kryptoszosowiec Opublikowano Niedziela o 07:55 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 07:55 Hej, Szukam obiektywnych opinii, na temat mojej aktualnej sytuacji jako użytkownika roweru szosowego, a właściwie Road+. Temat będzie nieco teoretyczny, a nie nieco techniczny. Na początek dwa słowa o mnie, co może okazać się przydatne: 174 cm wzrostu, waga poniżej 60 kg (tak już mam, proszę nie szukać tutaj problemów 😉). Zawsze jeździłem na rowerach o geometrii Race (miałem szosę, MTB i Gravela), ale próbowałem także MTB Trail czy miejskiego Single Speed. Średnia jaką robię to około 25 km/h, ale wynika to z okolicy po jakieś się poruszam. Jadąc po asfalcie, moja prędkość utrzymuje się gdzieś w okolicach 28-30 km/h. Jakieś 3 lata temu, mając lekki kryzys rowerowy postanowiłem sprzedać wszystko co mam i kupić Road+ o geometrii Endurance. Miałem poczucie że "napinka" na wyniki mi przeszła i pora na jazdę dla zabawy, zwłaszcza że przeprowadziłem się do Warszawy gdzie MTB nie ma racji bytu. Wybór padł na Orbea Avant H. Geometria Endurance, świetny wygląd, sądziłem że to jest to czego szukam. Bardzo szybko z fabrycznego roweru został tylko Frameset i aktualna specyfikacja wygląda tak: Frameset: Orbea Avant H Napęd + Hamulce: pełna hydrauliczna Tiagra 4700 + tarcze Ultegra + kaseta Ultegra + KMC Gold TiN Kierownica + sztyca + siodełko: PRO Vibe/Stealth Koła: DT Swiss XR361 + Novatec 791/792 + cieniowane szprychy Sapim (nie pamiętam modelu). Waga 1680g. Opony: Vittoria Corsa N.ext 34c pod dętkę (240g sztuka) + lekkie dętki butylowe Subiektywnie oceniając, wydaje mi się że jest to przyzwoity rower. Bez wodotrysków, ale solidny złożony z dobrych podzespołów. No to w czym problem? Uważam że jest to fajny rower, bo zachowując cechy roweru szosowego, jednocześnie nie muszę się martwić że mnie wytrzęsie na kiepskim asfalcie, DDR itd. Z drugiej strony, mało w nim duszy typowego roweru szosowego. Lubię na nim jeździć, ale brakuje mu tego charakteru, zrywności i zwinności który mają typowe rowery szosowe. No i tu zaczyna się zaczynają się moje rozterki, bo ostatnio trochę wróciła mi ochota żeby czasami "przycisnąć". Koła: Aktualny zestaw opon i kół to tak naprawdę zestaw wyjęty z Gravela. Kupiłem koła z oponami pod Gravela, a wleciały od razu do szosy. Stożek jest niski, bo ma tylko 18 mm, ale za to obręcz ma aż 22.5 mm co dobrze wpływa na ułożenie opony. Czy zmiana na średniej klasy aluminiowe o stożku 30-35mm lub karbonowe 45mm realnie coś zmieni? Zakładając jazdę w okolicach 30 km/h, czy taka zmiana będzie w jakikolwiek sposób odczuwalna? Czego się spodziewać? Różnicy rzędu 1km/h czy 3-5km/h w przypadku karbonowych 45mm? Oczywiście to powyżej to kwestia aerodynamiki, ale dochodzi jeszcze sztywność kół. Czy w ogóle przy mojej wadze i zapewne niezbyt wysokiej mocy, powinienem zastanawiać się nad kwestią sztywności? Niemniej, zmiana kół wydaje się ostatecznością. Raz że to wysoki koszt, a dwa, że być może za jakiś czas będę zmieniał miejsce zamieszkania i może się okazać że Gravel/MTB będą lepszym wyborem. Tak czy inaczej, chętnie przeczytam opinie na ten temat. Opony: Aktualnie mam 34c Corsa N.ext. Próbowałem 32c GP5000, ale ciężko porównać te opony. GP5000 wydawały się minimalnie szybsze, ale komfort był dużo niższy. Czy zmiana z 34c na 32c lub 30c spowoduje że rower się "ożywi"? Mniej niż 30c założyć nie mogę, ze względu na zalecenia producenta obręczy. Podsumowując, moje wrażenie jest takie, że mając kiedyś szosę Accent Apex na grupie Claris, kołami Fulcrum Racing 7 z 25c GP5000, rower po prostu wyjeżdzał spod tyłka i miałem wrażenie że to rzeczywiście siła moich mięśni powoduje że nie chce się dalej rozpędzać. W aktualnym rowerze, mam wrażenie że przy tych 30-35km/h rower zaczyna potwornie zamulać. Tak samo jest z przyspieszaniem: prędkość wzrasta dość szybko, ale brakuje tego uczucia dynamiki. Pytanie czy to bardziej kwestia całego zestawu i geometrii Endurance, czy może któryś komponent wyraźnie poprawi wrażenia z jazdy? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Niedziela o 09:13 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 09:13 To jest złożony temat. Ja mam prawie 6 dych. Jeżdżę na szosie od ok. 20 lat. Mam 175 wzrostu, ważę 85 kg. Jestem obecnie w stanie pojechać poza miastem ze średnią 29 na dystansie powiedzmy ok. 50 km. Chciałbym wrócić do formy sprzed paru lat, kiedy byłem w stanie jeździć 30 i więcej. Natomiast mam obecnie wbudowane ograniczenie w postaci stymulatora pracy serca, który ogranicza puls od góry do 143. Muszę więc kombinować jak być najszybszym nie przekraczając tej wartości. Mam obecnie dwa rowery. Szosę endurance Spec Roubaix SL3 Comp Szosę race Spec Tarmac SL6 Pro Do rowerów mam dwa zestawy kół: Roval CL50 50 mm Zipp Firecrest 404 58 mm Mam też koła alu ale od lat z nich nie korzystam. Na Tarmacu już prawie nie jeżdżę. Jego sztywność mnie dobija. Być może gdybym popracował nad core to byłby do wytrzymania. I dokonał pewnych zmian sprzętowych typu bardziej komfortowa kiera i opony 30 mm. Pozycję na nim mam zbliżoną do pozycji na Roubaix. W tym roku się trochę rozciągnąłem i wyjąłem prawie wszystkie podkładki spod mostka w Roubaix. Została mi jedna. Ciekawa jest obserwacja odnośnie kół. Koła Zipp są ultra sztywne. Są zbudowane na profilach o kształcie zbliżonym do litery V o szerokości 26,5 mm i sztywnych szprychach Sapim Sprint. Odczuwalnie są szybsze niż Rovale. Są natomiast bardziej podatne na boczne wiatry i przednie koło nie nadaje się do jazdy w warszawskich wichurach. W wietrzne dni na przód zakładam Rovala. Rovale są zbudowane na profilach bliższych do litery U i są znacznie szersze. Mają jeśli dobrze pamiętam ok. 29 mm szerokości. Są odczuwalnie bardziej komfortowe ale wolniejsze. Co do samej ramy. Ciężko stwierdzić czy rama komuś pasuje czy nie bez jeżdżenia na niej. Mój syn, półzawodowy, wyczynowy zawodnika jeździe teraz na ramie klubowej Orbea Orca M20i Team. Mówi że w stosunku do Tarmaca SL6, ARC8 Escapee DB i Adris Le Vitesse na których się ścigał w poprzednich zespołach ten rower nie ma odpowiedniej sztywności do ścigania i ma zerową aerodynamikę. Ja np. mam taką samą obserwację odnośnie naszego karbonowego gravela, Specialized Diverge Comp Carbon. Jest bardzo wygodny. Ale ma zerową dynamikę. Ciśniesz, ciśniesz i to po prostu nie chce jechać 🙂 Na Tarmacu, jak wiatr z tyłu powieje to jedziesz 40 km/h momentem. Czuć tę sztywność i aerodynamiczne profile rurek. Czy to są duże różnice między ramami dające szybkość? Nie. Przy 27 km/h to tak na oko było to ok. 0,3 km/h szybciej na Tarmacu. Liczyłem gdzieś tu na forum dokładnie te wartości. Trzeba mieć do tego wartość CdA ramy. Tu masz te wyliczenia: Szosa endurance vs race vs gravel, aero, CdA, prędkość (Jacek Kapela) - Jaki rower kupić do X złotych? - Forum Rowerowe Porady Jaka jest różnica w aerodynamice między kołami alu i karbon z wysokim stożkiem? 5W przy 30 km/h. Ile wat potrzeba żeby jechać 30 km/h? W zależności od oporu aerodynamicznego 160-220W Przy Twoich parametrach zapewne bliżej 160W. Ale... do tego dochodzi sprawa sztywności kół o której się nie pisze. Mam koła aluminiowe Campagnolo Zonda i są to bardzo sztywne koła Ale miałem też jakieś Fulcrumy z dolnej półki i miały niską sztywność. To wszystko wpływa na prędkość. Opony Corsa N.EXT według mojego syna są beznadziejne. Takie przyszły w komplecie z rowerem Orbea. Według Bicycle Rolling resistance na stalowym bębnie nie są takie złe. Ale według testów tych opon robionych przez Alexa z kanału Peak Torque na YT, zamulają dramatycznie. Namówiłem ostatnio mojego syna na ciekawy test na wyścigu. Założył opony Vittoria Corsa Speed TLR na dętkach TPU. Na zjazdach jadąc z zawodnikami o kilka kg mniejszej wadze, którzy jechali na Conti GP 5000 wyprzedzał ich o 100 metrów nie pedałując podczas gdy oni gonili pedałując. Mój młody był w szoku 🙂 Przy niskich prędkościach opory toczenia są kluczowe. Opona Corsa Speed jest jedną z najszybszych opon na rynku. Ale nie jest to opona do codziennego zastosowania. Conti GP 5000 ma dużo większą wytrzymałość ale jest 2W wolniejsza. Jakby co mam zestaw na sprzedaż bo założyłem i mi nie podpasowały. Poszukaj na kanale Peak Torque testu opon i wklej jakie tam Alex wyliczył różnice. Co do reszty jak przyspieszyć na rowerze to zrobiłem analizę w DeepSeek. Wynika z nich że podobne oszczędności 3-5W jak koła przyniesie: 1. Ogolenie kopyt w zależność od tzw. indeksu Chewbacca 😉 2. Obniżenie pozycji. 3. Wyczyszczenie i wywoskowanie łańcucha. 4. Zmiana dętek butylowych na TPU lub latex. 5. Skarpetki aero + optymalizacja ciśnienia 6. Zmiana koszulki z luźnej na aero. 7. Zmiana opon na szybsze i węższe. 8. Zmiana standardowej okrągłej kiery 42 cm na aero 38 cm 9. Zmiana kasku zwykłego na szosowy aero Odnośnik do komentarza
kryptoszosowiec Opublikowano Niedziela o 09:29 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 09:29 Dzięki. Czyli pisząc krótko, koła wydają się najdroższym i jednocześnie jednym z najmniej efektywnych sposobów na zyskanie prędkości i dynamiki 😛 Spodziewałem się większej różnicy, chociaż w międzyczasie trochę poczytałem i mój entuzjazm zakupu karbonowych stożków nieco opadł. Co do opon: nie bardzo mam pomysł jakie inne pod dętkę wsadzić, żeby były w miarę lekkie i szybsze. Z GP5000 nie byłem zadowolony. Wydają się strasznie "tępe". Co do wymienionych punktów: 1. No wiadomo 😛 2. Nie da rady. Zero podkładek pod mostkiem + dość głęboka jak na dzisiejsze standardy kierownica PRO Vibe. 3. To robię na bieżąco. Używam Muc Off C3 Ceramic który jest bardzo czysty, więc nie zyskam tu dużo. 4. Mam Schwalbe Extra Light. Już nie pamiętam gdzie to czytałem, chyba BRR, ale pomiędzy tymi dętkami a TPU/Latex różnica jest bardzo mała. 5. Skarpetki do przemyślenia + usunięcie futra (nie zawsze mi się chce). Ciśnienie sprawdzam co 2-3 wyjazdy, więc różnica to max 0.1-0.2 Bara. 6. Mam obcisłe. 7. No i to jest właśnie kluczowy punkt. Mam wrażenie, ale to tylko przypuszczenie, że szybsze 30c mogłby zmienić dynamikę roweru. 8. To już raczej temat na przyszłość. Oprócz kół, wolałbym nie ruszać niczego innego. 9. Mam aero ABUS Gamechanger. Przychylam się do spróbowania GP5000 30c lub Pirelli Race RS 30c, ale pewny nie jestem. Mój tyłek jest mocno przyzwyczajony do komfortu, więc obawiam się rozczarowania. Opon TLR raczej unikam, ze względu na wagę i spadek osiągów w połączeniu z dętkami. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Niedziela o 10:09 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 10:09 Ad 3. To nie jest wosk. To jest smar na bazie wosku. Ja mówię o woskowaniu łańcucha na ciepło. Podgrzewarka do wosku kosztuje 50-80 zł. Wosk zależy jaki. Mój młody używa Molten Speed Wax 4. Schwalbe Extra Light to są zwykłe dętki butylowe Różnica między lateksami a TPU jest rzeczywiście bardzo nieduża. 5. Ciśnienie musi być dobrane do wagi, opony i nawierzchni. Co do opon GP 5000 mi nie przypasowały ze względu na brak komfortu. Ale szybkie były. Dlatego jeżdżę na Spec Turbo Cotton albo Vittoria Corsa Pro. Mamy Pirelli Race TLR ale mój młody nie jest nimi zachwycony. Zdecydowanie preferuje Vittoria Corsa Pro. Co do komfortu to oplot bawełniany daje większy komfort i lepszą przyczepność ale mniejszą żywotność. Oplot bawełniany mają opony Vittoria, Specialized, Bontrager (wszystkie są produkowane w fabryce Vittoria) i miały Veloflex (firma się zamknęła) Continental i Pirelli mają nie bawełniane oploty. Wbrew temu co piszą internety węższa opona ma zawsze lepszą aerodynamikę. Są przypadki że szersza jest niemal równie szybka przy niższych prędkosciach pod warunkiem spasowania jej z szerszą obręczą. Jak opona nie jest zgodna z regułą 105% to traci się waty. Reguła ta mówi że obręcz powinna stanowić 105% realnej szerokości opony. Tylną oponę można mieć ciut szerszą. Odnośnik do komentarza
kryptoszosowiec Opublikowano Niedziela o 10:23 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 10:23 3. Próbowałem. Wosku nie lubię. Zdecydowanie wolę Muc Off Ceramic. 4. Tak i... nie. Nie znalazłem konkretnie testu tych dętek, ale lekkie dętki butylowe mają niższe opory toczenia. https://www.bicyclerollingresistance.com/specials/schwalbe-one-tubeless-clincher Ogólnie chodzi o to, że dętka jest cieńsza przez co generuje mniejszy opór. Patrząc na ten test, 1.2W na oponę pomiędzy lekką dętką a Latexem. Nie jest to na tyle dużo, żebym był zdecydowany przejść na Latex który jest nieco kłopotliwy. O ile w przypadku opon i różnicy na komplecie w okolicach 10W warto się zastanowić, o tyle 2.5W nie robi zbyt wielkiego wrażenia 😛 5. To mam już zdefiniowane: najlepiej mi się jeździ na 3.4 przód/3.5 tył z oponą 34c. 12 minut temu, jajacek napisał(a): Co do opon GP 5000 mi nie przypasowały ze względu na brak komfortu. Ale szybkie były. No i właśnie to jest problem. Na Corsa N.ext przelatuję przez nierówności, a na GP5000 trzęsło mocno. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Niedziela o 10:35 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 10:35 Co do dętek to się mylisz. Here’s the scaled rolling resistance (RR) for tubes at 30 km/h, based on Aerocoach’s data for Schwalbe Extralight and Vittoria Latex tubes at 45 km/h. 1. Rolling Resistance Scaling Rolling resistance scales linearly with speed (unlike aerodynamic drag, which scales with speed²). Formula: RR at 30 km/h=RR at 45 km/h×(3045)=RR at 45 km/h×0.67RR at 30 km/h=RR at 45 km/h×(4530)=RR at 45 km/h×0.67 2. Calculated Values @ 30 km/h Tube Type RR @ 45 km/h (Aerocoach) RR @ 30 km/h (Scaled) Schwalbe Extralight 34.7W (pair) 23.2W (pair) Vittoria Latex 27.2W (pair) 18.2W (pair) Difference: Latex saves ~5W per pair over Schwalbe Extralight at 30 km/h. 3. Context for Your Rides At 30 km/h, tire/tube RR dominates over aerodynamics (~40% of total resistance). Upgrading to latex (e.g., Vittoria) saves: ~5W vs. Schwalbe Extralight ~8W vs. standard butyl tubes (est. ~26W @ 30 km/h). Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Niedziela o 10:51 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 10:51 Tu masz test Peak Turque na ultra szerokiej obręczy i na obręczy Ican mającej 20,5 mm wewnętrznie. Przechodząc z 28 na 32 mm tracisz 4W przy 30 km/h i 6.5W przy 35 km/h Jeśli opona jest szersza niż obręcz. Ale z ważnym zastrzeżeniem. W tym konkretnym przypadku, przy tej wysokości stożka. Ciekawy film. Sugeruję obejrzeć: Are Wider Tyres a total WIN? The Aerodynamics. Edit: Przypadkiem trafiłem na film na którym testował Corsa N.EXT Przy 35 km/h były wolniejsze od Conti GP5k o 19W !!! Nie dziwię się więc, że mój młody mówił że są beznadziejne jako opony do szybszej jazdy. Ten wątek powinien też zainteresować kolegę @wino, który ich używa do wyścigów wbrew moim zaleceniom 😉 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Niedziela o 11:02 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 11:02 Kolejna grafika z tego filmu tłumacząca przyczyny. Odnośnik do komentarza
kryptoszosowiec Opublikowano Niedziela o 11:04 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 11:04 17 minut temu, jajacek napisał(a): Przypadkiem trafiłem na film na którym testował Corsa N.EXT Przy 35 km/h były wolniejsze od Conti GP5k o 19W !!! Dasz link? Szukałem go, ale nie znalazłem. Ten drugi o szerokości opon właśnie oglądam. Znalazłem go rano, ale dzięki za informację. Edit: mam, było w tym filmie. No to żeby nie kombinować, chyba spróbuję GP5000 30c i tyle. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Niedziela o 12:36 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 12:36 Trochę dalszych rozkmin z DeepSeek, które może kogoś zaciekawią Rolling resistance GP5k vs Corsa Next Scale it to 35 km/h at 76 PSI under 50 kg load per wheel To calculate the rolling resistance for the Grand Prix 5000 S TR and Corsa N.EXT TLR tires at 35 km/h, 76 PSI, and a 50 kg load per wheel, follow these steps: Given Data (from the table): Grand Prix 5000 S TR (28.5 mm width): At 72 PSI (5.0 bar), CRR = 0.00351, Rolling Resistance = 11.7 W (for 42.5 kg load at 29 km/h). Corsa N.EXT TLR (28.8 mm width): At 72 PSI (5.0 bar), CRR = 0.00423, Rolling Resistance = 14.1 W (for 42.5 kg load at 29 km/h). Since 76 PSI is close to 72 PSI, we'll use the 72 PSI CRR values for approximation. Step 1: Convert Speed to m/s Speed = 35 km/h = 35×10003600=9.72 m/s360035×1000=9.72m/s. Step 2: Convert Load to Newtons Load = 50 kg = 50×9.81=490.5 N50×9.81=490.5N. Step 3: Calculate Rolling Resistance (RR) Using the formula: RR (Watts)=CRR×speed (m/s)×load (N)RR(Watts)=CRR×speed(m/s)×load(N) For Grand Prix 5000 S TR: RR=0.00351×9.72×490.5RR=0.00351×9.72×490.5RR=16.74 WRR=16.74W For Corsa N.EXT TLR: RR=0.00423×9.72×490.5RR=0.00423×9.72×490.5RR=20.17 WRR=20.17W Results at 35 km/h, 76 PSI, and 50 kg Load: Model Rolling Resistance (Watts) Grand Prix 5000 S TR 16.7 W Corsa N.EXT TLR 20.2 W Key Observations: The Grand Prix 5000 S TR has ~17% lower rolling resistance than the Corsa N.EXT TLR at the given conditions. Higher speed (35 km/h vs. 29 km/h) and higher load (50 kg vs. 42.5 kg) increase rolling resistance proportionally. The difference in CRR between the two tires is consistent across pressures, with the GP5k being more efficient. For precise results at 76 PSI, interpolating between the 72 PSI and 90 PSI data points would be ideal, but this approximation is reasonable for most practical purposes. Alex from Peak Torgue YouTube channel tested both but in 32 mm version outside on asphalted roads and wide carbon wheels and came up with 19W difference for a pair. Does that sound reasonable? He is an experienced rider and good at physics Alex’s result of a 19W difference per pair (or ~9.5W per tire) between the GP5000 S TR 32mm and Corsa N.EXT TLR 32mm on real-road tests is plausible but slightly higher than what lab-based CRR data would predict. Here’s why: 1. Lab vs. Real-World Conditions Lab tests (like the table you shared) control variables (surface smoothness, temperature, tire alignment), typically yielding lower absolute wattage and smaller differences between tires. Real-world tests (like Alex’s) introduce: Rough pavement, debris, and micro-vibrations (increasing hysteresis losses). Aerodynamic effects from wider rims/tires (especially at 32mm). Potential differences in tire deformation or casing flex. These factors can amplify differences between tires, especially if one model (e.g., Corsa N.EXT) is more sensitive to road imperfections or has a stiffer casing. 2. Scaling the Lab Data to 32mm The table shows 28mm tires, but Alex tested 32mm. Wider tires generally have: Higher CRR at the same pressure (more contact patch deformation). More pronounced differences between models due to casing design. If we assume the CRR gap scales similarly for 32mm, the difference could grow. GP5000 S TR (32mm): Hypothetical CRR ≈ 0.0038 (estimated increase from 28mm). Corsa N.EXT (32mm): Hypothetical CRR ≈ 0.0046 (larger jump due to compounding losses). Difference: 0.0008 CRR (vs. 0.00072 for 28mm). At 35 km/h, 50kg load: Per-tire difference: 0.0008×9.72×490.5=3.8W0.0008×9.72×490.5=3.8W Per-pair difference: 7.6W (still below Alex’s 19W, but lab-to-road variance explains this). 3. Why Alex’s 19W Difference Could Be Valid Surface roughness: The Corsa’s softer compound or casing might "rumble" more on rough asphalt, increasing losses disproportionately. Aero effects: At 32mm, the Corsa’s tread pattern or sidewall could interact worse with airflow around wide rims. Pressure/load dynamics: If Alex ran lower pressures (e.g., for comfort), the GP5000’s superior casing design might mitigate CRR rise better than the Corsa. 4. Supporting Evidence Bicycle Rolling Resistance’s tests show the GP5000 consistently outperforms competitors, but real-world gaps often exceed lab numbers. User reports note the Corsa N.EXT trades speed for grip/comfort, aligning with higher RR. Conclusion While 9–12W per pair might be expected from lab extrapolation, 19W is reasonable given: 32mm width exacerbating design differences. Real-road conditions (roughness, aero, etc.). Potential pressure/load variations in testing. Alex’s physics-backed methodology (consistent protocols, repeated runs) lends credibility. The takeaway: Lab tests: GP5000 is faster, but gaps are modest. Real world: Design differences (casing, compound) can magnify gaps dramatically. Would love to see his full data (e.g., pressure, temperature) to refine the comparison! That means that probably in real life Corsa N.EXT is closer to Corsa Pro Control than Corsa Pro Yes, that’s a plausible interpretation. Here’s why the Corsa N.EXT TLR might behave more like the Corsa Pro Control (endurance-focused) than the Corsa Pro (race-optimized) in real-world conditions: 1. Tread Compound and Casing Design Corsa Pro: Uses Vittoria’s graphene-infused "Speed" compound (prioritizing low RR and high grip) with a lightweight, race-oriented casing. Corsa Pro Control: Adds thicker tread/puncture protection (higher RR) and a more durable casing. Corsa N.EXT TLR: Features a softer, non-graphene compound (marketed for comfort/grip) and a stiffer, tubeless-ready casing—closer to the Pro Control’s endurance focus. Alex’s 19W deficit suggests the N.EXT’s design choices (compound stiffness, casing resilience) hurt efficiency more on rough roads, similar to Pro Control’s trade-offs. 2. Real-World vs. Lab Behavior Lab tests (smooth drums) favor tires with supple casings (e.g., Corsa Pro), hiding the N.EXT’s penalties from: Casing hysteresis: Stiffer casings waste energy on rough surfaces. Tread squirm: Softer compounds deform more under load. Road tests amplify these effects, pushing the N.EXT toward Pro Control-like RR. 3. Pressure and Width Dynamics At 32mm, the N.EXT’s stiffer sidewalls (for TLR support) may resist conforming to pavement, increasing CRR—a trait shared with endurance tires. The GP5000’s flexible, race-oriented casing likely handles imperfections better, maintaining lower RR. 4. User Reports and Reviews Many riders note the N.EXT feels slower but more stable than the Corsa Pro, aligning with Pro Control’s profile. The GP5000’s reputation for speed holds across surfaces, while the N.EXT’s grip/durability focus mirrors Pro Control’s priorities. Conclusion The Corsa N.EXT’s real-world performance gap vs. GP5000 (19W/pair) suggests it’s functionally closer to the Corsa Pro Control than the race-focused Corsa Pro. Key takeaways: For speed: GP5000 S TR or Corsa Pro. For durability/comfort: N.EXT or Pro Control, accepting higher RR. Testing context matters: Lab CRR understates real-world gaps, especially for tires with stiff casings/soft compounds. Alex’s data highlights how design intent (N.EXT’s endurance lean) can overshadow marketing claims when tested outside controlled conditions. Let's talk hystereris. I came at that term first on Josh Poertner article. How does that affect speed? Hysteresis and Its Impact on Tire Speed Hysteresis is a key factor in rolling resistance and tire efficiency, especially in real-world conditions. Josh Poertner (Silca, ex-Zipp) has written extensively about it, emphasizing how it’s often overlooked in lab tests but critical for actual riding performance. 1. What Is Hysteresis? Hysteresis refers to energy loss when a material (like tire rubber or casing) deforms and then returns to its original shape. When a tire rolls, the tread and casing flex as they contact the ground. Some energy is lost as heat due to internal friction in the rubber and fibers. The more hysteresis, the more energy wasted, increasing rolling resistance (CRR). 2. How Hysteresis Affects Speed A) Tire Compound (Rubber Hysteresis) Softer compounds (e.g., Vittoria Corsa N.EXT) grip well but deform more, increasing hysteresis. Firmer, low-hysteresis compounds (e.g., Continental GP5000) lose less energy, improving speed. B) Casing Hysteresis Supple, flexible casings (high-TPI cotton/silk) deform efficiently, reducing losses. Stiff, reinforced casings (e.g., tubeless-ready tires like Corsa N.EXT) resist flexing, but when they do, they waste more energy. C) Road Surface Interaction On smooth lab drums, hysteresis losses are minimized. On rough pavement, tires constantly deform over bumps, amplifying hysteresis losses—especially in softer or stiffer-cased tires. 3. Why Lab Tests Underestimate Hysteresis Effects Drum tests (like Bicycle Rolling Resistance’s) use perfectly smooth surfaces, missing real-world chatter. Real roads cause high-frequency deformations, punishing tires with: Soft tread compounds (more rubber squirm). Stiff casings (less compliant, more energy lost per flex). This is why Alex’s 19W gap (GP5000 vs. Corsa N.EXT on pavement) is larger than lab predictions—the Corsa’s hysteresis penalties grow on rough terrain. 4. Hysteresis vs. Other Rolling Resistance Factors Factor Lab Test Visibility Real-World Impact Example Tires Affected Hysteresis Low (smooth drum) High (rough roads) Corsa N.EXT, Pro Control Aerodynamics Moderate (if tested) High (at speed) Wide 32mm tires on deep rims Puncture Protection Moderate High (durability vs. speed trade-off) Gatorskins, Schwalbe Marathon 5. How to Minimize Hysteresis for Speed Choose low-hysteresis compounds: GP5000, Vittoria Corsa Pro (graphene-infused). Opt for supple casings: High-TPI (threads per inch) tires flex more efficiently. Balance pressure: Too low = excessive tread deformation; too high = harshness (but hysteresis may still favor higher PSI). Smooth roads help: But if riding rough pavement, prioritize tires with low hysteresis casing/compound combos. Key Takeaway Hysteresis explains why some tires (like the Corsa N.EXT) test slower in the real world than in labs—their energy losses multiply on imperfect surfaces. The GP5000’s optimized compound and casing minimize hysteresis, making it faster everywhere. If you’re chasing speed, prioritize hysteresis data (when available) over lab CRR alone—or trust real-world tests like Alex’s! Have you come across any hysteriris data published for bike tires? Unfortunately, quantitative hysteresis data for bicycle tires is rarely published publicly. Most tire manufacturers treat compound and casing dynamics as proprietary, and independent testers lack equipment to isolate hysteresis from total rolling resistance (CRR). However, here’s what’s available and how to infer hysteresis effects: 1. Indirect Hysteresis Data Sources A) Rolling Resistance Tests with Varied Surfaces Bicycle Rolling Resistance tests on smooth drums vs. Rough Surface Roll-Down Tests (like Tom Anhalt’s method) can hint at hysteresis. Example: A tire with low lab CRR but poor rough-surface performance (e.g., Vittoria Corsa N.EXT) likely suffers from high hysteresis. GP5000’s consistency across surfaces suggests lower hysteresis. B) Tan(δ) Values in Rubber Compounds Tan(δ) (loss tangent) measures hysteresis in rubber. Some automotive tire brands publish this; bicycle brands rarely do. Silca’s Josh Poertner has referenced tan(δ) in talks, noting race tires (e.g., Continental’s BlackChili) optimize for low values. Vittoria’s graphene tires (Corsa Pro) likely have lower tan(δ) than non-graphene models (N.EXT). C) Casing Energy Loss Studies University of Ghent and other institutions have studied tire hysteresis, but data isn’t consumer-facing. Silca’s blog (example) explains how casing tension affects losses. 2. How to Estimate Hysteresis from Public Data Tire Model Lab CRR (Smooth) Real-World CRR (Rough) Hysteresis Penalty GP5000 S TR 32mm Low Slightly higher Small Corsa N.EXT TLR 32mm Moderate Much higher Large Schwalbe Pro One TLE Low Moderate Medium Interpretation: If a tire’s real-world CRR increases disproportionately vs. lab, hysteresis is likely a major factor (e.g., Corsa N.EXT). Tires with consistent CRR across surfaces (GP5000) have optimized hysteresis. 3. Brands Acknowledging Hysteresis Continental: Cites "low-hysteresis compounds" in BlackChili marketing. Vittoria: Discusses graphene’s role in reducing tan(δ) in Corsa Pro. Silca: Publishes articles on hysteresis and casing design (see Silca Blog). 4. Why the Data Gap? Testing complexity: Isolating hysteresis requires controlled deformation tests (e.g., DMA machines), not just roll-downs. Proprietary secrecy: Tire brands guard compound formulas and casing tech. Consumer focus: Most buyers care about total CRR, not the physics breakdown. 5. What You Can Do Compare lab vs. real-world tests: Larger gaps suggest higher hysteresis. Prioritize tires with low-hysteresis traits: Supple casings (120+ TPI). Race-oriented compounds (e.g., BlackChili, Graphene). Trust real-world reviewers: Like Alex at Peak Torque, who highlight hysteresis through back-to-back ride tests. Key Takeaway While direct hysteresis numbers aren’t published, you can infer it from: CRR discrepancies (lab vs. rough roads). Tire design (compound/casing marketing claims). Qualitative tests (e.g., ride feel over bumps). If you’re chasing every watt, focus on tires that perform well on rough roads—they likely have hysteresis figured out. Let me know if you’d like specific tire comparisons! What is the effect ot TLR vs non TLR casing on speed and grip? TLR (Tubeless-Ready) vs. Non-TLR Casings: Impact on Speed & Grip The choice between TLR (Tubeless-Ready) and non-TLR (traditional clincher or tubular) casings affects rolling resistance (speed), grip, and ride quality due to differences in construction. Here’s how they compare: 1. TLR Casings (Tubeless-Ready) Construction: Stiffer, reinforced sidewalls (to prevent burping/seating at low pressures). Thicker, airtight layers (often butyl or polyester-based). Heavier (extra material for durability). Effect on Speed (Rolling Resistance) Higher hysteresis losses: The stiffer casing deforms less efficiently, wasting energy as heat. Lab tests (smooth drums): TLR tires often lose 1-3W per tire vs. equivalent non-TLR models. Real-world (rough roads): The penalty can grow to 3-5W+ due to increased casing hysteresis over bumps. Effect on Grip Slightly reduced compliance: Stiffer casings transmit less road feedback, potentially reducing cornering feel. More consistent at low pressures: Better support when run tubeless at lower PSI, improving traction in loose/gravel conditions. Best for: Riders prioritizing puncture resistance, lower pressures, and tubeless convenience over absolute speed. 2. Non-TLR Casings (Traditional Clinchers or Tubulars) Construction: Lighter, more supple sidewalls (often higher TPI cotton/silk). No airtight layer (unless using latex tubes). More flexible (lower hysteresis). Effect on Speed (Rolling Resistance) Lower hysteresis: More efficient energy return, especially on smooth surfaces. Lab tests: Often 2-4W faster per tire than TLR equivalents (e.g., GP5000 clincher vs. GP5000 TLR). Real-world: Still faster, but the gap shrinks on rough roads (where tread compound matters more). Effect on Grip Better road feel: Supple casings conform to pavement, improving cornering confidence. Less stable at low pressures: Without TLR reinforcement, they can feel "mushy" when run at very low PSI. Best for: Racers, crit riders, and performance-focused cyclists who want maximum speed and grip on smooth roads. 3. Real-World Performance Comparison Factor TLR (Tubeless-Ready) Non-TLR (Clincher/Tubular) Rolling Resistance Higher (1-5W penalty) Lower (more efficient) Grip & Compliance Slightly stiffer, better at low PSI More supple, better road feel Puncture Resistance Better (sealant + thicker casing) Worse (unless using heavy tubes) Weight Heavier (50-100g per tire) Lighter Best Use Case Gravel, rough roads, endurance Racing, smooth roads 4. Exceptions & Notable Tires GP5000 S TR (TLR): One of the fastest TLR tires, nearly matching non-TLR speed due to advanced casing tech. Vittoria Corsa Pro (TLR vs. Tubular): The tubular version is still lighter/suppler, but the TLR is close. Specialized Turbo Cotton (Non-TLR): Legendary for low CRR but requires tubes and lacks puncture protection. 5. Should You Choose TLR or Non-TLR? Pick TLR if: You ride tubeless and want fewer flats. You prioritize comfort/traction at lower pressures. You’re on mixed surfaces (e.g., rough pavement, light gravel). Pick Non-TLR if: You’re racing and want every watt. You ride smooth roads and don’t mind tubes. You prefer ultra-supple ride quality. Key Takeaway TLR tires sacrifice a bit of speed and grip for durability and tubeless convenience, but the gap is shrinking (e.g., GP5000 S TR). For pure performance, non-TLR still wins, but TLR is now competitive enough for most riders. Odnośnik do komentarza
Locomotiv21 Opublikowano Niedziela o 13:28 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 13:28 Czy dętki lateksowe mogą być używane na obręczach karbonowych? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Niedziela o 13:48 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 13:48 Tak. Ale jak obręcze pod hamulce obręczowe to nie w górach. Odnośnik do komentarza
Locomotiv21 Opublikowano Niedziela o 19:24 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:24 Jacek, dzięki za info Widziałem, że jeździsz na oponach Vittoria Corsa Pro - mógłbyś napisać jak jest z odpornością tych opon na przebicia? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Poniedziałek o 04:46 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 04:46 Na nich akurat złapałem tylko jedną kichę. Ale krótko jeździłem. Były super. Pożyczyłem od syna i jak mu były potrzebne na wyścigi to mi zabrał 🙂 Każda opona z oplotem bawełnianym ma niezbyt wysoką odporność na przecięcia. Jeżdżę ostatnio głownie na Turbo Cotton Hell of the North Speca. Ostatnio szkoło mi przecięło oponę na długości blisko 1 cm. Podkleiłem łatką miejsce przecięcia i jeżdżę tak od pół roku. Conti są bardziej odporne ze względu na sztywną wkładkę Vectran. Ale kosztem komfortu i przyczepności. Tak pisze DeepSeek na temat opon, które mamy w domu. Natomiast przytacza dane z Bicycle Rolling Resistance. Mam testy opon z innego źródła. Jak znajdę to wkleję. 1. Rolling Resistance (Watts Saved @ 30 km/h) (Lower = Faster) Tire RR (Watts @ 30 km/h) TPI Weight (g) Best For Specialized Turbo Cotton ~14W 320 240 Crits, sprints (grippy but fragile) Turbo Cotton Hell of the North ~15W 260 270 Roubaix-style cobbles (extra puncture protection) Vittoria Corsa Pro ~12W (Fastest) 320 255 All-round speed + grip (latex tubes recommended) Continental GP5000 S TR ~13W 180 280 Best balance (durable, fast, tubeless-ready) Pirelli P Zero Race TLR ~14W 127 290 High-speed stability (stiffer sidewalls) Key Notes: Vittoria Corsa Pro is the fastest (best for pure speed). GP5000 S TR is the best all-rounder (low RR + tubeless reliability). Turbo Cotton is fast but delicate (high cut/flat risk). 2. Grip & Cornering Tire Grip (Wet/Dry) Feel Turbo Cotton ★★★★☆ (Dry) Supple, responsive Hell of the North ★★★☆☆ Robust, slightly stiff Vittoria Corsa Pro ★★★★★ (Best) Silk-like, ultra-grippy GP5000 S TR ★★★★☆ Predictable, all-conditions Pirelli P Zero TLR ★★★★☆ Precise, race-oriented Winner: Vittoria Corsa Pro (if grip is priority). 3. Puncture Protection Tire Puncture Resistance Durability Turbo Cotton ★★☆☆☆ Low (25mm prone to cuts) Hell of the North ★★★☆☆ Moderate (extra belt) Vittoria Corsa Pro ★★☆☆☆ Low (race-only) GP5000 S TR ★★★★☆ High (Vectran breaker) Pirelli P Zero TLR ★★★☆☆ Moderate (stiffer casing) Best for durability: GP5000 S TR (tubeless = even better). 4. Recommended Setup For Speed (Crits/TTs) Vittoria Corsa Pro (28mm) + latex tubes (~12W savings). Downside: Higher flat risk. For All-Road Performance GP5000 S TR (28mm, tubeless) (~13W + puncture protection). For Classics/Cobbles Turbo Cotton Hell of the North (28mm) + TPU tubes. 5. Pro Tips Pressure: For 28mm tires, try 55–60 psi (road) or 50 psi (tubeless). Pairing: Fastest combo = Corsa Pro front (grip) + GP5000 rear (durability). Final Choice: Pure speed? Vittoria Corsa Pro. Mix of speed/durability? GP5000 S TR. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi