Skocz do zawartości

Obręcz tylna - dziwny dźwięk

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Chciałem się Was poradzić w temacie dziwnego dźwięku jaki wydaje tylna obręcz (?) mojego nowego koła.

Zamówiłem przed obecnym sezonem nowe koła - 29", obręcze Newmen 30 Performace, piasty DT Swiss 350 - koła zostały złożone specjalnie pod moje zamówienie. W kołach są założone dętki Schwalbe Aerothan.

Po zmianie kół zauważyłem, iż tylne wydaje dźwięk (trochę jak pudło rezonansowe) przy zmianie biegów ale tylko jak zrzucam z większej nie mniejszą zębatkę przy czym im bardziej schodzę w dół kasety tym dźwięk donośniejszy. Dźwięk brzmi trochę jak przy uderzeniu w rurę więc mam podejrzenie, że wydaje go obręcz. Zrobiłem drugi test - rower stał, ja przytrzymałem tylne koło ręką a następnie drugą ręką gwałtownie nacisnąłem na korbę. W momencie zazębienia się pasty ponownie usłyszałem taki sam dźwięk jak przy zmianie biegów. 

Ewidentnie kaseta/piasta przenoszą dźwięk związany ze zmianą biegów/zazębieniem piasty na obręcz. Mogą to zrobić tylko poprzez szprychy więc pytanie czy gdzieś w momencie składania kół nie został popełniony błąd i np. szprychy nie zostały należycie odizolowane od obręczy? Tyle moich wymądrzeń. Dodam, że z poprzednimi kołami problem nie występował.

Jak ktoś z Was może pomóc w ustalenia choroby pacjenta to się polecam.

Pozdrawiam, Mariusz

Mam Newmen Evolution SL A.30 na piastach DT 350. Taki problem u mnie nie występuje. Ale ostatnio serwis mi powiedział żebym przyjechał na dociągnięcie szprych bo są trochę za luźne. Miałem też denerwujące pykanie. Kolega mechanik spec od wszelkich dźwięków w rowerze przyniósł WD40, psiknął na dwie szprychy i przeszło 🙂

Jeśli Mariusz jesteś z Warszawy to mogę Cię do niego wysłać. Już mi ze 3 razy zdiagnozował różne takie historie 🙂 Raz to był nieposmarowany hak przerzutki. Do głowy by mi w życiu nie przyszło żeby tam szukać 🙂

@mike21- no ja wiem, że to nie jest Mercedes S Class ale nawet w moim starym Trabancie czy żony Wartburgu, że się posłużę terminologią samochodową, takich dźwięków nie było. Jeżdżę w słuchawkach więc mogę z rowerem jako instrumentem muzycznych żyć tylko sama świadomość, że nowe koła tak "grają" mnie wqu....

@jajacek - tak z WAW - jak możesz dać namiary to chętnie skorzystam. 

Dziękuję Wam obydwu.