Skocz do zawartości

Lekki full z niskim przekrokiem dla kobiety 165cm 8-10k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,
Szukam dla żony fulla do XC/lekkiego trialu. Głównym kryterium jest niska waga (najchętniej ~12kg).
Generalnie jest problem z dostępnością małych rozmiarów a jak juz coś mierzyliśmy to górna rura była na tyle wysoko że między kroczem a rura nie pozostawał żaden prześwit.
Przy poprzednim rowerze na podjazdach zdarzało sie że musiała zeskakiwac z siodła i wtedy taka wysoka rura jest niebezpieczna.

Ostatnie co mierzyliśmy to:
Rower MTB BULLS Wild Edge | CentrumRowerowe.pl
i tutaj miałbym prośbę o opinię

...ale przedewszystkim mam prośbę o rekomendację fulli dla niskich osób lub z górną rurą profilowaną dla kobiet

Opublikowano

Wszystkie moje koleżanki mające do 165 wzrostu mają co prawda karbonowe hardtaile ale wszystkie z nich są na kołach 27,5 cala bo łatwiej takim manewrować.
Są to u nich Scott, Cube, Giant i Kross.
Robiliśmy kiedyś porównania rowerów męskich i damskich i geometria była ta sama. Więc ta damska rura to bzdura.
Jak ma mały przekrok to po prostu trzeba zwrócić uwagę żeby był niski standover.
Przy tym wzroście odpowiednim rozmiarem jest S 15-16 cali.
Zupełnie nie śledzę damskich rowerów. Mogę tylko wkleić listę fulli, które wygrały głosowanie użytkowników niemieckego magazynu MTB News:

2025:
1. Canyon Lux Trail
2. Specialized Epic Evo
3. YT Izzo
4. Nicolai Saturn 11
5. Santa Cruz Blur TR
6. Actofive I-Train
7. Rocky Mountain Element
8. Scott Spark TR
9. Cube Stereo One22
10. Trek Top Fuel

2026 tu:
MTB-News User Award 2026: Das sind die Gewinner aller 18 Kategorien - MTB-News.de

Spójrz też co mają w Media Expert. Tam potrafią czasem mieć w bardzo dobrej cenie jakieś włoskie, nieduże rozmiary.
No i Decathlon i niemieckie Canyon, Rose, Radon.

Centrum Rowerowe ściąga resztki magazynowe z całej Europy. Są to często rowery bez gwaranacji. Więc warto wykazać czujność.
Niedawno upadła ogromna firma od rowerów Accel Group. Właściciel marek Lapierre, Ghost i Haibike. Należy się spodziewać tych rowerów na wyprzedażach w bardzo obniżonej cenie.

Rozwiązanie dampera w tym Bulls to mi mega podejrzanie wygląda.

Opublikowano

@jajacek
Przejrzałem wspomniane przez Ciebie marki ale albo są to ciężkie rowery do agresywniejszej jazdy albo bez 15-20k nie ma co podchodzić.

Cuba Stereo patrzyliśmy w zeszły roku i żonie mega źle się na nim jeździło.
Ja mierzyłem tez rozmiar dla siebie i również mi nie pasowało. Nie wiem dokładnie co mi nie pasowało ale czułem się na tym rowerze turbo źle.
zastanawiam się czy nie jest to związane z tą nowomodną progresywną geometrią ramy gdzie support jest przesunięty do tyłu a kąt rury podsiodłowej jest większy niż w starszych geometriach (bardziej pionowy). Wszystko to powoduje że człowiek przesuwa się do przodu względem supportu i kolana znacznie wychodzą poza oś pedałów.
Prośba o komentarz czy mój wywód w ogóle ma sens

Zaintrygował mnie temat braku gwarancji w Centrum Rowerowym.
Czy to nie jest tak że prawo polskie zapewnia rękojmię 2 letnią niezależnie od gwarancji producenta?
Czy możesz rozwinąć co miałeś na myśli? 
Co prawda zakup był planowany na firmę więc nie wiem jak wtedy działa rękojmia dlatego tym bardziej temat mnie zainteresował.

Drugie pytanie dotyczy tego dampera.
Co miałeś na myśli pisząc że wygląda podejrzanie?
jak sobie o tym wczoraj myślałem to zacząłem się zastanawiać czy fakt że jest on osadzony w ramie nie spowoduje że będzie się tam zbierał syf ale z tego co widzę to laga jest względnie na wierzchu i da się ją przecierać.

Opublikowano

Prawo unijnie przewiduje 2 lata rękojmii w przypadku zakupu przez prywatnego konsumenta.
1 rok wynikający z prawa cywilnego z przypadku zakupu na firmę.
Gwarancji udziela producent. Zwykle za pomocą lokalnego dystrybutora. Jak towar nie pochodzi od tego dystrybutora to zwykle odmówi on roszczeń gwarancyjnych.
Z obsługią rękojmii różnie bywa. Czasem lepiej, czasem gorzej.

Co do geo.
Rowery XC tw ostatnich mają coraz bardziej progresywną geo, w związku ze zwiększeniem się trudności wyścigów XC. Przeniesione one zostały na sztuczne trasy, obfitujące we wszelkiego rodzaju sztuczne przeszkody i ekstremalne, krótkie zjazdy.
W związku z tym kąt nachylenia główki rury sterowej zmienił się np. w Specialized Epic Evo 2020-2022 z 68,5 i podsiodłówki 73,8 na 66,5 i 74,5 w wersji z lat 2023-2025.
Więc tu masz rację.
Konstruktor tych maszyn, Niemiec Peter Denk, kiedy tworzył optymalny rower do jazdy po naturalnych niemieckich, austriackich i włoskich terenach górskich dał kąt 68,5. Kolejne wersje wymusiły zmiany.
Akurat za tydzień będą dni testowe Speca w Warszawie. Więc potestuję nową platformę z roku 2026. Epic 9. Ten ma kąt podsiodłówki 76 a kąt główki ramy regulowany 65,9-66,3.
Testowałem przez lata różne rowery Speca. Po płaskopolsce lepiej mi się jeździło na tej starszej geometrii.

Co do Bullsa to nigdzie nie widziałem takiego rozwiązania. Zakładam więc po prostu że jest głupie 🙂

Opublikowano

przeciez to zwykle vpp -virtual pivot - lub jego wariacja.

Masa rowerów ma podobne rozwiązania, skopiowane z santy. Santa to wymysliła wiele lat temu

https://www.santacruzbicycles.com/en-eu/collections/nomad

a te stopnie.... to zalezą od skoku zawieszenia. Nie mozna powiedzieć ze 68.5 to optymalne rozwiązanie ni mówiąc o skoku zawieszenia. Im bardziej ugięty amortyzator i im większy skok tym kąty bardziej sie wypłaszczy przy kompresji.

https://www.bulls-bikes.com/it-en/product/bulls-wild-edge-team-2025-diamant?manufacturer_colour=manufacturer_colour_00000252&frame_size=frame_size_00000600#

tu jest 67.5 przy 120mm, pewnie przy 100mm byloby te 68.5

Opublikowano

Jest to własny wynalazek Bullsa i nie jest to VPP. Nie ufam niestandardowym rozwiązaniom. Prawie zawsze są z nimi problemy. Dlatego nigdy bym nie kupił żadnego Lefty (drogi serwis i problemy), amora DT Swiss (drogi serwis i problemy), Braina (działał świetnie ale serwis 400 Euro) i różnych innych dziwolągów. Santa Cruz i coś z VPP na licencji można kupić zawsze. 

Opublikowano

Ale to jest standardowe zawieszenie z wirtualnym punktem obrotu. Lub jakaś jego wariacja

Co tu jest niestandardowego? Damper w tunelu?

To tez jest zwyczajne rozwiązanie, bardziej popularne w karbonowych z wiekszym skokiem

Ma to swoje miusy, np dostep do pokretła rebound moze być gorszy, ale tunel to nie jest nic nietypowego. Szczerze wolałbym tylny trójkąt wykonany z jednego kawałka karbonu niż delikatne widełki, ktore sie uginają podczas pracy zawieszenia. Niepotrzebnie straszysz