Skocz do zawartości

Ceny rowerów cargo - dlaczego takie wysokie

tygrysek

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu rozmyślam nad zakupem roweru cargo. Chodzi mi konkretnie o taki model w którym z przodu mógłbym umieścić dziecko, dać mu do siedzenią jakieś miekką pufę i przede wszystkim widzieć co robi i mieć je cały czas z przodu.

Tylko ceny nowych rowerów zaczynają sie od 10.000 zł, w większości są znacznie droższe

Rozumiem, że po częsci wynika to z faktu, że te rowery praktycznie w 100 % są elektryczne + rama jest specyficzna i robiona pewnie w niewielkich ilościach, co podraża cenę.

Jednak dalej zastanawiam się dlaczego na rynku nie ma tańśzych odpowiedników. Czy taki rower koniecznie musi być elektryczny? 

Jak dla mnie jeżeli rower cargo miałby służyć tylko do przewozu dziecka to polecam przyczepkę. Miałem kiedyś Chariota (teraz pod marką Thule), która po zdjęciu dyszla i odwróceniu małych kółek była bardzo wygodnym wózkiem. Można było podjechać pod market, rower zostawić, przyczepkę z dzieckiem zabrać. Jedna torba zakupów mieści się do bagażnika przyczepki, reszta do sakw rowerowych.

Jak Ci dziecko zaśnie w cargo to pod sklepem raczej nie zostawisz 😉

Na wakacje rowery można wrzucić na bagażnik rowerowy na haku, a przyczepkę włożyć do boxa dachowego. Rower cargo ciężko zapakować 😉

Co do cen, to pewnie jak sam zauważyłeś - mniejsza skala, mniejsza konkurencja.

Kiedyś w Holandii i Belgii widziałem sporo rowerów cargo - zwykłych analogowych, ale teraz chyba lepiej iść w elektryka.

No i raczej pierwszy rower cargo kupowałbym używany. Np. na olx widziałem analogową Gazelle za 3800zł, elektryki używane za 6-7k  - jak się nie sprawdzi to pewnie bez straty sprzedasz.