Skocz do zawartości

Priorytet wagi, do 8k, dluga podroz

Rekomendowane odpowiedzi

Tak swoją drogą kolega z topowego serwisu rowerowego mi mówił że zaawansowani użytkownicy ostatnio często wymieniają sztywne osie z aluminiowych na stalowe. Niestety gwinty się wyrabiają w aluminiowych jak ktoś zmienia często koła albo demontuje do transportu. Więc dobrze żeby ta oś pod bagażnik nie była z alu.

A to jeszcze przypomniał mi się nieśmiertelny, chyba jeszcze bardziej z kosmosu wyceniony Tailfin, a tamten tajwański to był T-Rack. Jak budżet nie gra roli, to tu generalnie masz listę tego typu bagażników: https://bikepacking.com/index/rear-bike-racks-bikepacking/

Ja obrałem inną drogę i szukałem hardtaila z prześwitem na możliwie duże opony oraz z otworami montażowymi na klasyczny bagażnik. Większość takich zabawek niestety to rynek anglosaski (nawet jak np Cotic zamawia ramy w manufakturze u Czechów, to nie udało mi się wyśledzić firmy i próbować ściągnąć w obrębie rynku EU, bez ceł). Tak jak kiedyś rozmawialiśmy, udało mi się po drobnych przeróbkach dopasować do boosta bagażnik za jakieś 2 stówki i z minimalnym zapasem nad 2.6" wchodzi bez błotnika (muszę z butelki wyciąć namiastkę).

Natomiast wracając do clue tematu, zastanowiłbym się czy w ogóle sięgać po bagażnik. Jeśli dominować ma jazda dolinami i przecinanie przełęczy, trzymanie się gruntówek lub lepszych ścieżek, to osobiście bym powiedział, że zaraz po worze na kierownicy, będzie drugie najlepsze wyjście do wożenia rzeczy. Podsiodłówka nie współgra z dropperem (jeśli nie koliduje z kołem to mamy za krótki dropper 😉 ) i nawet ze stabilizatorem podobno dochodzi denerwujące bujanie (opinia znajomego gravelarza, któremu piesze szlaki Pogórza Ciężkowickiego zalazły za skórę). Na noclegu też się wrednie przepakowuje o ile nie kupiliśmy uprzęży do mocowania drybaga pod siodełkiem. Zyskujemy całkiem dobry stosunek wagi do potencjalnej pojemności - swobodnie 20L drybaga możemy wygodnie na tym załadowanego bardzo stabilnie wozić. Możemy do tego paśniki przywiązać po bokach albo jakieś malutkie sakwy skombinować do zawieszenia po bokach (takie < 10 L). Kto nie lubi plecaka, swobodnie ma spory litraż bez niego. Tracimy trochę na czułości tylnego zawieszenia, bo waga bagażnika i ładunku dokłada nam bezwładności tylnego trójkąta (więc odpowiedź zawieszenia będzie spowolniona, gorzej będzie wybierał wysokoczęstotliwościowe drgania).

Jeśli tylko ominiemy tylko najtrudniejsze ścieżki (które zawsze można alternatywnymi drogami objechać obok), to swobodnie nada się taki zestaw na większość Beskidów czy Sudetów.

Jak w grę wchodzi częstsze przenoszenie roweru ponad zwalonymi pniakami, przez jakieś skałki czy po prostu wynoszenie po stromych, korzenistych stokach, gdzie nawet prowadzić ciężko, to zdecydowanie odradzam. Nie dlatego, że bagażnik sam w sobie jest zły, tylko dlatego że prawdopodobnie przez bagażnik będziemy mieli tendencję do zabierania zbyt dużej liczby rzeczy. Zbyt duża liczba rzeczy przełoży się na zbyt wysoki ciężar zestawu rower + torby/bagażniki + bagaże i ogólną katorgę na szlaku. Pojawia się efekt kuli śnieżnej - cięższy zestaw, wolniej jedziemy, więcej wody musimy zabrać, jeszcze bardziej się dociążamy... Zwłaszcza że full sam w sobie jest nieco cięższy niż hardtail, to z nie za ciężkim bagażem nawet nie zauważymy, kiedy przekraczamy 30kg całego zestawu. W takiej wersji turystyki górskiej zdecydowanie duży wór na kierownicę (15-20 L) + wygodny do rowerowania plecak w okolicach 30L i ew całość dopchana drobnymi torbami lub rzeczami wieszanymi luzem na ramie, gdzie się da.

17 godzin temu, jajacek napisał(a):

Więc dobrze żeby ta oś pod bagażnik nie była z alu.

OMM robi spec ośki pod montaż bagażnika, niestety z aluminium (anodyzowane 7075).
Załączam fotki niektórych ich bagażników. Może komuś się przyda...

Divide-in-Lava-11.jpg

Fota.jpg