mareckiabc Opublikowano 1 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia Sensa bardzo ciężka. Zębatka 34 będzie ok, jeśli wejdzie to nawet 36 bym dał. Tu masz jeszcze takiego Scotta lub Cannondale. https://evolutionbikes.it/products/scott-scale-930 https://www.sportmo.shop/en/mtb/8851-cannondale-scalpel-ht-carbon-4-2023.html#/133-size-l/1530-cannondale-viper_green Lub trochę drożej ale dochodzi rabat 10% po wpisaniu kodu. https://www.pro-mstore.com/en/cannondale-scalpel-ht-carbon-3-bike-59384690 To karbony więc myślę, że nie potrzebujesz do swoich potrzeb choć jeśli sie podobaja to czemu nie. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 1 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2 godziny temu, mareckiabc napisał(a): Sensa bardzo ciężka. Zębatka 34 będzie ok, jeśli wejdzie to nawet 36 bym dał. Tu masz jeszcze takiego Scotta lub Cannondale. https://evolutionbikes.it/products/scott-scale-930 https://www.sportmo.shop/en/mtb/8851-cannondale-scalpel-ht-carbon-4-2023.html#/133-size-l/1530-cannondale-viper_green Lub trochę drożej ale dochodzi rabat 10% po wpisaniu kodu. https://www.pro-mstore.com/en/cannondale-scalpel-ht-carbon-3-bike-59384690 To karbony więc myślę, że nie potrzebujesz do swoich potrzeb choć jeśli sie podobaja to czemu nie. Trek Procaliber 6 ma kąt rury podsiodłowej 72st (w rozm xl). Mniejsze rozmiary mają większy kąt. Decathlonowe xc100 chyba mają podobny kąt i sztycę bez offsetu. Scott Scale 930 ma kąt 73.6 - czyli taki standard turystyczno-rekreacyjny. Cannondale ma kąt 75st - moim zdaniem to nie jest rower do rekreacji, a taki poszukuje autor. Na pewno nie kupiłbym w ciemno takiego roweru, a nawet pojeżdżawka pół godziny pod sklepem może nie wystarczyć. Odnośnik do komentarza
PawlowskiJ Opublikowano 1 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia Byłem dzisiaj przymierzyć w dwóch salonach Treki Procaliber w ramie XL, niestety w obu punktach powiedziano mi, że to rower dla mnie niestety za mały. Muszę szukać czegoś w rozmiarze XXL. 😞 Znalazłem taką Meridę oraz Scotta. Co myślicie? Merida Big Nine Limited 2024 (trekking24.pl) SCOTT Poland - www.scott.pl Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 1 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia Ogólnie karbon do rekreacji to taki średni pomysł. Chyba ze to taka ambitna rekreacja plus. Odnośnik do komentarza
Yacko Opublikowano 1 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 1 godzinę temu, Pepe75 napisał(a): Scott Scale 930 ma kąt 73.6 - czyli taki standard turystyczno-rekreacyjny. To jest nowa rama Scale, kąt 75 stopni. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 1 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 16 minut temu, Yacko napisał(a): To jest nowa rama Scale, kąt 75 stopni. Masz rację, popatrzyłem na stronie. Musiała mi wyskoczyć geo z jakiegoś wcześniejszego rocznika Odnośnik do komentarza
Yacko Opublikowano 1 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia Zmienili w 2023r. na geo bardziej progresywne, a karboniaki mają nawet regulowany kąt główki. Odnośnik do komentarza
PawlowskiJ Opublikowano 1 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia Jeszcze taki Grand Canyon w fajnej cenie: Grand Canyon 7 | CANYON PL Rama XL niby się mieści w mój wzrost. Mam 101 cm od ziemi do kroku. SCOTT Poland - www.scott.pl Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 1 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 52 minuty temu, jajacek napisał(a): Ogólnie karbon do rekreacji to taki średni pomysł. Chyba ze to taka ambitna rekreacja plus. Też tak uważam, w mtb komfort da opona i amortyzator. Karbon np w gravelu ma sens dla komfortu. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 1 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 18 minut temu, PawlowskiJ napisał(a): Jeszcze taki Grand Canyon w fajnej cenie: Grand Canyon 7 | CANYON PL Rama XL niby się mieści w mój wzrost. Mam 101 cm od ziemi do kroku. Wydaje się ok. Kąt podsiodłowy 72.9 (oś suportu jest za osią rury i kąt efektywny może być ciut większy). Tylko waga trochę przesadzona 14kg. Chisel z tym amorem i na sram sx ok 12.5kg Odnośnik do komentarza
PawlowskiJ Opublikowano 1 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia Chciałem Chisela ale tabela podaje wzrost do 193cm 😕 w XL. Dzisiaj się zmierzyłem i jednak mam 198 cm więc potrzebuję coś większego. Obawiam się, że Chisel może być za mały. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 1 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 18 minut temu, PawlowskiJ napisał(a): Chciałem Chisela ale tabela podaje wzrost do 193cm 😕 w XL. Dzisiaj się zmierzyłem i jednak mam 198 cm więc potrzebuję coś większego. Obawiam się, że Chisel może być za mały. Chisel xl: reach 480mm, górna rura 661mm Canyon xl: reach 475mm, górna rura 666mm (dłuższa niż w chiselu przez mniejszy kąt podsiodłowej) stack w obydwu 633mm moim zdaniem podobne są rozmiarowo - spróbuj się do Chisela gdzieś przymierzyć bo do Canyona ciężko a tak w ogóle, dla dużych chłopców są 32” i 36” koła, tylko to nie są tanie rzeczy i chyba tylko sztywniaki bez amorka Odnośnik do komentarza
PawlowskiJ Opublikowano 1 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia Jutro mam zamiar pojeździć w okolicach Katowic po sklepach rowerowych, może uda mi się gdzieś znaleźć Chisela. Co do Canyona to podobno przerzutka SX jest marnej jakości. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 2 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia No szalu nie ma ale wszystko dziala jak trzeba. Ale zmiana na GX to jakies nieduze koszty. Na niemieckim Bike Discount mozna tanio kupic. Mialem Chisela z 2018 roku na GX. Byl to swietny rower i zaluzje ze go sprzedalem. Odnośnik do komentarza
PawlowskiJ Opublikowano 2 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia Dziękuję Jacku za wyjaśnienie, sprawdzałem i koszt zmiany przerzutki i manetki GX to około 400/500 zł, więc niedużo. Powiedz mi jeszcze proszę bo wpadłem na taki pomysł, żeby dopłacić do tego Scotta Scale 965 który ma już Deore i Shimano SLX i tutaj nie musiałbym zmieniać już nic w napędzie. Jedynie wiem, że ma hamulce marne MT201. Czy byłyby one wystarczające do mojego zastosowania? Co myślisz o takim Scottcie zamiast Canyona 7/Chisela HT? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi