jajacek Opublikowano Wtorek o 15:33 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 15:33 Wszystko byloby dobrze gdyby nie to ze w komplecie jest niskiej jakosci amortyzator sprzed 10 lat w nieuzywanym od dawna standardzie. Reszta roweru jest ok. Moze spytaj ile trzeba by doplacic za Recon Gold? Odnośnik do komentarza
dadario Opublikowano Piątek o 07:43 Udostępnij Opublikowano Piątek o 07:43 Witam, szukam roweru w podobnej klasie cenowej - ok. 5000 zł. Moi faworyci: Polygon Xtrada 8 x RWR - 4.499 zł Trek Procaliber 6 - 5.799 zł Trek Roscoe 7 - 5.399 zł Który z nich byście polecali najbardziej? Zastosowanie: jazda po okolicznych lasach, i spokojnych singlach. Ewentualnie coś innego? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Piątek o 09:29 Udostępnij Opublikowano Piątek o 09:29 Xtrada 8 RWR Nie znam tego roweru. Zdjęcie oraz amor sugeruje rekreacyjną geometrię typu trail. Rama ze sztywną osią. Amor powietrzny czołowego producenta ale w w jego najtańszej wersji, ze skokiem 120 mm ale nie wiedzieć czemu nie z osią Boost 15x110 tylko z osią 15x100. Drugi raz już widzę rower z takim przodem. Ciekawe czy wynika to z zastosowania amora z resztek magazynowch, który się przeleżał, czy z jakiejś innej przyczyny? Coś mi tu w każdym razie śmierdzi. Przyzwoity napęd Deore 1x12, standardowo stosowany wabik z lepszą tylną przerzutką XT. Najtańsze hamulce hydrauliczne Shimano do rowerów MTB. Obręcze no name w szerokości stosowanej w rowerach trekkingowych, cross i gravel a nie MTB. Ale to powszechna praktyka cudujących producentów. Do tego tanie piasty Shimano. Opon nie znam. Najtańszy myk-myk Tranz-X Nieznane mi warunki gwarancyjne oraz gwarant. Trek Procaliber 6 Sprawdzona od lat konstrukcja ze sztywną osią do XC. Przerobiona w kierunku Trail. Cieniutki amorek powietrzny do XC z osią Boost, tak max do 90 kg wagi Taki sam napęd ale z pozagrupową korbą deczko niższej klasy Takie same badziewne koła Spowalniacze trekkingowe zamiast hamulców MTB z tarczami hamulcowymi z gównolitu Jakiś nowy model opon Bontragera, których nie znam. Widzę że w detalu ta opona kosztuje 220 zł. Więc wygląda że ich topowy model. Dobre warunki gwarancyjne Trek Roscoe 7 Znana od lat rama typu Trail ze sztywną osią z Boost. Taki sam amor jak w Xtrada ale z osią Boost. Przyzwoity napęd Deore 1x12 Koła na obręczach MTB 30 mm przeznaczonych pod XC/Trail/Enduro, na tanich piastach Shimano Spowalniacze trekkingowe zamiast hamulców MTB z tarczami hamulcowymi z gównolitu Opony typu Enduro o szerokości 2,6 cala pod cięższe, górskie zastosowania. Cena w detalu 240 zł więc wygląda że też topowy model. Najtańszy myk-myk Tranz-X Dobre warunki gwarancyjne Odnośnik do komentarza
marti_s3 Opublikowano Piątek o 11:54 Udostępnij Opublikowano Piątek o 11:54 RWR to "marka własna" Sprint Rowery. Chłopaki dogadali się z Polygonem i na ich produktach Xtrada i Heist X7, zrobili "swoje" rowery z delikatnymi zmianami względem pierwotnej wersji. Tak więc są to Polygony po "Podlaskim lifcie" :) Swoją drogą sam mam Polygona Heista X7 i jest to bardzo fajny i przyzwoity rower. Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
liverpoolczyk02 Opublikowano Piątek o 13:21 Udostępnij Opublikowano Piątek o 13:21 Xtrada 8 RWR waży dokładnie 15 kg Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano Piątek o 13:21 Udostępnij Opublikowano Piątek o 13:21 Roscoe 7 spokojnie po ~4.4k zł znajdziesz. Niestety na razie duże promocje na rowery tego typu się pokończyły i za topowe modele Bonero, Stoica czy Roscoe trzeba przynajmniej ponad 6k wyłożyć. Starannie sprawdzaj specyfikacje, bo sklepy mogą mieć jeszcze modele z poprzednich generacji (inna geometria ramy, nie wiem czy z tyłu nie była ograniczona do 29x2.4", minimalnie mniej wypłaszczona geometria, najstarsze ramy które w czasie pandemii zepchnęli z Roscoe 8 i 9 do Roscoe 7 miały Trekowe niestandardowe osie, ale za to i mocowania na bagażnik). Więc poza różnicami w cenie, mogą być różnice w konfiguracji. Hamulce tanio i łatwo wymienisz jak będziesz chcieć pośmigać po górach, widelec to trochę większy wydatek. Procaliber, a Roscoe to lekki rozstrzał. Roscoe będzie fajnie jeździł jak wrzucisz łagodniejsze opony i wciąż nie będą mu wypady w polskie góry straszne, ale z drugiej strony to nigdy nie będzie XC. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Piątek o 13:43 Udostępnij Opublikowano Piątek o 13:43 Stare Roscoe to były po prostu ramy X-Caliber na innych kołach i amorach. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Piątek o 13:46 Udostępnij Opublikowano Piątek o 13:46 22 minuty temu, liverpoolczyk02 napisał(a): Xtrada 8 RWR waży dokładnie 15 kg To bogato 🙂 Jak mój cross Bulls sprzed 20 lat 🙂 Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano Piątek o 16:07 Udostępnij Opublikowano Piątek o 16:07 No to do utrudnienia wyboru, dorzucamy jeszcze nowe Grand Canyony jako coś pomiędzy Roscoe, a Procalibrami. Teraz w modzie obnoszenie się z wybieraniem Europejskich metek 😉 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Piątek o 17:59 Udostępnij Opublikowano Piątek o 17:59 Jak już jesteśmy przy Canyonach to dorzucam do listy pękniętych karbonowych Canyonów jeszcze jeden. Spotkałem wczoraj gościa na fittingu. Canyon Exceed. Rama gięła się niemal od samego patrzenia 🙂 Gość waży 75 kg. Wymieniona na Exceed ale w wersji z większą ilością karbonu w karbonie 🙂 A te Grand Canyony całkiem, całkiem. Odnośnik do komentarza
tmax Opublikowano Sobota o 13:06 Udostępnij Opublikowano Sobota o 13:06 Ja przed Świętami przemyślałem sobie znowu swoją wizję roweru i powróciłem na właściwą ścieżkę. Polecam, w obecnych oromocjach mieści się poniżej 5 tysi:) Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano Sobota o 13:31 Udostępnij Opublikowano Sobota o 13:31 Jak ci się jeździ na fabrycznych oponach? Ciekawi mnie czy faktycznie to takie kotwice, czy po prostu wypożyczalniany egzemplarz, który kiedyś dorwałem miał zajeżdżone i nieserwisowane łożyska w piastach. Odnośnik do komentarza
tmax Opublikowano wczoraj o 05:48 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 05:48 16 godzin temu, Szwedacz napisał(a): Jak ci się jeździ na fabrycznych oponach? Ciekawi mnie czy faktycznie to takie kotwice, czy po prostu wypożyczalniany egzemplarz, który kiedyś dorwałem miał zajeżdżone i nieserwisowane łożyska w piastach. Przejechałem się tylko na pobliski bike park na próbę. Rower dopiero złożony z kartonu. Muszę jeszcze przeciągnąć linkę od droppera w ramie i podcentrować tylne koło bo się fabryka tu nie postarała. Pojeżdżę to coś obiektywnego napiszę:) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi