jajacek Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia @Przemeg Z powodów przez Ciebie wyżej opisanych nasza stajnia rowerowa wygląda z grubsza tak a nie inaczej 🙂 Z doświadczeń moich, moich kolegów i związanych z wyczynowym kolarstwem mojego syna wynika, że ma znaczenie w której fabryce rowery karbonowe są produkowane. Specialized i Cannondale są produkowane w fabryce Topkey na Tajwanie. Fabryka ta produkowała również rakiety tenisowe dla Federera i Nadala. Jak i elementy dla przemysłu motocyklowego i lotniczego. Giant i Scott są produkowane w fabryce Gianta. Jakość karbonu jest zwykle bardzo dobra. Trek i Canyon (oprócz modeli dla zawodników wyczynowych) są produkowane w fabryce Quest Composite. Są duże zastrzeżenia co do jakości. Fuji jest chyba najbardziej niedocenianą marką. Ramy są produkowane w fabryce Ideal Bike na Tajwanie. Mieliśmy rower torowy Fuji. Był wyśmienitej jakości. Mój syn się ścigał na nim na Torowych Mistrzostwach Świata Juniorów. Kolega mechanik serwisujący topowe rowery wyścigowe warszawskich zawodników stawiał jakiś czas temu Sspecialized na pierwszym miejscu jeśli chodzi o jakość. Na drugim Scott i Cannondale. A Fuji tuż poniżej. Na Fuji ścigało się też dwóch moich kolegów. Obaj byli bardzo zadowoleni. Taka ciekawostka. Rowery Fuji są montowane w europejskiej montowni Ideal Europe, w Kutnie, w Polsce. Co do Braina to w rowerach które testowałem pracował bardzo dobrze. Ale Spec porzucił Braina więc trzeba z niego uciekać. No i jest to kosztowny system w serwisie. Obecnie serwis Braina kosztuje od 1000 do 1500 zł. Kolejny rower, który planuję to będzie Epic Evo bez Braina. Stevens miałem do czynienia. Fajne rowery. Stała u nas w domu jakaś karbonowa rama kolegi. Comet chyba. Co do Cannondale to jego rozwiązania własne są często problematyczne i kosztowne. Natomiast ci co się na nim ścigają, generalnie chwalą.
Przemeg Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia Dzięki Jacku, lubie zarówno takie smaczki jak i wiedzę, która za nimi stoi. Co do Cannona - no ze względu na ich różne pomysłu, od lefty po suport na swój wymiar nigdy ich nie miałem. Co do Treka - akurat rama Checkpointa jest mocno chwalona. Plus Trek ma legendarną u nas obsługe. ale się nie wypowiem, miałem raz w życiu aluminiowego treka suprfly 6, strzelił mi na styku TT i rury podsiodłowej 🙂 Ja uważam że Fuji ale i Giant są niedoceniane. Giant poza jedną wpadką z DFuse chyba nie miał fackapów, ale kilka ich projeków to są ikony, które jeżdżą do dziś. Nie znma osoby, która żaliłaby się na defy czy tcr, nie znam też przypadku strzelenie ich ramy. Z góry przepraszam autora tematu za zboczenie z linii, ale może nasze dywagacje w czymś Tobie pomoga.
olwi0011 Opublikowano 10 Kwietnia Autor Opublikowano 10 Kwietnia W weekend planuje przejechać się po sklepach. Spec też chodził mi od jakiegoś czasu po głowie, ale wydawał mi się przepłacony, może trzeba będzie zrewidować tą opinię. Rozważam jeszcze Procalibra, może macie coś do powiedzenia na jego temat. Na Scott Scalu miałem okazję trochę pojeździć, bo ma kumpel i jest zadowolony. Aczkolwiek był to starszy model coś ok. 2015. Zazwyczaj kupuję rowery z drugiej ręki, nie jest dla mnie problemem żeby trochę pogrzebać przy sprzęcie. Niemniej jednak nie miałem wcześniej do czynienia z karbonem stąd myślałem o zakupie nowego roweru z gwarancją. Jak wygląda to z waszej perspektywy?
Veriv Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia Orbee sa popularne w enduro mocno i nic nie pęka. Co najwyzej trzeszczą stery. Takiego hartaila do latania po lesie to połamac ciężko, w ogole bym sie tym nie przejmował. Musiałbys sie postarać lub złapac jakis kij między koło a widełki. Carbon czy alu - nie ma różnicy. Wazne jest przeznaczenie roweru a nie materiał ramy. Nie brał bym najwyzszych modeli, takich do ścigania sie bo nie bedziesz sie scigał. Kilogram nie zrobi Ci zadnej różnicy.
jajacek Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia Co do Giantów to paru kolegów miało Propela i nikt się nie skarżył na jakość. Natomiast same design w kwestii prowadzenia pancerzy i rozwiązania hamulców w pewnych modelach wołał o pomstę do nieba. Paru znajomych młodziaków ścigało się na TCR. Też bez zastrzeżeń. Defy też ze dwóch ujeżdżało i żaden się nie skarżył. U nas w domu stał jakiś taki Cudak Gianta. Jakiś wczesny gravel. Nie pamiętam nazwy. Kolega który handluje rowerami mówił że był to najlepszy gravel jakim jeździł. Anyroad chyba. Kolega mechanik z którym się kumpluję, zbardzo dużym doświadczeniem jako mechanik i dużym doświadczeniem w rowerach górsskich, pracował w polskiej siedzibie Gianta. Jego ocena polskiego przedstawicielstwa jest bardzo słaba. Pani prezes latami prowadziła celową spychologię gwarancyjną. Co do samych produktów to różnie bywało. Amor Giant Crest jest porażką. Ich pomiar mocy to totalny fuck up. D-Fuse to już wiesz że fuck up. Kolega wypowiadał się pozytywnie o ramie XTC Advanced na której jeździł. Swoją drogą miał też Cannodale Topstone o którym się pozytywnie wypowiadał. Miał też jakieś fulle enduro Gianta które chwalił. Jakiegoś elektryka też chwalił. Ja miałem do czynienia z ich kolami szosowymi, karbonowymi. Jakość wykonania była bardzo wysoka. Ale były cholernie cieżkie. I niektóre miały jakieś podejrzane piasty Gianta, nieznanej jakości. Co do Treka to zawsze miał bardzo dobrą i prokliencką politykę gwarancyjną. Treki kiedyś dużo pękały ale wymieniali je bez problemu. Kolega ma teraz chyba dwa modele Treka Fuela, waży 92, katuje je w Górach Świętokrzyskich od paru lat, gdzie ma bazę i zero problemu. Więc jakość się chyba poprawiła.
olwi0011 Opublikowano 10 Kwietnia Autor Opublikowano 10 Kwietnia Pomysł na Orbee wziął mi się głównie z tego, że znam ją z wypadów w góry. Trochę rowerów grawitacyjnych przerobiłem (od dirtówek po enduro) i do tej pory głównie skupiałem się na nich. Nie da się oszukać jednak, że większość czasu spędzam na mazowieckich płaszczyznach i oprócz kazurki na nich nie jeździłem. Roscoe kupiłem parę lat temu do jeżdżenia wokół komina, ale pokonywane nim co roku trasy stawały się coraz dłuższe.
jajacek Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia 13 minut temu, olwi0011 napisał(a): W weekend planuje przejechać się po sklepach. Spec też chodził mi od jakiegoś czasu po głowie, ale wydawał mi się przepłacony, może trzeba będzie zrewidować tą opinię. Rozważam jeszcze Procalibra, może macie coś do powiedzenia na jego temat. Na Scott Scalu miałem okazję trochę pojeździć, bo ma kumpel i jest zadowolony. Aczkolwiek był to starszy model coś ok. 2015. Zazwyczaj kupuję rowery z drugiej ręki, nie jest dla mnie problemem żeby trochę pogrzebać przy sprzęcie. Niemniej jednak nie miałem wcześniej do czynienia z karbonem stąd myślałem o zakupie nowego roweru z gwarancją. Jak wygląda to z waszej perspektywy? Też kupuję z drugiej ręki. Kluczowy jest odbiór osobisty. Na kupnie zdalnym już się parę razy przejechałem. Nie wolno pod żadnym pozorem kupić roweru po ścigającym się zawodniku. Dobry zakup to rower co ma jeszcze odblaski na kołach i plastik za kasetą 🙂 Czyli taki co to do przysłowiowego kościoła jeździł w niedzielę 🙂 Jak korba styrana to nie. Jak tylna przerzutka styrana też nie. Jak obcierki na amorze też nie. Nowy to nowy. W DE sa czasem zajebiste wyprzedaże. Sprawdź ceny na idealo.de
olwi0011 Opublikowano 10 Kwietnia Autor Opublikowano 10 Kwietnia Jeśli chodzi o Treka to zastanawiam się między Procalibrem 9.6 nowym lub 9.7 używanym, znalazłem parę ofert używanych w okolicy z poprzedniego roku, w podobnej cenie jak nowy 9.6, niby stan idealny ale oczywiście okaże się po oględzinach
Przemeg Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia @jajacek Co do Dfuse - problem dotyczy tylko 2022 jako rok produkcji. Potem to ładnie ogarnęli. Co do wysyłki - pytanie skąd i od kogo. Taki Bernard Rowery to raczej pewniak. byucycle - różnie, ale bezpieczniej. Jesli używka z OLX to tylko samemu jechać i obejrzeć. No i 1 pytanie do sprzedającego, czy ma papiery. Najgorzej kupić od kogoś na FB / OLX rower bez papierów, bez numeru ramy. Może być kradziony, może być rama strzelona i polepiona, potem malowana. Unikać handlarzy, na fb grupach takich pełno, ostatnio jakiś gość na jednej grupie handluje mondrakerami, scottami i berrią, ale jak napisałem z pytaniem o historie i papiery to chłop nawet nie wiedział jaki rocznik roweru sprzedaje.
Veriv Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia Nowy trek 9.6 wygląda na prawde konkretnie, brałbym. https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-trek-procaliber-9-6-gen-3-1x12?sku=5323553&gad_source=1&gad_campaignid=21011698496&gbraid=0AAAAADF938O7EyiLgotCLKQIbH-oeECE1&gclid=EAIaIQobChMIsceGx__ikwMVExiiAx013yB7EAAYASAAEgKpv_D_BwE Pytanie czy potrzebujesz takiego hardtaila na sterydach, który obiecuje wiele ale niekoniecznie(?) dowozi. Po prostu nie wiem, nie testowałem. Z drugiej strony są hardtaile XC które dedykowane są n długie trasy, ten wygląda jak na Wisłę 1200, lub przynajmniej na wisełkę. Moze to jest kierunek dla Ciebie - rower xc dedykowane do długich tras: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-ghost-lector-sf-uc-advanced-pd43378/?v_Id=233312&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=19529637099&gclid=EAIaIQobChMI3tWKxYDjkwMVVF6RBR1eqDW8EAQYAiABEgJ6FPD_BwE
jajacek Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia Ta Wisła 1200 to chyba mocno przereklamowana pod względem trudności. Kumpel na Specu Roubaix, na oponach 28 mm zajął parę lat temu drugie miejsce. Chyba że trasę zmienili. Trek za 10k na Rebie to moim zdaniem słaby stosunek jakości do ceny. Za 10k powinien być IMO na SIDzie lub Foxie. Nie wiem co to za grupa SRAM Eagle 70. Jakaś nowa chyba. I co to za heble SRAM DB 6. Waga prawie 12 kg za rower na tubeless za ponad 10k jest żenująca. Mój aluminiowy Chisel na Rebie w stockowej konfiguracji na dętkach, w rozmiarze L, ważył równo 11,0 kg.
jajacek Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia Douczyłem się: 🔧 SRAM Eagle 70 – napęd Eagle 70 to nowy napęd mechaniczny z systemem Transmission (T-Type), porównywalny poziomem do dawnego NX Eagle. Eagle 90 natomiast odpowiada mniej więcej poziomowi GX. Pełna hierarchia napędów SRAM MTB (od najniższego do najwyższego): Poziom Typ Eagle 70 Mechaniczny Transmission (nowy, budżetowy) Eagle 90 Mechaniczny Transmission (nowy, średni) GX T-Type AXS Elektroniczny X0 T-Type AXS Elektroniczny XX T-Type AXS Elektroniczny XX SL T-Type AXS Elektroniczny (najlżejszy) Eagle 70 to absolutna podstawa wśród napędów Transmission – tańsza i cięższa wersja spośród dwóch nowych mechanicznych grup. Kluczowe cechy Eagle 70 vs wyższe poziomy: Kaseta XS-1270 jest w pełni stalowa i waży 556 g – to aż 113 g więcej niż kaseta GX Transmission używana w Eagle 90. Przerzutka Eagle 70 zamiast łożyskowanego sprzęgła rolkowego (Roller Bearing Clutch) stosuje prostszą sprężynę tłumiącą (Drag Spring). W przerzutce Eagle 70 klatka ma stalową wewnętrzną płytę i aluminiową zewnętrzną, podczas gdy Eagle 90 jest w całości aluminiowy. 🛑 SRAM DB 6 – hamulce DB6 i DB4 uzupełniają budżetową linię hamulców DB. Oba dzielą tę samą architekturę zacisku co DB8, ale mają odmienną dźwignię. DB6 jest kompatybilny z zaciskami MMX, podczas gdy DB4 wymaga osobnego montażu dźwigni. Pełna hierarchia hamulców SRAM MTB (od najniższego do najwyższego): Poziom Uwagi DB4 Budżetowy, brak MMX DB6 Budżetowy, z MMX DB8 Średni budżet Motive (Bronze/Silver/Ultimate) Trail/XC, zastąpił Code i Level Maven Base Enduro/DH, podstawowy Maven Bronze/Silver/Ultimate Enduro/DH, topowe SRAM określa moc DB6 jako zbliżoną do Code'a, a w cenie ok. 95 dol. jest to bardzo atrakcyjna opcja dla szukających solidnych budżetowych hamulców. DB6 waży 363 g, oferuje regulację punktu kontaktu narzędziem i kosztuje ok. 105 euro za sztukę. Jest kompatybilny z SRAM MMX, co pozwala na schludniejszy kokpit. Podsumowanie Oba komponenty celują w segment budżetowy/OEM – Eagle 70 to wejście do świata Transmission bez elektroniki i bez haka przerzutki, a DB 6 to solidny hamulec 4-tłoczkowy ze stylistyką pasującą do nowego napędu mechanicznego. Stealth design dźwigni DB6 doskonale komponuje się estetycznie z mechanicznym Eagle Transmission. To zestaw stworzony z myślą o kompletnych rowerach w przystępnych cenach.
olwi0011 Opublikowano 10 Kwietnia Autor Opublikowano 10 Kwietnia 14 minut temu, jajacek napisał(a): Trek za 10k na Rebie to moim zdaniem słaby stosunek jakości do ceny. Za 10k powinien być IMO na SIDzie lub Foxie. Dlatego Alma z linku poniżej była pierwszym strzałem z uwagi na przyzwoity osprzęt: https://www.greenbike.pl/rower-orbea-alma-m20-gorski-mtb-w-100-gotowy-gratis-pedaly-xt-p-9023.html?gad_source=1&gad_campaignid=2046572860&gbraid=0AAAAACvBgwx8WgGpJ_FvBNql9bpjrFxqT&gclid=Cj0KCQjwv-LOBhCdARIsAM5hdKe_NZ90C-UYrlt1X55TjiHTVeHQFZykLOY88kvggTsqQPiDyePYImMaAl4aEALw_wcB
jajacek Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia Co do amora, napędu i hebli nie mam tu żadnych zastrzeżeń. Co do budowy ramy to bardzo dziwna podsiodłowka budzi moje obawy. Zwróć też uwagę że rower ma sztycę 31,6. To cholernie usztywnia tył. Konsekwencją jest bardzo duża utrata komfortu. Odczułem to boleśnie w Scott, który testowałem. Jest to dobre do ścigania. Ale niekoniecznie do aktywnej rekreacji. Co do myk-myka to na płaskopolskę więcej niż 5 cm skoku myk-myka nigdy nie było mi potrzebne. Znajdź też zdjęcia jak są poprowadzone pancerze do kokpitu. Rok czy dwa temu publikowałem design Orbei tego dotyczący jako przykład totalnej żenady konstrukcyjnej. Warto sprawdzić czy to już zmienili.
olwi0011 Opublikowano 10 Kwietnia Autor Opublikowano 10 Kwietnia Znalazłem używanego Procalibra 9.7 na Sidzie i z wynalazkiem AXS (nie jestem przekonany do bezprzewodowego napędu) w podobnym budżecie jak nowy 9.6 i Alma. Powracam więc z pytaniem jako, że Trek ma ograniczoną gwarancję dla kolejnych właścicieli czy warto iść na kompromis w osprzęcie i mieć gwarancję czy brać używkę. Ewentualnie jeżeli Reba nie będzie dawać rady to wymienię ją na Foxa, a napęd w miarę eksploatacji mogę ulepszyć. Do nowego Treka głównie przekonuje mnie kwestia obsługi posprzedażowej i dotychczasowe pozytywne doświadczenie z marką. Spec jest fajny, ale nówka, z podobnym osprzętem jak 9.6 jest ok 3 tys droższa, a na rynku wtórnym póki co nie znalazłem nic ciekawego w moim rozmiarze.
Rekomendowane odpowiedzi