Skocz do zawartości

Rekreacyjne MTB/Crossowy - 3-5k PLN

Rekomendowane odpowiedzi

W żadnym, nazwijmy to "bardziej zaawansowanym" rowerze mtb nie będzie wskazań przerzutki bo nie ma tych tzw. "monitorków" w nowszych napędach mtb wyższej klasy, czyli od Deore wzwyż. Tak naprawdę to kie potrzebujesz tych wskazań tylko wydaje Ci się, że potrzebujesz bo przecież nie jeździsz na podstawie kalkulacji wskazań tylko po prostu czujesz czy jest za lekko czy za ciężko i na tej podstawie zmieniasz bieg.

W Centrum Rowerowym w cenie około 3-4 tys. zł będziesz miał rowery bez sztywnych osi. Te lepsze, które będą miały sztywne osie i powietrzne amortyzatory będą kosztowały raczej bliżej górnej granicy budżetu i na pewno będą miały raczej sportową niż rekreacyjną geo ponieważ będą to już rasowe albo inspirujące do bycia rasowymi rowerami xc.

Popatrz na tego:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-superior-xp-909-pd23034/

i tego:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-superior-xp-919-pd23029/?v_Id=239668

Te wszystkie pierdoły są dla ludzi, którzy tak naprawdę nie potrafią jeździć i potrzebują asystentów pada, podpowiedzi kiedy zmienić bieg i wskazania na jakim biegu jadą. Przecież jak Ci wyje to wiadomo, że trzeba wrzucić wyższy bieg a jak zaczyna szarpać to niższy. Bzdury dla gamoni w obcisłych spodniach...

No przecież piszemy...
Moim zdaniem:
- sztywne osie (poczytaj na forum co one dają konkretnego),
- inserty pod tylny bagażnik, skoro chcesz wozić dziecko w foteliku,
- przyzwoicie działający amortyzator (jest w rowerach, które Ci zarekomendowano),
- bez pierdółek, które nie mają znaczenia dla "porządności" roweru (np. telewizorki na wskazywania biegów. Ja akurat je mam w MTB z napędem 2x10 i w ogóle nie używam, nie patrzę i chciałbym je usunąć z kierownicy),
- dostosowanie roweru do Twoich preferencji zrobisz podmieniając np. zębatkę czy opony, hamulce (sugeruję: dopiero po próbach w realu, po zużyciu fabrycznych).
Uwagi:
- na rynku nie ma cudów. Gdy rower kosztuje 2000 zł, ta na pewno nie może konkurować z rowerem za około 4000 zł, nawet ja ma kino domowe czy klimatyzację lub nalepkę z gołą babą. Różnicą bywa np. waga tego roweru, dziadowski serwis czy gwarancja, niedziałający amortyzator (ale za to ładnie wyglądający), kiepskie hamulce, odpadające malowanie, itp.
- media (fora) zwykle zbyt dogłębnie analizują mechanikę czy inne cechy roweru, roztrząsane są przypadki zastosowań, które w praktyce raczej się nie zdarzają często (np. co zrobić, aby lżej podjeżdżać, co mam wymienić..., ojejku. Tymczasem jak raz na pół roku trafi się super wzniesienie, no to kurde, najprościej zejść z roweru i kawałek go podprowadzić. Nic się nie stanie, najwyżej tyłek odpocznie od siodełka). 😃
- czego nie ma, to się nie psuje. Więc im prościej, tym lepiej. Mniej regulacji, tańszy serwis. 
- do rekreacyjnego używania roweru MTB napęd 1x10,11 spoko wystarcza. Zwykle można podmienić przednią zębatkę, gdy chcesz jeździć szybciej, a nogi dają radę. W napędach 2x, 3x - zwykle jest mniejsze zużycie łańcucha, kasety, korby (tak fachowcy pisali na Forum), ale różnica w amatorskim jeżdżeniu nie powinna wpływać znacząco na koszty życia rowerzysty. 
- waga roweru ma znaczenie, gdy jeździsz w terenie i nie po płaskim. 

Moje uwagi nie muszą być trafne, bo amatorsko użytkuję tylko dwa rowery i nie robię wiele tysięcy km rocznie. Ale czytam to Forum i czasami wnioski wyciągam... 😉

3 minuty temu, DominoNR napisał(a):

dlaczego na tym forum promowane są rowery z Decathlonu

Niestety nie dostajemy prowizji z Decathlonu. 😉 A mogliby coś kapnać...
A tak na poważnie...
W mojej ocenie:
- dobry stosunek ceny do jakości (wyposażenia roweru),
- bardzo dobry serwis gwarancyjny (serwis naprawczy - różnie, zależy od lokalizacji),
- Dec to bardzo duża korporacja (chyba nawet globalna) i jej sukces rynkowy z czegoś wynika. Chyba z tego, że przeważnie dziadostwa nie oferują,
- działająca wypożyczalnia (możesz pożyczyć rower, pojeździć kilka dni, oczywiście za opłatą i podjąć decyzję w "jasno", który typ roweru, rozmiar kupujesz). W innych sklepach masz zwykle próbę wokół sklepu, kilka minut. A wady roweru, co do jego typu czy rozmiarów wychodzą po dłuższym czasie używania.
- pewnie kilku z Forumowiczów ma rowery z Decathlonu, więc wie o czym pisze. A niektórzy są zawodowymi serwisantami, więc tym bardziej. Niektórzy jeździli w swoim życiu na dziesiątkach rowerów, w każdej dyscyplinie kolarstwa, zrobili dziesiątki tysięcy kilometrów, w każdych warunkach - więc mają doświadczenie. Można im zaufać.
- nie każdy produkt z Dec jest dobry. Nikt nie poleca tego sklepu jako sklepu (miejsca), tylko konkretne towary tam oferowane. 

12 minut temu, DominoNR napisał(a):

Dziwi mnie tylko mały wybór nastawiony na Rockridery

Nie rozumiem... 
Chcesz porady co Forumowicze rekomendują i się dziwisz, że nie rekomendują wszystkich rowerów dostępnych na rynku? 
Na forum piszą Ci, którzy chcą pisać. Nie ma obowiązku. 
Pewnie są na świecie inne rowery, ale jakoś nikt Ci ich nie podpowiada.
Może Forumowicze szukają super roweru, który miałby koniecznie telewizorki, nie kosztowałby dużo i dlatego jeszcze milczą, bo poszukiwania trwają? 😉
Dostałeś podsumowanie cech roweru (moja opinia) i szukaj aktywnie. Im wyższy budżet, tym więcej marek znajdziesz. 
Ale akurat rowerów ze sztywnymi osiami, insertami na bagażnik (fotelik z dzieckiem) i przyzwoitym amortyzatorze nie ma chyba dużo.