greg37 Opublikowano Czwartek o 18:58 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 18:58 Jeżdżę głównie w terenie, xc i maraton. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano Czwartek o 19:27 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 19:27 Tu są koledzy co bardziej ogarniają technikalia, może się wypowiedzą. Teraz ceny rowerów poszły bardzo w dół i wydaje mi się, że ten Canyon trochę przegiął z ceną Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Rama karbonowa jest generalnie sztywniejsza przez co mniejsze są straty energii wkładane w ruch, kosztem komfortu. Tyle teoria. W praktyce różnie bywa. Rama ramie nie równa. Kolejna teoria to to, że dobrze skonstruowana rama karbonowa jest bardziej wytrzymała na przeciążenia niż aluminiowa. Ale to dotyczy raczej ram ważących ponad 1000 gramów, mających "dużo karbonu w karbonie". Canyon robi ramy wyścigowe, super wycieniowane, masowo pękające jak i ramy "dla ludu" cięższe i mocniejsze. Accent jest znany z modelu Peak od lat. Jeżdżę obecnie na ramie karbonowej sprzed paru ładnych lat, ważącej 1200 gramów. Jest totalnie pancerna. Według specjalistów od karbonu taka rama zwykle przeżyje użytkownika. Miałem kilka ram alu. Dwie z nich, Specialized Chisel, były wygodniejsze. Na Peak nie jeździłem. Accent ma świetny amor RockShox SID. Świetny osprzęt Shimano XT Świetne hamulce Shimano XT Swoje koła i piasty. Nie wiem jakiej jakości. Więc ogólnie jest bardzo dobrze skonfigurowany. Oprócz opon, których nie znoszę. No i trend jest zdecydowanie w kierunku opon 2,35-2,4 cala. Canyon ma amor 3 klasy gorszy (SID->Reba-Recon Gold->Recon Silver) i pół kilo cięższy Rama waży 1450 gramów. Czyli wersja niełamliwa dla ludu. Rama Peak jeśli dobrze pamiętam waży ok. 1800 gramów. Napęd Deore więc dwie klasy gorszy. Heble SLX więc prawie to samo co XT. Najtańsze koła DT Swiss, baaardzo przeciętne. Budżetowe opony Rocket Ron Jakbym miał z tych dwóch rowerów kupić coś dla siebie to bym kupił Accenta. Odnośnik do komentarza
greg37 Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Dzięki za odpowiedź, jutro jeszcze jadę przymierzyć orbea alma m30 i cube reaction 62. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Która wersja tego Cube Reaction? Najlepszy jest Pro z tego co pamiętam - amor SID, napęd i hamulce XT , czyli jak w Accentcie ale lepsze koła i karbonowa rama. Nie wiem po ile chodzą w PL ale zawsze na Bike Discount były w dobrych cenach: https://www.bike-discount.de/en/cube-reaction-c-62-pro-blackline-1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi