APZ Opublikowano Sobota o 22:33 Udostępnij Opublikowano Sobota o 22:33 Po kilku latach jazdy na MTB full, jako rowerem u mnie do wszystkiego, chciałbym poćwiczyć kolarstwo na lekkim rowerze do jazdy „po ubitym i równym”. Dla odmiany i urozmaicenia hobby, planuję trasy większości po asfalcie, utwardzonych ścieżkach i drogach rowerowych, sporadycznie po drobnym szutrze, itp. Lokalizacja - raczej „Płaskopolska”. Nie ścigam się, jeżdżę „emerycko+”. Trasy po kilkadziesiąt km jednorazowo. Oto cechy planowanego roweru: 1. Kierownica typu baranek. 2. Geometria jak najbardziej turystyczna, rekreacyjna, wygodna. 3. Sztywne osie. 4. Główka ramy taperowana. 5. Inserty na bagażnik tylny (będzie sporadycznie zakładany na dłuższe wypady). 6. Inserty na minimum dwa bidony. 7. Opony typowe jak w szosie endurance, z możliwością tubeless ready. 8. Niska waga roweru, do 11 kg (?). 9. Rama aluminiowa, widelec karbonowy. 10.Wewnętrzne prowadzenie linek. 11.Hamulce hydrauliczne/mechaniczne (?). 12.Wysoka jakość komponentów i elegancki wygląd. 13.Budżet do ok. 10 000 zł, o ile cena ma praktyczne uzasadnienie dla amatora. 14.Napis (firma) na ramie nie ma dla mnie znaczenia. 15.Zakup w stacjonarnym sklepie w Warszawie. Oczywiście odstępstwa od powyższego są dopuszczalne. Ostateczną decyzję podejmę po wypożyczeniu na dzień, dwa szosy endurance i zaprzyjaźnieniu się z barankiem. Jestem dosyć „plastyczny” i już bez brzucha (m. in. dzięki rowerowemu hobby), więc chyba poradzę sobie. Chciałbym wreszcie spełnić marzenie z dzieciństwa i mieć kolarzówkę. 😉 Tymczasem, proszę wrzućcie jakieś propozycje, bo rynek jest tak szeroki… Z góry dziękuję. Póki co zauważyłem takie oferty Treka (5 000 – 10 000 zł): Rower Szosowy TREK Domane AL 2 Gen 4 Crimson to Dark Carmine Fade Salon Rowerowy NA SZOSIE Rower Szosowy TREK Domane AL 4 Gen 4 Era White Salon Rowerowy NA SZOSIE Rower Szosowy TREK Domane AL 5 Gen 4 Matte Trek Black Salon Rowerowy NA SZOSIE Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano wczoraj o 04:20 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 04:20 Po przeczytaniu poczatku ocenilem ze albo jakis Triban albo nic 🙂 Ale jak Trek ma takiego to za pare dni sa Trek Days w Warszawie i moze mozna sie przejechac. Byc moze Marin cos podobnego oferuje. Jakis Four Corners czy podobny. Za 10k to moze nawet jakiegos tytanowego moze mozna wyrwac. Ale raczej nie w Warszawie. Nagorzej z tymi hamulcami. TRP Hy-Rd to chyba tylko do Tribana daja. Chyba ze kupisz na meczanicznych i wymienisz na Hy-Rd. Bagaznik w szosie to tez rzadki item. Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano wczoraj o 06:13 Autor Udostępnij Opublikowano wczoraj o 06:13 1 godzinę temu, jajacek napisał(a): Nagorzej z tymi hamulcami. TRP Hy-Rd to chyba tylko do Tribana daj @jajacek Może źle się wyraziłem... mogą być dowolne, byleby hamowały. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano wczoraj o 06:26 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 06:26 Jeździłem na mechanicznych Hayes CX-5 w Alpach i dawały radę 🙂 Avid BB7 też zawsze były chwalone. Ale hydrauliczne hamują znacznie lepiej. Przy czym poprzednia generacja, sprzedawana z napędami 11-rzędowymi Shimano była problematyczna. Tej najnowsze są już generalnie bezproblemowe. Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano 23 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu https://www.decathlon.pl/p/rower-szosowy-triban-rc520-microshift-10s/_/R-p-344419 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 23 godziny temu Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu Tu masz bardzo ciekawe review Treka: 2024 Trek Domane AL 2 Gen 4 review: Budget all-road Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 23 godziny temu Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu 10 minut temu, APZ napisał(a): https://www.decathlon.pl/p/rower-szosowy-triban-rc520-microshift-10s/_/R-p-344419 Tego już wolałbym: Rower gravelowy Triban RC520 GRVL 105 TRIBAN | Decathlon Sądzę że się pomylili w opisie. Mało możliwe żeby taki rower ważył 15 kg. Edit, ciut wyżej piszą że 10,4 kg. Może 15 kg to waga z kartonem do wysyłki? Rama jest ta sama. Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano 23 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu 2 godziny temu, jajacek napisał(a): Tu masz bardzo ciekawe review Dzięki. Faktycznie- facet się rozpisał. Przede wszystkim skrytykował prowadzenie przewodów przez stery, co może prowadzić do zanieczyszczenia brudem łożyska, a w konsekwencji większe koszty serwisowe. Opony i koła - raczej zbliżają ten model do roweru uniwersalnego, codziennego, niż do dynamicznej szosy. Akurat te dwie kwestie nie są dla mnie istotne (koszty serwisu, dynamika roweru). Poszukam Domene AL do krótkiej przejażdżki. Jeżeli geometria okaże się dla mnie wygodna, to będę mieć dylemat: który z trzech modeli wybrać? Czy wyższa cena da mi zauważalne korzyści, przy rekreacyjnej jeździe? Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano 22 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu 42 minuty temu, jajacek napisał(a): . Mało możliwe żeby taki rower ważył 15 kg Też tę wagę zauważyłem i przestałem dalej czytać, odrzucając ofertę. 😃 Ale rozważyć jednak ją warto. Dzięki. Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano 21 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 21 godzin temu A taki TREK, po kompromisach?: Rower Szosowy TREK Domane AL 2 Rim Gloss Mulsanne Blue/Matte Trek Black Salon Rowerowy NA SZOSIE Napęd 2x8, hamulce szczękowe, osie QR, przewody po wierzchu, waga 9,6 kg, opony 28 mm. Skromna, prosta, miejska kolarzówka? Ale zbyt dużo wyjątków od pierwotnych założeń... Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano 19 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu https://youtu.be/S5DwpKpn0ZA?si=sg_W3qezL5myBAoh Na razie (!) ten Trek prowadzi w moim rankingu. Domane AL 4 Gen. Ok. 8k zł. Decyzja - po jeździe testowej. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu Wydaje mi się, że to sporo jak na rower na Tiagrze. Ale to Trek a w Treku najwięcej kosztuje napis na ramie... Skoro już rozpatrywałeś Tribana to może Sensa na nowej 105-tce 2x12: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-sensa-romagna-disc-sle-pd35801/ albo Superior, podobno grawele i szosy są robione na tych samych ramach, więc jakby co wejdą szersze opony: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-superior-x-road-issue-pd34384/ Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu Co do Sensy to raz stala u mnie na balkonie taka rama alu na sprzedaz, ktora miala takie spawy, ktore widzialem tylko w Specu Chiselu. Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano 9 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu @Greg29 Dzięki za te dwie oferty. Centrum Rowerowe ma sklep w Warszawie i postaram się tam pomacać te rowery. Biorę je na listę, bo cena fajna. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi