Skocz do zawartości

Perypetie z Marinem DSX FS - czyli pomierz rower przed zakupem.

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem opisać moje perypetie z Marinem DSX FS, wpis umieszczam w tym dziale jako że jest najczęściej czytany.

Marin miał być codziennym rowerem do całorocznej jazdy, z błotnikami i bagażnikiem. Jako jeden z niewielu crossów w 2023r miał sztywne osie i nowocześniejsze kąty jak w mtb (68.5st + 74st).

Na papierze i podczas krótkich testów pod sklepem wszystko wydawało się ok. Niestety po jakimś czasie i iluś tam jazdach zauważyłem, że tyłek przesuwa mi się do tyłu za siodełko, a na dłuższych jazdach jest niewygodnie. Na Divergu nie miałem takich sytuacji, a to raptem 0.5st różnicy w podsiodłówce.

Pomierzyłem kąt na kilka sposobów i wyszło mi, że zamiast deklarowanych 74st jest około 75.5st. Zgłosiłem niezgodność towaru z umową do sklepu – dystrybutor odpowiedział, że pomiar nie został wykonany certyfikowanymi przyrządami i w związku z tym zgłoszenie jest „bezzasadne”.

Nie miałem pomysłu jak to ugryźć i pomierzyć „certyfikowanymi” przyrządami.

Potem miałem trochę rodzinnych perypetii i temat odwiesiłem na kołek.

We wrześniu wróciłem do tematu (rękojmia kończyła się w październiku 2025), wpadłem na pomysł że poszukam kogoś kto buduje ramy i może zgodzi się pomierzyć na profesjonalnym przyrządzie – znalazłem Moko w Warszawie i p. Zbyszek zgodził się pomierzyć ramę. Wyszło z pomiarów, że miałem rację. Ponownie zgłosiłem niezgodność towaru z umową i ponownie uznali zgłoszenie za „bezzasadne” - tym razem zasłonili się zapisem: „Specifications, pricing, and availability are subject to change without notice”, a także stwierdzili, że wada jest „nieistotna”.

Znalazłem biegłego sądowego od spraw rowerowych, wyjaśniłem o co chodzi – biegły stwierdził, że to teraz prawne dywagacje czy jest to istotna niezgodność czy nie i kazał rozmawiać z prawnikami.

Zadzwoniłem do Uokik, rozmawiałem z ich prawnikiem, który stwierdził że to biegły musi ocenić czy wada jest istotna.

Napisałem maila bezpośrednio do Marin US – bez odpowiedzi.

Więc błędne koło... skończyły mi się pomysły.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to nagrać film na YT i inne platformy i zaprezentować pomiary ramy wraz z reakcją dystrybutora i brakiem reakcji producenta.

Moim zdaniem znają problem, nabrali wody w usta i przerzucili problem na użytkowników - regularnie ten model używany pojawia się na OLX - myślę, że części osób coś nie pasuje, ale nie wiedzą co.

Model 2026 ma już zmienioną ramę i na moje oko prawidłowy kąt - z ciekawości poszukam w jakimś stacjonarnym sklepie i spróbuję pomierzyć nieprofesjonalnie 😉 

To był mój trzeci Marin i po takim zachowaniu sprzedawcy i dystrybutora ostatni.

Chyba, że ktoś z Was ma jakiś pomysł co można jeszcze zrobić ?

IMG_6705 - kopia.JPG

IMG_6711 — kopia.JPG

Z moich doswiadczen w walce z roznymi historiami zwykle nic sie nie dzieje dopoki nie zrobi sie rozpierduchy medialnej. 

Publikowalem listy otwarte wakczac z PZKol. Cos tam daly bo w koncyu wygralismy wybory jednym glosem :l

Wiec nagranie filmu z opisem problemu i opisem reakcji dystrybutora, najlepiej przedstawiajac pisemne odpowiedzi uwazam za prawidlowa sciezke postepowania. I oczywiscie opublikowanie go na wszelkich grupach na FB i na Insta. Zaden dystrubutor nie lubi negatywnej reklamy.

Dzięki @jajacek - tak chyba trzeba zrobić - nagłośnić sprawę.

A, jeszcze zapomniałem, po rozmowie z Uokik zadzwoniłem do Veloartu, bo reklamują się że bikefitting robi fizjoterapeuta. Miałem koncept taki, żeby fizjoterapeuta wypowiedział się pisemnie na ile 1.5st jest istotne w prawidłowej pozycji na rowerze - niestety gość, który odebrał krótko mówiąc zbył mnie i powiedział że żadnych kwitów nie wystawiają.