotrekSz Opublikowano 8 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Ostatnio sprawdziłem przymiarem (1.0 wpada już całkiem) i już czas :) miałem dużą przerwę w jeździe, teraz zaczynam jeździć. dzięki za propozycje. Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Nie chcę Cię martwić ale jak przymiar wpada już na 1.0 to sama wymiana łańcucha może nie wystarczyć. Prawdopodobnie trzeba też będzie wymieniać kasetę bo inaczej łańcuch może przeskakiwać. Ile napęd ma przejechanych kilometrów? Odnośnik do komentarza
NoOnesThere Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Ja akurat sprawdziłem dzisiaj mój łańcuch i przymiar wskazuje już rozciągniecie 0,75% na wielu ogniwach, więc łańcuch idzie do wymiany. Jest to łańcuch KMC X10.73, wytrzymał 6800km w rowerze szosowym, jazda raczej w suchych warunkach, smarowanie jak tylko robił się głośny. Kosztował 60zł. Do napędu 8 rzędowego jest wersja KMC X8.93, kosztuje około 40zł (spinka w komplecie). Możesz wypróbować. Odnośnik do komentarza
rowerowy365 Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Ja też proponuję dokupić kasetę. Przy takim rozciągnięciu łańcucha założysz nowy i będzie kicha. Odnośnik do komentarza
PiotrekSz Opublikowano 10 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Przejechane mam w sumie coś koło 600 km .... zakupiłem ten alivio. Już założony. W weekend zobaczę jak będzie podczas jazdy. Odnośnik do komentarza
PawelGeo Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 czy ktoś może czyścił kasetę i łańcuch środkiem do czyszczenia felg samochodowych? Odnośnik do komentarza
MaciejRutecki Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 czy ktoś może czyścił kasetę i łańcuch środkiem do czyszczenia felg samochodowych? Że jak? Ale dlaczego chcesz tak zrobić? Zdecydowanie bym wybrał coś przeznaczonego do napędu. Odnośnik do komentarza
rowerowy365 Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 czy ktoś może czyścił kasetę i łańcuch środkiem do czyszczenia felg samochodowych? Nigdy o czymś takim nie słyszałem. Pytanie po co tego używać skoro wystarczy benzyna ekstrakcyjna lub nawet zwykła. Jak się taki środek dostanie w zapadki bębenka i w piasty to może niezłych szkód tam narobić. Odnośnik do komentarza
PawelGeo Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 nie pamiętam dokładnie składu preparatu do felg ale wydawał się podobną chemią do tej, która jest dedykowana do kaset i łańcucha. Pomyślałem że może ktoś już to testował. Sam czyszczę benzyną ekstrakcyjną. Odnośnik do komentarza
Inbike Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Nie polecam, są przeznaczone specjalne preparaty do czyszczenia takiego napędu, dostaniesz w każdym sklepie z akcesoriami rowerowymi, poszukaj też online gdzie bezie taniej. Daj zna jak założysz już łańcuch czy wszystko jest w porządku i działa tak jak powinno. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi