Milkunia Opublikowano Niedziela o 16:14 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 16:14 Witam. Od dłuższego czasu myślę nad zakupem pierwszego roweru full suspension. Trafiłam ostatnio na rower jakim jest Ghost Kato FS Full Universal https://www.greenbike.pl/rower-gorski-ghost-kato-fs-full-universal-xt-gratis-pompka-p-9965.html Rower bardzo mi się spodobał a do tego ta obniżka o prawie 3000zł. Nie jestem wymagającą rowerzystką. Lubię jeździć dużo po leśnych terenach, singlach, zjeżdżać ze stromych górek a także od czasu do czasu wybiorę się na małe hopki. Od kilku lat posiadam Gianta Talona 1 2017 i na nim robię właśnie to co opisałam wyżej łącznie z hopkami. Dlatego myślę że przesiadka na tego Ghosta i tak będzie dla mnie bardzo odczuwalna i będzie na pewno większa frajda z jazdy (czy tak mi się wydaje?). Chciałabym też szlifować swoje umiejętności, cały czas się uczę, szlifuję moją jazdę w terenie. Chciałabym się też wybrać na nowym rowerze do któregoś z bike parków na jakąś łatwiejszą trasę. Jakie jest wasze zdanie o tym rowerze. Czy nada się na pierwszego fulla? Jaki rozmiar najlepiej wybrać, jeżeli chodzi o mnie to mam 172 wzrostu. Gianta posiadam rozmiar M i jest idealnie. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Niedziela o 17:40 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 17:40 Tragedii nie ma. Najważniejsze że ma niezłe hamulce i powietrzny amor. Tarcze raczej do zmiany. Ale to nieduży koszt. Natomiast pytanie ile to waży? Bo że będzie sporo cięższy niż Talon to na pewno. Sądzę, że jest w tak dobrej cenie że nie stracisz jak Ci się nie spodoba. Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano Niedziela o 18:12 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 18:12 Po hopkach na Giancie Talon kazdy full będzie jak zbawienie. W ghost skoku troche przymało, rozmiar najlepiej przymierzyć. Moze tez warto pomyślec o używce bądź innych przecenach. Na pepperze widzialem karbonowego focusa za 7500. Ten ghost ma słabą specyfikację, co Ci sie w nim spodobało? Cena? Odnośnik do komentarza
Milkunia Opublikowano 22 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu W dniu 23.11.2025 o 19:12, Veriv napisał(a): Po hopkach na Giancie Talon kazdy full będzie jak zbawienie. W ghost skoku troche przymało, rozmiar najlepiej przymierzyć. Moze tez warto pomyślec o używce bądź innych przecenach. Na pepperze widzialem karbonowego focusa za 7500. Ten ghost ma słabą specyfikację, co Ci sie w nim spodobało? Cena? No tak szczerze to właśnie ceną i w sumie też podoba mi się jego wygląd.. kolor... Ten Focus jest na prawdę extra tylko widzę że tam nie będzie tak łatwo z przesyłką. Strona na której rower jest dostępny nie wysyła paczek do Polski, trzeba korzystać z pośrednika. Szczerze nigdy czegoś takiego nie robiłam. Trochę się boję że po przyjeździe roweru będzie z nim coś nie tam i będzie problem z odsyłką. Może macie jeszcze jakieś propozycje? Myślę że mogłabym zwiększyć mój budżet do 8000zł. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 22 godziny temu Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu Jakaś Orbea full była w tym budżecie. Za 10k jest Specialized Chisel Comp, którego dopiero co kupił nasz kolega z forum @Pepe75 W Niemczech kosztuje on 2000 Euro z groszami: Specialized CHISEL COMP - 29" Mountainbike (2025) gloss ion / smoke liquid metal ab 2.099,49 € | Preisvergleich bei idealo.de Wersja Chisel Comp Evo z większym skokiem trochę więcej: Specialized Chisel Comp Evo 29´´ 2025 mountainbike, Schwarz | Bikeinn Tu masz ten sam rower w wersji budżetowej skonfigurowany z grubsza tak jak ten Ghost za ok. 1700 Euro: Specialized Chisel 29´´ Deore 2025 mountainbike, Silber | Bikeinn Sklep sprawdzony z Hiszpanii. Możesz spojrzeć co oferuje Decathlon i niemieckie firmy Radon i Rose. Rowery Rose sprzedaje też teraz polski sklep Rowery Podhale. Sprawdź co na promo sprzedaje Centrum Rowerowe i jakie promo są na pepper.pl Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 21 godzin temu Udostępnij Opublikowano 21 godzin temu Rower jeszcze do mnie nie dojechał, a @jajacek już się za mnie pochwalił 🤣🤣🤣 Zamówiłem w bikepark24, drożej niż na tradeinn, ale poświęcili mi w sklepie kilka godzin na przymiarki M-ek i L-ek kilku rowerów więc wypadało tak zrobić. Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 20 godzin temu Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu 2 godziny temu, Milkunia napisał(a): No tak szczerze to właśnie ceną i w sumie też podoba mi się jego wygląd.. kolor... Ten Focus jest na prawdę extra tylko widzę że tam nie będzie tak łatwo z przesyłką. Strona na której rower jest dostępny nie wysyła paczek do Polski, trzeba korzystać z pośrednika. Szczerze nigdy czegoś takiego nie robiłam. Trochę się boję że po przyjeździe roweru będzie z nim coś nie tam i będzie problem z odsyłką. Może macie jeszcze jakieś propozycje? Myślę że mogłabym zwiększyć mój budżet do 8000zł. jasne. Focusy są i w polskich sklepach, wystawiane np. za pośrednictwem allegro. Moze nie w takiej wypasionej specyfikacji jak z peppera, ale lepsza specyfikacja niekoniecznie pomaga. Prosty amor jest lepszy do jezdzenia na codzień. Focusy są dość krotkie i przez to wydają sie mi lepsze dla kobiet. Np ten model : https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-focus-jam-6-8-turkusowy-s-17701057988 Rozejrzał bym się też za Meridami bo to fajne spójne rowery, ale teraz nie widzę niczego tak dla Ciebie. Jest jedna Merida, ale raczej nie dla kobiet, bo za ciężka : https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-enduro-merida-one-sixty-500-mid-17-rs-domain-17884864275 Edit: znalazłem Meride z mniejszym skokiem i w lepszej cenie : https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-trail-merida-one-forty-400-mid-17-bomber-150-heritage-red-25-18044589850 Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 19 godzin temu Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu Oglądałem te Meridy na stronie, ale wg tabelki geometrii mają 80 stopni kąt rury podsiodłowej - https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/4064/one-forty-400 dla mnie to hardkorowo stromo, ale może koledzy którzy po górach jeżdżą na fulach napiszą coś więcej na ten temat. Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 17 godzin temu Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu Nie wiem jak sie do tego odnieść, to raczej typowo dla takich rowerow Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu @Milkunia To jest dobra opcja: https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/rowery-trailowe/spectral/spectral125-al/spectral-125-al-5/4347.html?dwvar_4347_pv_rahmenfarbe=M148_A01 Rower uniwersalny, skoczny. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi