Veriv Opublikowano 29 Września Udostępnij Opublikowano 29 Września Bardzo fajnie sie ten direto prezentuje. Tak łańcuch nie jest konieczny. Ja daje za każdym razem nowy, bo to nie są jakieś turbo koszta. A nowy jest idealnie czysty, bardzo słychać brud na łańcuchu w domowych warunkach. I nie trzeba go smarować, fabryczny smar jest bardzo wydajny. Robiłem po 2tys km na trenażerze bez smarowania. Jak smarujesz jakimś woskiem to ten wosk jest za chwile wszędzie bo dowiadujesz się że się kruszy i leży dookoła roweru. Na drodze nie do zauważenia Odnośnik do komentarza
Malwinxyz Opublikowano 29 Września Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 7 godzin temu, Veriv napisał(a): Jak dla mnie to czy będzie to kickr core czy direto xrt jest nieistotne. Co prawda kickr core mi się faktycznie popsuł raz (soft, nie chciał się skalibrować za pomocą apki wahoo) ale Wahoo mi w jakieś 10 dni przywiozło odnowiony trenażer na podmianę. W wahoo gwarancję obsługuje bezpośrednio wahoo, więc nie musisz koniecznie kupować u sprawdzonego sprzedawcy. Teraz są konkretne promocje. Drugi raz bym chętnie spróbował innego trenażera direct drive, ale raczej pod warunkiem zakupu w decathlonie, by mieć pewność reklamacji na jakimś tam poziomie. Teraz mają promocję - 3 lata gwarancji na każdy trenażer. Do trenażera dobrze mieć dedykowaną kasetę i dedykowany łańcuch. Kasetę po to by nie bawić się w przekładanie i miec możliwość bezproblemowego wyjścia na rower na zewnątrz. Super sprawa jest rocker plate i winda. Windy niestety nie mam. Im lepsze warunki do trenowania sobie stworzysz, tym przyjemniejsze ono będzie. Ja mam 2 duże monitory, jeden na zwifta, drugi na filmy. Na trenażerze dd spędzę teraz 5tą zimę. I serio się cieszę ta perspektywą, dla mnie ściganie się na zwifcie to świetna zabawa. Społeczność ztpl.cc jest bardzo zorganizowana i napędzana pasjonatami. Można całą zimę przejezdzic na organizowanych przez nich eventach. https://www.facebook.com/groups/zwift.polska/ Ok, dziękuję za podpowiedź. Przy zakupie kasety powinnam się czymś kierować ? Mam teraz 12-rzędową grupę di2 Shimano 105 😊 Może jakiś link z polecajką (tylko żebym nie zbankrutowała bo sam trenażer tani nie jest) 😅 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 29 Września Udostępnij Opublikowano 29 Września Pogadaj z infolinia Decathlonu. Moze cos utargujesz i niech od razu te kasete zaloza. Model XR-T mial kesete 11-rzedowa w komplecie. Nie wiem jak jest teraz. Moze da sie uzgodnic zeby byla 12-rzedowa w cenie. Odnośnik do komentarza
Malwinxyz Opublikowano 29 Września Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 59 minut temu, jajacek napisał(a): Pogadaj z infolinia Decathlonu. Moze cos utargujesz i niech od razu te kasete zaloza. Model XR-T mial kesete 11-rzedowa w komplecie. Nie wiem jak jest teraz. Moze da sie uzgodnic zeby byla 12-rzedowa w cenie. O i to tez bardzo przydatna informacja 😉 Mam też jakiś voucher z Decathlon za punkty to jeszcze jakieś 270 zł urwę to może na kasetę wystarczy 🙂 Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 29 Września Udostępnij Opublikowano 29 Września Kiedyś można było się targować z decathlonem, obecnie tylko z produktami second hand. Miałem wahoo kickr, spaliłem go. Na forum waho piszą, że to bardzo częste. Waho też bardzo pozytywnie podchodziło do oceny mojej mocy i nie radziło sobie z pomiarem mocy na różnych biegach w rowerze. 200 watow przy nachyleniu 2% według inpeaka było 200 watami, 200 watow przy ustawieniu -2% według inpeaka to było już tylko 180 watów. Po spaleniu, wahoo oddało mi pieniądze, ale zajęło im to miesiąc. Teraz poszedłem cebulą i kupiłem dd z decathlonu d500. Różnica w mocy 2% do inpeaka, niezależnie od nachylenia, jest cichy, decathlon daje 3 lata gwarancji a jak się spali, to w 2h oddają pieniądze. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 29 Września Udostępnij Opublikowano 29 Września 9 minut temu, Malwinxyz napisał(a): O i to tez bardzo przydatna informacja 😉 Mam też jakiś voucher z Decathlon za punkty to jeszcze jakieś 270 zł urwę to może na kasetę wystarczy 🙂 Zakładasz nowe konto, logujesz się przez aplikację mobilną i dostajesz-10% za 1. Zakup przez aplikację mobilną. Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 29 Września Udostępnij Opublikowano 29 Września Kaseta o takiej samej rozpiętości co ta na rowerze. By nie trzeba było regulować i byś miała backup w postaci drugiej kasety(jak ta na rowerze się niespodziewanie "skończy" w środku lipca w piątek wieczorem). Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 29 Września Udostępnij Opublikowano 29 Września Byle nie jakaś debilna kaseta co ma co dwie koronki z dołu o bardzo szerokiej rozpiętości. Na trenażer powinna być kaseta szosowa bardzo ściśle zestopniowana. Typu 11-28 czy 11-30. Nikt nie będzie na trenażerze jeździł na największych koronkach. Odnośnik do komentarza
Malwinxyz Opublikowano 29 Września Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 5 minut temu, jajacek napisał(a): Byle nie jakaś debilna kaseta co ma co dwie koronki z dołu o bardzo szerokiej rozpiętości. Na trenażer powinna być kaseta szosowa bardzo ściśle zestopniowana. Typu 11-28 czy 11-30. Nikt nie będzie na trenażerze jeździł na największych koronkach. Matko bosko 😅 Jak ja się na tym nie znam😅😅😅 Jest szansa na pomoc w doborze, że ma być taka i już 😅 Odnośnik do komentarza
Malwinxyz Opublikowano 29 Września Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września Pamiętajcie chłopaki, że jestem Amatorką przez DUŻE A 😅 Robię sobie tam do 70km, kółka się kręcą i jest fajnie 😅😅😅 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 29 Września Udostępnij Opublikowano 29 Września Na stronie Shimano widzę dwie kasety: 11-34 11–12–13–14–15–17–19–21–24–27–30–34T i 11-36 11-12-13-14-15-17-19-21-24-28-32-36T Nie ma jak widzę kompletnie żadnego znaczenia jaką zamówisz. Różnica między nimi jest znikoma. Nie ma jak widzę żadnej kasety do jazdy po płaskim mającej koronkę 16 co jest chore. No ale jak widać takie czasy. Dla porównania tak wygląda kaseta 11-rzędowa do jazdy po płaskim lub do trenażera: 12-13-14-15-16-17-18-19-21-23-25 Jak widać ma koronki 16 i 18. Nie sądzę żeby miało to dla Ciebie znaczenie. Natomiast w kwestii poszerzenia wiedzy. Jeśli masz kasetę zestopniowaną co jedną koronkę to jak zmieniasz przełożenie, to ilość obrotów korby na minutę, czyli tak zwana kadencja, zmienia się bardzo nieznacznie. A jak masz co dwie to masz duży przeskok, który może być dla niektórych niekomfortowy. Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 29 Września Udostępnij Opublikowano 29 Września Na zwifcie(a podejrzewam że na kazej popularnej aplikacji treningowej) możesz ustawiać "trainer difficulty". To nie jest wbrew nazwie ustalanie poziomu trudności, tylko ustalanie wirtualnego przełożenia. Chodzi o to, by na każdym rowerze, nawet mtb z miękkimi przełożeniami dało się jechać w tym samym, wirtualnym peletonie, po wirtualnej szosie z prędkością 50km/h 😉 Dlatego dobieranie przełożeń kasety pod trenażer jest zbedne. Za to na różnych kasetach szosa/trenażer trzeba będzie za każdym razem regulować przerzutkę, jej odległość od kasety. Ergo, lepiej kupić 2 takie same i nie kombinować tam gdzie takiej potrzeby nie ma. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi