Fing3R Opublikowano 11 Lipca Udostępnij Opublikowano 11 Lipca Witam wszystkich. Drodzy grupowicze, pozwolę sobie zadać pytanie w kwestii zakupu roweru MTB do 3500. Mam 176 wzrostu i ok 90 kg wagi i (oczywiście więcej mięśni jak tłuszczu 😀) i 50 lat na karku. Jeżdżę rekreacyjnie od wielu lat, po różnych nawierzchniach i terenach. Ale do rzeczy - obecnie użytkuję trekkinga z Decathlonu (Riverside 900), którego zamierzam przekazać synowi a samemu sobie kupić rower w budżecie do ok 3500 PLN i będzie to MTB. Widzę że obecnie zaczyna się sezon wyprzedaży i można kupić całkiem niezłe rowery w dobrej relacji cena / jakość. Mam na oku kilka propozycji i dylemat, który z nich wybrać: 1. MTB Rockrider EXPL 540 29" https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-expl-540-29/_/R-p-329414 2. RADVIK JARL 3 K 24JRL3MNAVGRY https://sklepmartes.pl/sporty/kolarstwo/rowery/rowery-gorskie/meski-rower-mtb-jarl-3-k-24jrl3mnavgry-radvik 3. INDIANA X-Pulser 6.9 M23 29 cali męski Czarno-brązowy https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-gorski-mtb-indiana-x-pulser-6-9-m23-29-cali-meski-czarno-brazowy Wszystkie te rowery mają podobną cenę, a że nie jestem w tej chwili na bieżąco w osprzęcie i detalach rowerowych, powiedźcie proszę co w Waszej opinii zasługuję na uwagę z ww. propozycji. Dziękuję. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 11 Lipca Udostępnij Opublikowano 11 Lipca Kontynuuj przygodę z Decathlonem... to znaczy bierz Expl 540. Radvikowi i Indianie do szczęścia brakuje sztywnych osi a Expl 540 je ma. Poza tym Indiana ma nowego Cuesa, o którym jeszcze za bardzo nie ma opini bo jest to nowy napęd od Shimano, miał zastąpić najtańsze napędy 8- i 9-rzędowe, nie ma jeszcze zbyt wielu wiarygodnych opinii. Czy ta korba Cues jest na kwadrat? Jeśli tak to też minus. Nie chcesz dołożyć 200 zł do Rockrider Race 700? Rower górski MTB Rockrider XC 100 29'' Deore 1x11 ROCKRIDER | Decathlon Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 11 Lipca Udostępnij Opublikowano 11 Lipca Witaj w klubie tej kategorii wiekowej i wagowej :) A jeszcze napisz gdzie mieszkasz. I pytanie czy możesz jakby trzeba było zwiększyć budżet czy jest to np. totalny maks kontrolowany przez organ skarbowy czyli np. żonę? :) Rockrider 540 EXPL ma sens. Mamy tu gdzieś wielostronnicowy wątek jego dotyczący. Ma nowoczesną ramę ze sztywną osią i tani ale powietrzny amortyzator pseudo hydrauliczny. Napęd jako taki, nędzne hamulce i nędzne koła. Ale do rekreacji wystarczą. Radvik to pierwszy raz widzę na oczy. Rower ma sens. Rama rekreacyjna bez sztywnej osi. Co znaczy że jak wyjmiesz koło za każdym razem będziesz się musiał pierniczyć z jego dokładnym ustawieniem. Ma również amor, który nie jest tragedią, nawet ciut lepszy niż w 540 EXPL, sensowny napęd, lepszy niż w 540 EXPL. Hamulce, które nie są tragedią, lepsze niż w EXPL ale pożenione z tarczami z gównolitu, które nie byłbym pewien czy w ogóle są kompatybilne z tymi hamulcami, korbę z gównolitu i koła na obręczach z muzeum Krossa, które nie są według obecnych standardów obręczami do rowerów MTB :) X-Pulser 6.9. Nie ma tragedii. Rama rekreacyjna bez sztywnej osi. Amor jest pełnoprawnym amorem hydrauliczno-powietrznym, lepszym niż w tych dwóch rowerach. Hamulce nie są złe. Napęd jest poniżej poziomu Deore. Na takim jeszcze nie jeżdziłem, więc trudno mi coś powiedzieć. Koła kowadła. Plus trochę innego badziewia co powoduje że waży blisko 15 kg. Jakbyś mógł zwiększyć budżet do poziomu Torpado Storm X7, X8 czy X9 to zyskałbyś ramę ze sztywną osią i lepszy amor. Słyszałem że w sklepach Media Expert można się potargować z kierownikiem i ma on możliwość dać zniżkę do kilkaset złotych. Więc ja bym ewentualnie podzwonił po okolicznych sklepach. @Greg29 dobrze też podpowiada Rockrider Race 700. Rama ze sztywną osią, amor hydrauliczno-powietrzny, przyzwoity napęd, nędzne hamulce i koła. Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano 11 Lipca Udostępnij Opublikowano 11 Lipca A ja jak zwykle: 😉 Rockrider Explore 540 ma otwory do zamontowania tylnego bagażnika, a XC 100 nie ma. Jeżeli jesteś bardziej "turysta niż sportowiec", to sposób zabrania rzeczy ma znaczenie. A hamulce czy koła, które czasami koledzy krytykują (z pozycji prawie zawodowych użytkowników), można z czasem wymienić, a tymczasem dla amatorów nie są złe (hamulce po dotarciu są przyzwoite dla rekreacji). Odnośnik do komentarza
Fing3R Opublikowano 11 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca Dziękuję za rady. Mieszkam w Zabrzu, czyli Górny Śląsk. Z Decathlonem mam dobre "relacje" dużo sprzętu tam kupuję wszelkiej maści i powiem że od początku dla mnie to nr 1. No i mam w promieniu zamieszkania 10km od siebie ze 3 albo 4 Decathlony. Aczkolwiek nie wiem czemu serwisy zewnętrzne nie lubią bajków z decathlonu. Co za tym stoi? Nie wiem... Nie znam się na tyle aby wychwycić takie detale, dlatego jeszcze raz dziękuję. Odnośnik do komentarza
Fing3R Opublikowano 11 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca Jeszcze jeden model znalazłem: ROMET MUSTANG M7 2023 https://romet.pl/rower-gorski-romet-mustang-m7-2023-1 Jak wypada w porównaniu z Rockrider Explore 540? Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 11 Lipca Udostępnij Opublikowano 11 Lipca Znowu brak sztywnych osi ale do rekreacji, jak pisali koledzy da radę. Ja jestem zwolennikiem napędów 2xx bo są bardziej uniwersalne na twardym (dzięki dużemu blatowi korby możesz szybciej pojechać) więc napęd 2x11 w tym Mustangu dla mnie byłby odpowiedniejszy. Jednak napędy 1xx mają sens bo są proste w obsłudze i serwisie ale mają też ograniczenia - mniejsza prędkość, większe skoki na kasecie. Jak dużo jeździsz po asfalcie, ścieżkach towerowych, twardych, dobrej jakości szutrach to wolałbym napęd 2xx. Jak dużo gór i terenu to lepszy 1xx Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 11 Lipca Udostępnij Opublikowano 11 Lipca Torpado Storm X7 ma napęd 2x jakby co. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi